- Gündem
- 01.05.2025 21:45
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlardan belirlenen oranı aşan miktarda ilave ücret alanlara, bunun 5 katı ceza uygulanacağını duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlardan sağlık hizmeti alırken talep edilen ilave ücretin yasal sınırlar içinde olması gerektiğini belirtti.
Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) hassasiyetle hareket ettiğini vurgulayan Işıkhan, SGK ile anlaşmalı özel sağlık hizmet sunucularının aldığı ilave ücretin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamını aşması durumunda, vatandaşların şikayet başvurularını Sosyal Güvenlik il ve merkez müdürlükleri, ALO 170 ve CiMER üzerinden yapmalarını talep ettiklerini duyurdu.
Özel hastaneler ve vakıf üniversitelerinin, belirlenen oranı aşmamak kaydıyla ilave ücret alabileceğini belirten Işıkhan, şunları kaydetti:
"Özel hastanelerin sizden talep ettiği ilave ücretle ilgili SGK'ye yaptığınız şikayet başvuruları incelenerek usulsüz uygulamalar tespit edilirse cezai işlem uygulanır. SGK ile anlaşmalı özel sağlık hizmet sunucularından alınan ilave ücret, SUT fiyatlarının iki katı olabilir. Fazla ilave ücret alınması durumunda her bir hasta için fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 katı ceza uygulanır."
GSS, tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlık hizmeti alabilmesini kolaylaştırmak amacıyla Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe girmiştir. Sistemin en çok öne çıkan detayı, herhangi bir sağlık sigortasına sahip olmayanların da sigortalı gibi hizmet alabilmesini sağlamasıdır. Ücretli/maaşlı çalışanların, devlet memurlarının ve kendi adına çalışanların faydalandığı sigorta sistemi de GSS olarak kabul edilir. Fakat çalışanların primleri işveren tarafından ödendiği için otomatik olarak sigortalı kabul edilirler.
Çalışanlar, devlet hastanelerinde, belirli sınırlar dahilinde ücretsiz muayene ve tedavi hakkına sahiptirler. Bu sistem, çalışmayan ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilerin de ücretsiz muayene ve tedavi hakkına sahip olabilmesi amacıyla düzenlenmiştir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının neredeyse tamamı bu sigorta sistemine dâhil olarak sağlık hizmeti alır. Çalışanların işverenlerinin, çalışmayanların ise dışarıdan ödediği primler doğrultusunda alınan bu hizmet, bazı şartları taşıyan vatandaşlara ücretsiz bir şekilde sunulur.
Genel Sağlık Sigortası sistemine dâhil olan vatandaşlar, acil bir durum doğrultusunda hastaneye gittiklerinde ücret ödemezler. Vatandaşlar e devlet GSS sorgulaması ile mevcut durumlarını öğrenebilirler. Bu sigorta sadece devlet hastanelerinde geçerli iken özel ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sahibi olanlar için durum farklıdır.