- Gündem
- 21.04.2025 12:27
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Menemen- Çandarlı Otoyol Projesi için yapılan ihale ve alan firma hakkında bilgi verdi. Körfez Geçiş Projesinde ÇED sürecinin bittiğini duyuran Arslan, Alaçatı Havalimanı ihalesi için de tarih verdi
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Karayolları Bölge Müdürlüğünde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yöneticileriyle projeler hakkında toplantı yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, toplantı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu.
Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu ihale kararını onayladıklarını açıklayan Bakan Arslan, Körfez geçişi ile ilgili ÇED raporunun en geç mart ayına kadar alınacağını, Marmaray projesinden sürücüleriyle birlikte 10 setin İZBAN'a devredilerek sabah ve akşam saatlerinde sefer aralıklarının 10 dakikadan 6 dakikaya düşürüleceğini belirtti. Bakan Arslan, Çeşme Alaçatı Havalimanı'nda da bütün süreçlerin tamamlandığını, fizibilite çalışmasının bitmek üzere olduğunu, bu ay içerisinde onunda yap işlet devret modeliyle YPK'dan karar çıkıp en geç nisan ayında ihalesinin yapılacağını söyledi.
İHALE SÜRECİ TAMAMLANDI
Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu Projesine ilişkin son durum hakkında bilgilendirme yapan Bakan Arslan, ihale süreci tamamlanan projeye Türkiyeden ve yurt dışından 6 gruptan oluşan 13 firmanın teklif verdiğini belirtti. Arslan, Ülkemizden IC, İçdaş ve Kalyon ile İtalya'dan Astaldi firmalarından oluşan 3lü grup, 9 yıl 10 ay 11 günlük 3 yıllık yapım süresi dahil teklif etmişti. 6 grubun da teklifleri geçerli bulundu. En kısa süreyi veren IC, Astaldi ve Kalyon grubunu bugünden itibaren ihale kararını onaylayarak sözleşmeye davet ettik. Menemenden Aliağaya ve oradan Çandarlı Limanına gidecek ve 18 Martta temeli atacağımız Çanakkale Köprüsünün de koridor tamamlayıcısı olarak hem İzmir trafiğini rahatlatacak hem de Egedeki, Batı Akdenizdeki yük hareketini ülkemizin kuzeyine ve Avrupaya gönderebilecek önemli bir koridorun tamamlayıcısı olacak. Önümüzdeki ay temelini atacağız ve 3 yıl içerisinde bitirerek işletmeye koyacağız. İzmirin etraftaki coğrafyaya daha rahat erişimini proje ile sağlamış olacak. Bu projenin yatırım bedeli 1 milyar 437 milyon TLlik bu ihaleyi yap işlet devret modeli ile gerçekleştiriyoruz dedi.
ALAÇATI HAVAALANI İHALESİ NİSANDA
Bakan Arslan, Körfez Geçişi Projesi ile ilgili ÇED süreçlerinde tüm kurumların görüşlerinin alındığını kaydeden Bakan Arslan, ÇEDi de en geç mart ayı sonuna kadar almış olacağız. ÇED sürecine bağlı olarak da imar planlama çalışma süreçlerini de yürütüyoruz. Mart ayı içerisinde bu projemizi yap işlet devret modeli ile ihale süreçlerini gerçekleştirmiş olacağız. Bu proje aynı zamanda raylı sistemi de içeren İzmirde ring halinde getirecek bir proje. Hem İzmirlinin hayatını kolaylaştıracak hem de taşımacılığı kolaylaştıracak. Çeşme Alaçatı Havalimanının da tüm süreçlerini tamamladık. Projeler onaylandı. Fizibilite çalışması biter bitmez bu ay içerisinde o da yap işlet devret modeli ile ihale edilecek. Nisan ayında Egeye yeni bir havalimanı kazandırmış olacağız diye konuştu.
ALİAĞA-ÇANDARLI-BERGAMA DEMİRYOLU
Aliağa-Çandarlı-Bergama Demiryolu bağlantısı hakkında da bilgi veren Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu projeyi aynı zamanda Çandarlı Limanına da bağlamış olacağız. Çandarlı-Bergama demiryolunu bağlamakla Bursa-İzmir arası demiryoluna da bağlamış olacak. İzmire gelen yük hareketini Çandarlı Limanına bağladığımız gibi Çandarlı Limanından Bandırma Limanına da bağlamış olacağız. İhale sürecini başlattık. 21 Martta tekliflerini alıyoruz. İZBAN projesinin başarılı bir uygulama olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, İZBANın Torbalıdan Selçuka uzatılması ile ilgili inşaat sürecinin devam ettiğini ve 9 Eylülde hattın diğer kısmının da tamamlanacağını söyledi.
LİMAN ESNAFININ SORUNLARINA ÇÖZÜM
Kemalpaşa OSB ve lojistik köyünün de ikmal ihalesini yaptıklarını ve 2 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirten Bakan Arslan, kurvaziyer gemilerinin Alsancak Limanına seferlerini iptal etmesi sonrası limandaki kiracıların yaşadıkları sıkıntıya da çözüm bulduklarını söyledi. Bakan Arslan, İzmir Alsancak Limanı içerisinde yolcu salonu ile ilgili kiracılarımız var. Turizmdeki daralma kaynaklı sıkıntı yaşıyorlardı. 2016 içerisinde ücretleri yüzde 50 düşürmüştük. Onun da çözümü getirdik. İlave olarak yüzde 20-40 arası indirim yaparak ortalama yüzde 70 indirim yapmış olduk ifadelerine yer verdi.
25 MİLYON YOLCU HİZMET ALDI
Kuzey Ege Çandarlı Limanı ihale süreçlerinde de son aşamaya geldiklerini söyleyen Bakan Arslan, Bölgemiz açısında yat limanları önemli. Yeni Foça yat limanı 2016 yılında ihale sürecini bitirdik. 2 yıl içerisinde bitirerek turizmimize kazandıracağız. Adnan Menderes Havalimanımız büyüyor. Hem pistlerde yenileme yapıldı hem de iki terminal yenilendi. İzmirin iç hat terminali ülkenin en büyük iç hatlar terminali. İç hatlardan 25 milyon yolcu hizmet aldı. Hangarların yenilenmesi ilave apron yapılması ve dört yeni taks yolu yapılması ile ilgili ihaleyi sonuçlandırdık. Buzlanmaya karşı uçakları koruyan sistemi de kuruyoruz bilgisini verdi.
VARLIK FONUNA AÇIKLIK GETİRDİ
Alsancak Limanının varlık fonuna devredilmesi ile ilgili bir sorunun ardından varlık fonu hakkında bilgi veren Bakan Arslan, şunları söyledi: Varlık fonunun özelleştirme olmadığı vurgulandı. Ben bir daha vurgulamış olayım. Bu varlıkların sahibi hazine. Şimdi sahibi varlık fonu olacak. Durum; atıl duran, bir fayda sağlamayan varlıkların fayda sağlanması ve fon marifetiyle bunlara gerekeli ödeneğin sağlanabilmesi adına devreye konulması. Varlık fonu üzerinden uygun şartlarda kredi bulunmasıdır.