- Gündem
- 20.04.2025 00:38
Çevre ve Şehircilik Bakan Fatma Güldemet Sarı, Dokuz Eylül Üniversitesinde katıldığı çalıştayda yaptığı konuşmada Gediz Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planını hazırladıklarının müjdesini verdi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü DESEM 75inci Yıl Amfisinde gerçekleştirilen Gediz Havzası Arıtma Çamuru Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Açılış Çalıştayına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Gediz Havzası kirlilik önleme eylem planını hazırladıklarının bilgisini verdi.
Sarı, Hava, su ve toprak kirliliği, iklim değişikliği gibi çevre sorunları siyasi sınır tanımamakta, Dünyanın herhangi bir noktasında gerçekleşen bir çevre sorunu, bütün Dünyayı etkilemektedir. Bu kaçınılmaz durum; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, canlı türleri ve gıda güvenliği üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Sorumlu insanlar olarak; çevreye yönelik bu tehdidi görmek ve çevre sorunlarının üzerine çok daha titiz bir şekilde gitmek görevimizdir. Çevre ve şehircilik bakanlığı olarak; şehirlerimizin, altyapısı sağlam, afetlere dayanıklı olması ve çevreye duyarlı bir biçimde gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi.
GEDİZ HAVZASI ÖNCELİKLİ
Sarı, ülkemizde bulunan mevcut 25 su havzası için bir önceliklendirme çalışması yapılmasını gerekli gördüklerine ve yaptıklarına değinerek, Çalışmamız sonucunda; Türkiyedeki toplam tarımsal üretimin yüzde 10unu, sanayi üretiminin ise yaklaşık yüzde 15ini karşılayan Gediz havzamız öncelikli havzalar arasındaki yerini aldı. Gediz Nehri Havzasında kirliliğin önlenmesi ve su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla Gediz havzası kirlilik önleme eylem planımızı hazırladık. Eylem planı kapsamında; öncelikle, atık bertaraf tesisi ve atık su altyapı yatırımlarını desteklemek amacıyla yaklaşık 286 milyon TL kredi ve hibe desteği sağladık. Gediz atık su arıtma tesisi tamamlandı ve işletmeye alındı. Turgutlu ve Manisa atık su arıtma tesislerimizin inşaatı başladı. Tesislerimiz faaliyete geçtiğinde, havzadaki en önemli noktasal kirlilik kaynaklarından ikisi bertaraf edilmiş olacaktır. Alaşehir Atık Su Arıtma Tesisinin projelendirme sürecinde nihai aşamaya gelindi. Manisa entegre katı atık bertaraf tesisi de il bankası tarafından kredilendirildi ve inşaatına başlandı. Atık su arıtma tesisi bulunmayan diğer ilçelerimizi unutmadık. Bu ilçelerimiz için proje çalışmalarını mümkün olan en kısa sürede sonuçlandıracağız şeklinde konuştu.
HÜKÜMET OLARAK 5 TEMEL HEDEFİMİZ VAR
Sarı, Medeniyetimizin şehir anlayışını ihya etmek için kimlikli ve kişilikli şehirler oluşturacağız, kentlerimizi yaşanabilir ve marka şehirler haline getirecek, şehirlerimizin kültürüyle, turizmiyle, tarımıyla ülkenin kalkınmasına hizmet etmesini sağlayacağız. Kentsel dönüşümle, yapı stoğumuzu yenileyecek, her türlü afete karşı dayanıklı yaşam alanları geliştireceğiz. Çevresel sorunlara karşı etkin mücadele edeceğiz. Son olarak; atık su arıtma ve atık yönetimi hizmetlerini kurarak yaygınlaştıracak ve bu alanda bütüncül yönetimi sağlayacağız. Atık yönetimi hizmetleriyle ilgili hedefimize ulaşacağız. Bu konuya destek olmak adına, bakanlık olarak verdiğimiz destekleri çok büyük oranda artırdık. Artan desteklerimizle birlikte; 2015 yılı sonu itibariyle belediye nüfusunun yüzde 79una atık su arıtma hizmeti verilmesini sağladık. Hedefimiz, 2017 yılında bu oranı yüzde 85e çıkarmak ve 2023 yılında tüm belediyelerimizi atık su arıtma tesisine kavuşturmaktır. Tüm bu gelişmelere rağmen; atık su arıtma tesislerinin, belediyeler tarafından etkin bir şekilde işletilememesi, en önemli sorunumuz açıklamasında bulundu.
YOL HARİTASINI ELE ALACAĞIZ
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Mehmet Füzün ise Gediz havzası arıtma çamuru yönetim planının hazırlanması projesi hakkında bilgi verirken, Gediz Havzasındaki mevcut atık su arıtma tesisleri ve yapılan evsel, kentsel ve endüstriyel arıtma tesislerinde oluşan ve oluşması beklenen arıtma çamuru miktarının tasarımı aşamasında arıtma çamuru miktarının susuzlaştırılması sürecine dahil edilmesine yönelik sorunların yol haritasını ele alacağız diye konuştu.