- Gündem
- 07.07.2025 15:21
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "İş yurtlarında yetiştiriciliği yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimiyle ilgili, hükümlülerimize teknik eğitim desteği sağlayacağız. İş yurtlarındaki ürün işleme tesisleri, restoranları ve gıda satış bölümlerinde, güvenilir gıdayı temin etmek için hükümlülere gıda hijyeni konusunda eğitim vereceğiz" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Orman Genel Müdürlüğü'nde 'İşyurdu Çalışmalarının Desteklenmesi İş Birliği Protokolü'nü imzaladı. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 7'den 77'ye her yaştan ve her kesimden 86 milyon vatandaşa dokunan, sosyal kimliğe sahip bir bakanlık olduklarını belirterek, "İşte bu geniş faaliyet alanında, toplumun her kesimine yönelik fayda oluşturmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bugün Adalet Bakanlığımız ile iş yurdu çalışmalarını desteklemek amacıyla bir iş birliği protokolü imzalayacağız. Ama sadece bir protokole imza atmakla kalmayacağız. Aynı zamanda; adalet, merhamet, kalkınma ve sürdürülebilirlik ilkelerini bir araya getiren yepyeni bir vizyonun kapılarını aralamış olacağız. Bu iş birliği, duvarların ötesinde yeşerecek umutları, toprağa ekilecek ve emekle filizlenecek yeni başlangıçları simgeliyor. İş yurtlarının da bu konuda önemli bir mesafe kat ettiğini yakinen biliyoruz. Hükümlü kardeşlerimize, iş yurtlarında bir meslek edinerek kendi hayatlarını yeniden inşa etme fırsatı veriliyor. Aynı zamanda sosyal barışa, rehabilitasyona ve suçla mücadeleye hizmet ediliyor. 2019 yılında Adalet Bakanlığımız ile yaptığımız protokolle, biz de bakanlık olarak bu sürece katkı sunduk, sunmaya da devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Son 6 yılda, 400 bin hükümlü ve yükümlünün, ağaçlandırma faaliyetleri, ormanların bakımı, fidan yetiştirilmesinde önemli katkı verdiğini aktaran Yumaklı, "Gerçekleştirilen mevzuat düzenlemesiyle de hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarında barınma imkanları sağlanarak çalıştırılmasının da önü açılmıştı. Biz de sosyal tesislerimizde hükümlü kardeşlerimize barınma fırsatı sağlayarak, onlara çalışma imkanı veriyoruz. Bugün imzalayacağımız protokolle ise iş yurtlarında yetiştiriciliği yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimiyle ilgili, hükümlülerimize teknik eğitim desteği sağlayacağız. İş yurtlarındaki ürün işleme tesisleri, restoranları ve gıda satış bölümlerinde, güvenilir gıdayı temin etmek için hükümlülere gıda hijyeni konusunda eğitim vereceğiz. İş yurtlarında ve bunlara ait tesis ve arazilerde ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Devlet Su İşleri'nin (DSİ) faaliyet alanlarındaki konularla ilgili, yeni sondaj makinesi operatörlüğü gibi iş ve meslek kazandırılması için eğitim vereceğiz. Böylece, iş yurtlarının üretim kapasitesi artacak ve hükümlülerimiz meslek sahibi olarak topluma yeniden kazandırılacak. Elbette, bu tür iş birlikleri, bakanlıklar arası iş birliğini güçlendirerek, kurumlarımız için geleceğe dönük önemli imkanlar sunuyor. Ülkemizin kalkınması ve refahı için her türlü iş birliğine daima açık olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim" diye konuştu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise iş yurdu protokolünün yeniden düzenlendiğini vurgulayarak, "Ceza adaletinin nihai amacı toplumu suçtan korumak, toplumu suçludan korumak. Ceza adaletinin üç önemli aşaması var. Birinci aşaması soruşturma aşaması, ikinci aşaması kovuşturma, üçüncü aşaması da infaz aşaması. Soruşturma aşaması, suç ve suçluya ilişkin delillerin tespiti aşaması. İkinci aşama dediğimiz toplanan deliller ışığında yargılamanın yapılarak suçlunun belirlenmesi ve gerekli cezanın belirlenmesi. Tabii bu iki aşama sonuçlandıktan sonra asıl önemli aşama cezanın infazı aşaması. Suçluya verilen cezanın yaptırımın uygulanacağı infaz aşaması. Tabii infaz aşaması neden önemli? Eğer infaz aşamasında suçlu topluma kazandırılmamışsa, ıslah edilmemişse, ona bir meslek kazandırılmamışsa tahliye olduğunda yine suç işleme eğilimi yüksek olan kişilerin tekrar suç işleyip cezaevine girme durumu söz konusu. Dolayısıyla ceza adaletinin amacı, toplumu suçtan korumak ise bu amacı gerçekleştirebilmek için infaz aşamasında suçlunun ıslahı ve topluma kazandırılması önemli" ifadelerini kullandı.