“Bakanlığı yok sayan müdürlük”

Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’nın, personelin güvenliği için ambulanslara refakatçi yasağı getirdiğini hatırlatarak, bu yasağı yok sayan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne tepki gösterdi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.11.2015 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 05.11.2015 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Bakanlığı yok sayan müdürlük”

EMİNE YALÇIN

Sağlık Bakanlığı, hasta ve sağlık personelinin güvenliği için ambulanslara refakatçi yasağı getirirken İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ambulansa hasta yakını alınmasına yönelik yazılı açıklama yaptığını ileri süren Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, 18 yaşından küçük, bilinç kaybı yaşayan ve hamile vakalarının dışındaambulanslara hastanın yanına refakatçi alınmaması gerektiğini söyledi.

Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, sigorta şirketlerinin kaza yapan ambulansın içinde bulunan hasta yakının tazminatını ödemeyeceğini bu sebeple Sağlık Bakanlığı’nın da ambulanslara hasta yakını almaması yönünde talimat verdiğini söyledi.

“BİR GEÇERLİLİĞİ YOK”

Doğruyol, “Sağlık Müdürlüğü hasta yakınından imza alınarak ambulansa alınabileceği yönünde talimat veriyor. Örneğin ambulans kaza yaptı. Hasta yakını da sakat kaldı. Hasta yakını her şekilde gerekli olan tazminatı alır. Sağlık Bakanlığı’nın yazmış olduğu yazıya karşılık Sağlık Müdürlüğü alelade bir dilekçe ile ‘Hasta yakınını ambulansa alabilirsin’ diyor ama bir geçerliliği yok” diye konuştu.

“BİRDEN FAZLA SORUN İLE KARŞI KARŞIYALAR”

Doğruyol, acil yardım istasyonlarının ve 112 ambulansların birden fazla sorunla karşı karşıya kaldıklarını ve bu sorunlardan bir tanesinin de hasta yakınlarının ambulansa binme çabası olduğunu söyledi. Doğruyol, “Hasta 18 yaşından küçükse, hasta bilinç kaybı yaşıyorsa ve hasta hamile ise ambulansla hastaneye götürülürken mutlaka yanına bir yakını alınıyor. Yine çalışanlar ellerinden geldiği kadar hasta yakınını refakatçi olarak alıyorlar. Mesela hasta oturduğu yerden uzak bir yere hastaneye götürülecekse ve hasta yakınının hastaneye gidebilmesi için bir aracı yoksa ekip hasta yakınını ambulansa alıyor. Ayrıca 112 çalışanlarımız adli vakalarda emniyet mensupları ile birlikte gitmesi gerekiyor. Ancak emniyet mensuplarımız burada üzerine düşen görevi yapmıyor. Örneğin silahlı yaralanmalar oluyor. Çatışma ortamına gidiyor ambulans. Bu tür olaylarda güvenlik tedbirleri yüzde 100 alınamaz belki ama gerekli güvenlik tedbirlerinin yetkili kişiler tarafından alınması gerekiyor” dedi.

“AMBULANSLAR HEDEFİNE UYGUN KULLANILMALI”

112 çalışanlarının sıkıntıları arasında yer alan yemek sorununun hala çözülemediğine tepki gösteren Doğruyol, son zamanlarda 112 ambulanslarının siyaseten kullanıldığını öne sürdü. Siyaseten kullanma sonucunda ise birçok vatandaşın ambulansları her vakaya çağırdıklarını da anlatan Doğruyol, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Artık vatandaş ambulansın hangi şartlarda geleceğini bildiği için gelmesi için farklı şeyler anlatıyor. Ambulansların bu şekilde çağırılması doğru değil. Çünkü o anda gidilmesi gereken bir acil vaka olabilir. Acil olmayan bir vakaya vatandaşın yanlış yönlendirmesi ile giden ambulans acil olan vakaya gidemeyebilir. Bu konuda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Ambulansların hedefine uygun kullanılması gerekiyor.”

Haber Merkezi