Bakanlık normal doğuma teşvik için harekete geçti: Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu zorunluluğu

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu hale getirildi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.12.2024 15:18
  • Güncelleme Tarihi : 13.12.2024 12:20
  • Kaynak : AA
Bakanlık normal doğuma teşvik için harekete geçti: Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu zorunluluğu

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Gebe Okulları ile Doğuma Yönelik Hizmetlerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu hale getirildi.

Normal doğum eğitimi

Gebe okullarının açılışı, personel standartları ve eğitim esasları gibi detayları düzenleyen yönetmeliğe göre, Bakanlığa bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren poliklinik ve muayenehanelerde sorumlu hekim sorumluluğunda ve koordinatör ebe varlığında gebe okulu açılabilecek.

Gebeliğinin son 3 aylık döneminde bulunan, daha önce sezaryen ameliyatı olmamış her gebeye, doğum yapacağı yerin müdürlüğü tarafından normal doğuma yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi için ebe görevlendirilecek.

Hamilelere yalnızca sağlık mesleği mensupları tarafından meslek tanımları çerçevesinde eğitim ve danışmanlık hizmeti verilebilecek. İlgili sağlık meslek mensupları dışında herhangi bir meslek mensubu, gerçek veya tüzel kişi tarafından gebelere "danışmanlık, rehberlik, refakat veya koçluk (doula)" gibi isimler altında hizmet sunulamayacak.

Gebe okulu için gerekli şartlar

Gebe okulu açmayı planlayan sağlık kuruluşlarının, başvurularını Entegre Kurumsal İşlem Platformu (EKİP) üzerinden yapmaları gerekecek. Başvurular, ilgili müdürlükler tarafından oluşturulacak uzman komisyonları tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan gebe okullarına tescil belgesi verilecek ve bu belge, sağlık kuruluşunun faaliyet izin belgesine işlenmek üzere Sağlık Bakanlığı'na iletilecek.

Gebe okulları, eğitim odası, bekleme ve danışma alanlarıyla birlikte aktivite ve egzersiz odalarına sahip olacak şekilde tasarlanacak. Eğitim odaları, her katılımcıya en az 1,5 metrekare alan sunacak şekilde en az 8 kişilik kapasiteye uygun olacak ve gebe dostu bir ortam sağlanacak.

Okulun fiziksel yapısı, doğal ışık alacak, yeterli elektrik, aydınlatma, havalandırma ve diğer teknik ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenlenecek. Ayrıca, eğitim odası diğer odalardan bağımsız olacak ve duvarlar beyaz renkte olup, pozitif duygular uyandıracak tablolar ve ibarelerle dekore edilecek.

Gene okulları nasıl çalışacak?

Gebe okullarında sorumlu hekim olarak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile tam zamanlı koordinatör ebe görev alacak. Ayrıca, gerekirse diyetisyen, fizyoterapist, psikolog gibi sağlık meslek mensupları da görevlendirilebilecek.

Gebe okulları, gebelere doğum öncesi, doğuma hazırlık ve doğum sonrası süreçlere ilişkin eğitim ve danışmanlık hizmetleri olacak. Eğitimler hem yüz yüze hem çevrim içi gerçekleştirilebilecek. Ayrıca yüksek riskli gebeler, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilecek.

AA

Yazarımız Kim ?

AA