- Gündem
- 16.05.2025 11:23
Piyasada sahte balın yaygın olduğuna dikkat çeken İzmir Arıcılar Birliği Başkanı Şengül, “Özellikle pazarlarda satılan balın yüzde 80’i sahte, devlet bu konuda denetimlerini artırmalıdır” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Dünyada bal üretiminde önemli bir sırada yer alan Türkiye'de en çok bal üretiminin yapıldığı yerlerden biri olan Ege Bölgesi’nde yaşanan orman yangınları ve kuraklık gibi sebeplerle düşüşler göze çarpıyor. Gerçek bal üretiminin düşük olması, piyasada sahte balların artmasına neden oldu. Arıcılar, gerçek balların ucuza satılamayacağını, arı ile temas etmeden bal diye üretilen bazı gıdaların ise sağlıksız olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan İzmir Arıcılar Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, çam balda üretimin 25 Eylül’de başlayacağını söylerken, çiçek balında ise geçen seneye göre yüzde 25’lik bir artışın yaşandığına dikkat çekti. Şengül, “Ülkemizde elimizdeki bilgilere göre 80 bin ton bal üretiliyor ancak 120 bin ton bal tüketiliyor. Yani bu da bize piyasada sahte balın olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Pazarlardaki balın yüzde 70-80’ni sahte” dedi.
SAHTE BAL GERÇEK ÜRETİCİYİ VURUYOR
Türkiye’de sahte bal üretimine vurgu yapan Şengül, devlet denetimlerinin arttırılması çağrısında bulundu. Şengül, “Ülkemizde sahte bal bitmeden gerçek üretici hakkını almaz. Öncelikle ülkemizde sahte bal çok yaygın. Pazarlarda ve marketlerde devlet denetimlerini yetersiz olduğunu da görüyoruz. Geçek bal tüketmek istiyorsak, bal üreticisinin hak ettiğini almasını istiyorsak devlet denetimlerini kesinlikle artırmalıdır. Ülkedeki üreticinin bir numaralı sıkıntısı budur. Bunun yanında akaryakıt ve beslenme şeker fiyatlarının yüksek olması da üreticiyi üst seviyede etkiliyor. Devlet destekleriyle mazotun üreticiye daha uygun fiyatlara verilmesini istiyoruz. Devletimiz beslenme şeker fiyatlarını aşağı çekmelidir. Bunlar olmadığı sürece ülkede bal üreticisi falan kalmaz” ifadelerine yer verdi.
YÜZDE 25’LİK ARTIŞ
Çam balda üretimin 25 Eylül’de başlayacağını belirten Şengül, çiçek balında ise geçen seneye göre yüzde 25’lik bir artışın yaşandığına dikkat çekti. Şengül, “Ülkemizde yüzde 70’e dayalı çam balı üretimi yapılıyor. Çam balı olmadığı zaman üretici zorda kalıyor. Ülke olarak çam balına dayalı üretim gerçekleştiriyoruz. Ancak bu yıl çam balında üretimimiz daha başlamadı, 25 Eylül’de üretime geçeceğiz. O yüzden çam balı üretiminin geçen seneye göre nasıl bir sonuç doğuracağını şimdiden söylemek doğru olmaz. Ama çiçek balında üretim çok kötü değil, geçen seneye göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Çiçek balı üretiminde iyiyiz, bu sene yüzde 25’lik bir artış var diyebiliriz” dedi.
ÜRETİCİ ARICILIKTAN VAZGEÇİYOR
İzmir’in havası ve bitki örtüsüyle arıcılığa uygun bir kent olduğuna da vurgu yapan Şengül, “İzmir, bitki örtüsü ve hava iklimiyle arıcılık için çok uygun bir kent ama son 3 yılda çam balı yetersizliği arıcılığı biraz zorlaştırdı. Özellikle orman yangınları ve kuraklık gibi etkenler arıcılığı kentimizde de olumsuz etkiledi. Son üç yılda çam balında yaşanan düşüşten kaynaklı yüzde 20-25 oranında üretici arıcılığı bıraktı diyebilirim. Bu çok önemli bir rakam üzerinde durulmalı” diye konuştu.
EN BÜYÜK SAHTECİLİK PAZARLARDA
Şengül, son olarak “Devlet denetimleri yetersiz. Pazarlarda ve marketlerde denetimin artması gerekiyor. Ülkemizde elimizdeki bilgilere göre 80 bin ton bal üretiliyor ancak 120 bin ton bal tüketiliyor. Yani bu da bize piyasada sahte balın olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Pazarlardaki balın yüzde 70-80’ni sahte… Balın kilosunu toptan 70 TL’ye alıyoruz, pazarda şişelenmiş şekilde balın kilosu 50 TL’ye satılıyor. Kısacası en büyük sahtecilik pazarlarda oluyor” şeklinde konuştu.