Balık satışlarındaki tahta kasalara dikkat!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, balık satış yerlerindeki tahta kasaların mikrop taşıdığını belirterek uyarılarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 04.09.2020 14:03
  • Güncelleme Tarihi : 04.09.2020 14:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Balık satışlarındaki tahta kasalara dikkat! haberinin görseli
Balık satışlarındaki tahta kasalara dikkat! haberinin görseli

BURCU YANAR
Balık av yasağının kalkmasıyla balıkçılar doldu taştı. Av yasağının kalktığı ve balık sezonunun başladığı bu günlerde, Pazar yerlerinde satılan balıklarda büyük risk görüldüğünü belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, “Vatandaşımızın sağlıklı balık tüketebilmesi için, avcılıktan itibaren uygun koşullarda muhafazası, taşınması ve mümkün olan en kısa sürede tüketiciye ulaştırılması gerekmektedir” diyerek önemli uyarılarda bulundu.



HİJYEN ŞARTLARINA DİKKAT
Toprak, balık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak “Taze balığın gözleri konveks, parlak ve lekesiz, solungaç kapakları kapalı, solungaç lamelleri parlak kırmızı, pulları ve yüzgeçleri diri olur. Balığın kaslarına basıldığında parmağın bıraktığı iz hemen düzelmeli ve ele alındığında kuyruğu sert durmalıdır” dedi. Birçok hijyen kriterinin belirtilmesine rağmen ne soğutucu dolap, ne içme kalitesinde su kullanımı ve ne de tahta tezgahların kullanılmamasına dikkat edilmediğinin altını çizen Başkan Toprak, “Mikrop üremesine çok uygun ve temizliği şüpheli tahta tezgahlarda ve sıcak ortamlarda toz toprak alacak şekilde açıkta satışa devam edilmektedir. Ayıklama tezgahının, kullanılan bıçakların, ayıklayan kişinin, yıkama suyunun yeterince temiz olmaması önemli bir bulaşma kaynağıdır. Su ürünleri satıcıları, genel hijyen kurallarına uygun giyinmeli, gerek taşıma gerekse satış sonrası ürünün ambalajlandığı malzemeler, Bakanlıktan üretim izni almış ambalaj materyallerinden yapılmış olmalıdır” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde paylaşılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali tören görsellerinde yasak olmasına rağmen balıkların tahta kasalarla taşındığını gördüğünü ve yarın pazarlarda yine tahta kasa ve tezgahlara rastlayacağımızı sözlerine ekleyen Toprak, “Her zaman söylediğimiz gibi mevzuatı eksiksiz uygulamak en az mevzuatı çıkarmak kadar önemlidir. İlgili kurumların pazaryerlerini ve su ürünleri hallerini Su Ürünleri Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ile denetlemeleri güvenli gıda ve insan sağlığı açısından çok önemlidir. Hava şartları ve mikrobiyolojik üremeler sonucu özellikle sardalya, hamsi ve istavrit gibi küçük balıklarda oluşan histamin miktarının artması sonucu zehirlenmeler görülebilir. Dondurulmuş balıklar çözündürme prosedürüne uygun çözündürülmemekte, ayrıca çözünmüş ve pazar sonu tezgahta kalıp satılamayan balıkların da nasıl değerlendirildiği meçhuldür” diye belirtti.