- Gündem
- 08.07.2025 19:45
Denizlerde gırgır avlanma derinliği tartışmaları devam ederken sektör temsilcileri, bilim insanlarının aksine; balık avlanma derinliğinin 24 metreden 18 metreye indirilmesinden yana olduklarını açıkladı
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop), gırgır teknelerinin avlanma derinliğinin 24 metreden 18 metreye indirilmek istendiğine yönelik 6 Eylül’de kamuoyuna çağrıda bulundu. Gırgır teknesi sahiplerinin avlanma derinliğinin değiştirilmesi için Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne baskı yaptığı belirtilen çağrıda, istavrit balığının avlanma boyunun da 12 santimetreye düşürülmeye çalışıldığı belirtildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012’de Resmî Gazete’de yayımladığı tebliğ ile denizlerde gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaklandı. Gırgır avcıları avlama derinliğinin denizden balık çıkmadığı gerekçesiyle düşürülmesini istiyor. Ancak gırgır avcılığı, deniz çayırlarına zarar verdiği ve balık üremesini engellediği gerekçesiyle eleştiriliyor. Avrupa’da 40-50 metreden başlayan avlanma derinliği Türkiye’de 24 metre. Birlik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “AB karasularında 50 metre olan ve bizde 24 metre olan Gırgır avcılığı avlanma derinliğinin 18 metreye indirilmesini ve 13 santim olan İstavrit balığı avlanma boyunun 12 santime düşürülmesini istiyorlar. Bu iki talebin lehine yapılacak her düzenleme denizlerinizdeki yok oluşun hızlandırılması ve sucul ekosistemin idam fermanından başka bir işe yaramayacaktır.”
AZALMA GÖRÜLÜYOR
Yeni avlanma sezonunda palamut ve lüfer balıklarında azalma görülürken, birlik tarafından da ifade edildiği gibi Türkiye karasularında avlanma derinliğinin 24 metreden 18 metreye indirilmek istendiği ortaya çıktı. Ege Gırgır Avcıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, Karadeniz’i örnek vererek avlanma derinliğinin düşürüleceğine yönelik çalışmalar olduğunu söyledi. Denizlerde 24 metre derinlikte olan gırgır avcılığı yasağının 50 metreye çekilmesini isteyen bilim uzmanlarına yanıt veren İzmir Balıkçılar Derneği Başkanı Şahin Çakan ise bilim insanlarının bugüne kadar Türkiye denizlerindeki balık avlanma ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını savundu.
KARADENİZ’DE YASAĞA UYULMADI
Ege Bölgesi Gırgır Avcıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, avlanma derinliğinin 24 metreye çıkarılırken bilimsel bir araştırma yapılmadığını kaydetti. Karadeniz’de gırgırla avlanma derinliğinin 18 metreye indirileceğini söyleyen Aksoy, “Meselâ Karadeniz’de 24 metre yasağına uyulmadı. Çünkü palamut balığı 24 metrenin alt sınırından geçiyor. Palamut balığı bir göç balığıdır. Göçünü tamamlar, gider. Hamsilerimiz sezon geldiği zaman daha da kıyıdan gidiyor. Biz bu balıklara 24 metre yasağı koyup avlayamadığımız zaman sezonu bitirir; göçü tamamlar. Balıkçı bundan istifade edemez” ifadelerine yer verdi.
24 METRE YASAĞI YANLIŞ!Aksoy, avcılıkta derinliğin düşürülmesi gerektiğini iddia etti. 2012’de avlanma boyunun 24 metreye çıkarılmasının büyük bir yanlışlık olduğunu ileri süren Aksoy, Sür-Koop’un çağrısına değinerek “Ayrımcılık yapılıyor orada. Yani 24 metre yasağı konulurken niye konuldu, alınırken niye alınıyor? Hâlâ onu bilmeyen bir başkan var orada. Denizleri korumak için değil. Belki küçük balıkçıyı kolluyor. Denizlerin kirliliği görülsün. Ondan sonra karar verilsin. Gırgır avlanması yapılırken araç bazen dibe değer bazen değmez. Değse de küçük bir alanda değer” dedi.
KÖRFEZ DE BALIKÇILIĞA AÇILMALI
Derinliğin düşürülmesinin balık üretiminin arttığı anlamına gelmeyeceği üzerinde duran Aksoy, “Derinliğin düşürülmesi teknelerin yıllık kazançlarının biraz daha iyi olması anlamına gelir. Balık eksilmez de artmaz da. Çünkü şu an balıkçı avlanamıyor zaten” diye konuştu. Aksoy, Körfez’de balık avlamanın serbest olması gerektiğini de savunarak şunları söyledi: “Bazı körfezlerin derinlikleri değil 18 metre, 50-100 metre. Sen körfezleri kapattığın zaman bize o 100 metreyi de yasak ediyorsun. Biz Ege Bölgesi’nde komple bir değişiklik istiyoruz. Üniversiteyle iş birliğiyle olabilir belki bu. İzmir Körfezi balıkçılığa yasaktır. Gerekirse körfezi bile balıkçılığa açıp denizin dibini arıtalım. Tarlayı bir sene nadasa bırakmadan ekemiyorsun. Bizim de körfeze artık bir çapa yapmamız lazım. Körfezi yıllardır yasak ettik. Körfezin dibi balçıkla örtündü tamamen. O kirlilik dipteki mineralleri yok etti. Bununla birlikte körfezde balığın artmasını beklerken tam tersi körfezlerde balığın eksilmesini gördük.”
BİR ÇALIŞMASI YOK
Denizlerde 24 metre derinlikte olan gırgır avcılığı yasağının 50 metreye çekilmesini isteyen bilim uzmanlarına yanıt veren İzmir Balıkçılar Derneği Başkanı Şahin Çakan ise bilim insanlarının bugüne kadar Türkiye denizlerindeki balık avlanma ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını savundu. Bilim insanlarının, balıkçılarla beraber sahaya inmediğini sadece masa başında oturup demeç verdiklerini, dile getiren Çakan, Ankara’da bütün denizcilik sektörü ile beraber yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. 18 metre derinlikte balık avlanmanın deniz ekosistemine zarar vermediğini de belirten Çakan, sürdürülebilir balıkçılık için mutlaka bu derinliğe inilmesi gerektiğinin altını çizdi.