Sayfa Yükleniyor...
Türkiye genelinde havaların soğumasıyla birlikte yavaşlayan balık avcılığı balıkçılığı durma noktasına getirip fiyatları arttırırken; Ege Bölgesi’nde ise soğuk havaya rağmen balık bolluğu devam ediyor
NURETTİN BAKİ- ÖZEL HABER
Havaların soğumasıyla birlikte balık avcılığı yavaşladı. Öyle ki belli bölgelerde soğuktan dolayı balıkçılar avlanamadı ve bunun bir sonucu olarak da balık fiyatlar artış gösterdi. Türkiye’nin birçok bölgesinde burum bu şekildeyken Ege Bölgesi’nde ise soğuk hava koşullarına rağmen balıkta bolluk ve talep devam ediyor. Balıkçılık ve Ege Balığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, “Küresel iklim değişikliği nedeniyle balıkların göç yolu değişse de Ege Denizi’nde göç balıkçılığı yapılmadığı için her zaman her balığı bulabiliyoruz. Son dönemde artan yağışlarla birlikte balık bolluğu yaşanacak, kısacası bereketli bir dönem bizi bekliyor” dedi.
PANDEMİDE BALIK TALEBİ ARTTI
Artan balık fiyatlarıyla ilgili Çakan, balık fiyatlarının artmasının belli bölgelerde mevsim şartlarından normal olarak arttığını belirtti. Pandemi döneminde balığa olan talebin ciddi oranda arttığına da vurgu yapan Çakan şunları söyledi: “Akuakültür balıkçılığında herhangi bir fiyat değişikliği yok ancak avcılık mevsim şartlarından doğal olarak etkileniyor. 2020 yılında ve 2021 yılının Ocak ayında her yıl olduğundan daha fazla avcılık ürünlerine talep oldu. Pandemi döneminde inanılmaz bir talep olduğunu söyleyebilirim. Pandemide tüketicilerin doğal gıdaya yönelmesi, eskiye dönüş balık talebinde büyük bir etken. 35 yıldır bu mesleği yapan biri olarak daha önce bu kadar yüksek bir talep görmedik. Tüketicilerde gıdalara karşı bir bilinçlenme oldu ve doğal ürüne yönelmeye başladılar. Bu durum balığı büyük ölçüde olumlu etkiledi. Balık halinde, cuma günleri sabah erkenden gelip toptan, kasalarca balık alıp stoklayan tüketiciler görüyoruz.” Öte yandan artan talebin fiyatları normal olarak yükselttiğini aktaran Çakan, fiyatlar artmış olsa da et ürünleri ve sebzelere göre balığın besleyiciliğine göre hala uygun fiyatlı bir gıda olduğuna vurgu yaptı.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİ
Uzmanlardan edindikleri bilgilere göre küresel iklim değişikliği nedeniyle balıkların göç yollarını değiştirmesinin de Marmara ve Karadeniz’deki balıkçılığı büyük oranda etkilediğine dikkat çeken Çakan, Ege’de böyle bir etkinin daha yaşanmadığının altını çizdi. Çakan, “Balığın eskiden göç yolu doğuya doğruyken bu sene batıya döndü. Karadeniz’de balık yeterince beslenemediği için de büyümedi. Karadeniz ve Marmara’da iki ay süren göç balıkçılığı yapıldığı için iklim değişikliği bu bölgeleri etkilese de Ege’de her zaman bolluk var. Bölgemizde deniz ürünlerinin fiyatlarında geçtiğimiz yıla kıyasla büyük bir değişiklik de yok, çünkü Ege zengin bir bölge, zengin bir deniz. Her zaman her balığı bulma şansımız var. Ege Denizi’nde ise her ürünü her zaman bulabiliriz. Balıkların göç yolunu değiştirmesi de Ege Bölgesi’ndeki balıkçılığı o nedenle büyük oranda etkilemeyecek” diye konuştu.
EGE’YE BOLLUK GELİYOR!
Çakan, Ege Bölgesi’nin aldığı yağışlarla birlikte, yağmurla balıkların daha fazla büyüyeceğini ve bölgeyi bol bereketli bir sezonun beklediğini ifade etti. Karadeniz’de hamsi popülasyonunda iyileşme olması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 7 Şubat 2021’e kadar hamsi avcılığını yasaklamış olmasının büyük fayda sağlayacağına değinen Çakan, “Yapılan avcılığın hem endüstriye bir katkısı olmuyor hem de insan gıdası olarak bir faydası olmuyordu. Küçük balığın hiçbir katma değeri yok, öldürülüyor ve tekrar denize dökülüyor. Sürdürülebilirlik açısından bu yasağın faydasını önümüzdeki sene umarım daha iyi göreceğiz” dedi.
Haber Merkezi