Sayfa Yükleniyor...
İlk defa Müslüman bir ülkede yapılan dünyanın 120 farklı ülkesinden 500e yakın din adamı ve akademisyenin katıldığı Dünya Protestanlar Kongresi İzmirde başladı
Dünyanın 120 ülkesinden 500e yakın din adamı ve akademisyenin katıldığı Dünya Protestanlar Kongresi, dün İzmirde başladı.
Swissotel Büyük Efesde başlayan ve 11 Temmuza kadar sürecek kongreye Kültür Turizm İl Müdürü Abdulaziz Ediz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Dünya Baptist Kiliseleri Başkanı John Upton, Dünya Baptist Kiliseleri Türkiye Temsilcisi Ertan Çevik, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmirliler Derneği Başkanı Gündüz Kapancıoğlu ve birçok din adamı katıldı.
EVİMİZDE GİBİYİZ
Dünya Baptist Kiliseler Birliği Başkanı John Upton, burada iyi ağırlandıklarını belirterek, Çok teşekkür ederiz. Çok mutluyuz. Buradaki baptistlerin sayıca çok olduğundan ne kadar memnun olduklarını anlayabilirsiniz. Ramazan olmasına rağmen bizi bu kadar sıcak karşıladınız. Herkes bize nazik davrandı. Türkiyeye geldiğimizde evimize gelmiş gibi hissettik dedi.
Azınlıklar konusunda Türkiyenin hassas davrandığını belirten Upton, sözlerine şöyle devam etti: Dünyada önemli model oluşturuyorsunuz. Dünyanın her yerinden göçmenleri kabul edip onlara güvenli bir yer sağlıyorsunuz. Bu yüzden siz Türklere teşekkür ederim. Bizim köklerimiz burada, Smyrnada, Efesin arka bahçesinde.
Organizasyonun ilk defa Müslüman bir ülkede yapılmasından mutluluk duyduklarını belirten AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de şunları söyledi: Kutsal bir bereket ayındayız, bu kongrenin de bereketli geçmesini diliyorum. 13 yıllık AK Parti iktidarında halkımızın Müslüman ve Gayrimüslim olduğuna bakmadan herkese adil yaklaşıyoruz. Biz din, dil, ırk, milliyet gözetmeksizin herkese aynı değerde yaklaşıyoruz; çünkü biz yaratılanı Yaratandan dolayı seviyoruz. Suriyede iç savaş yaşanıyor ve Esad kendi vatandaşlarını katlediyor. Bugün Türkiyeye 1 milyonun üzerinde Suriyeli mülteci sığınmıştır. Bu sığınanlar arasında 50 bin üzerinde Hıristiyan Süryani de var. Biz, Türkler tarih boyunca aynı adaletle ne milliyet ne din gözetmeden insanlara yaklaştık.
ATİNAYA CAMİ GEREKLİ
Türkiyenin gösterdiği yaklaşımın aynısını beklediklerini dile getiren Sait, Atinada cami yapılması gerektiğini, dünya başkentleri içinde sadece Atinada cami olmadığını dile getirdi.
Sait, geçen günlerde Amerikan Dış İlişkiler Meclisinde Türkiyede kiliselere baskı yapıldığı kararının çıktığını ancak durumun böyle olmadığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: Buraya gelen tüm dini liderler kiliselere baskı olmadığını görecek. Türkiyede kimseye baskı yapılmıyor. Biz herkese kucak açıyoruz. 120 farklı ülkeden gelen bu liderler kendi ülkelerine gittikleri zaman özgürlüğün hoşgörünün ne olduğunu anlatacaklardır. (İHA/İZMİR)
Haber Merkezi