- Gündem
- 20.04.2025 21:48
Birçok farklı balık türü arasında, Levrekgiller familyasına ait olan ve baraküda balığı olarak bilinen Baraküda, ilgi çekici bir deniz canlısıdır. Baraküda balığının faydaları ve özellikleri de oldukça çeşitlidir. Biz de sizler için merak ettiğiniz her şeyi araştırdık. Peki Baraküda balığı nedir? Baraküda balığı nerelerde yaşar?
Baraküda balığı, Sphyraena olarak da bilinir ve geniş bir coğrafi alanda sıcak ve ılık denizlerde yaygın olarak görülür. Baraküda balığı hakkında arama motorlarında arattığınız “Baraküda balığı nedir? Baraküda balığı nerelerde yaşar?” sorularını sizler için cevapladık. Detaylar haberimizde…
Barakuda balığı, özellikle Akdeniz havzasında yaşayan ve ılık sulardan hoşlanan bir tür olarak bilinir. Avı zor olan bu balığın tüketimi sınırlıdır. Derin sularda yaşayan ve dönerek uyuyan bu balıklar, kıyıya yakın bölgelerde avlanabilir. Üreme zamanı olan nisan ve mayıs aylarında erkek baraküda balıkları özellikle hırçın olabilir.
Baraküda balığı, sıcak ve ılık sularda ve ayrıca okyanuslarda yaşayan bir balık türüdür. Ekonomik açıdan değerli olan bu balığın eti yağlı ve lezzetlidir. Avlanma yetenekleri sayesinde avlarını hızla yakalayabilirler. Tek başına avlanan ve tek başına yaşamayı tercih eden saldırgan baraküda balıkları, parlayan nesnelere karşı büyük bir ilgi gösterirler ve bu nesnelere saldırma eğilimindedirler.
Baraküda balığının eti yenilebilir, ancak balık büyüdükçe lezzeti azalabilir. Bu sebeple, mümkün olduğunca küçük boyutlarda tüketilmeleri önerilir. Baraküda balığı, yağlı ve lezzetli bir balık olarak ün yapmıştır. Bu balığın çeşitli pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Bütün olarak ızgarada pişirilmesi mümkündür, ayrıca az yağ kullanılarak tavada kızartılabilir. Fırında soğan ve çeşitli sebzelerle birlikte pişirilerek de lezzetli bir yemek elde edilebilir. Baraküda balığı ülkemizde pek popüler olmayan bir balık türüdür, bu nedenle farklı pişirme teknikleri genellikle bilinmemektedir. Ancak baraküda balığının tariflerinde genellikle ızgarada pişirilmesi tercih edilir. Balıklar temizlendikten ve yıkandıktan sonra tuzlanıp, sarımsak ve dereotu eklenerek tepsiye dizilir. 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir ve sonuç olarak oldukça lezzetli bir yemek elde edilir. Baraküda balığı çok fazla kılçığı bulunan bir balık değildir. Kılçıksız ve lezzetli bir eti bulunan baraküda balığı hem denizlerde hem de okyanuslarda bulunan bir balık türüdür. Baraküda balığı temizlenirken öncelikli olarak kuyruk kısmının kesilmesi gerekir. Sonrasında ise karın kısmı kesilerek iç kısmının temizlenmesi gerekir. Kafa kısmı da kesilerek balığın ortasında bulunan kılçıkların alınması gerekir.