Bardakların efendisi

Kahve bardaklarını sanat eserine dönüştüren Berk Armağan namı diğer Seyyahart, bardaklardan elde ettiği gelir ile dünyayı geziyor. Armağan, sanat eseri niteliğindeki bardaklarıyla iki yılda 21 ülke, 46 şehri gezdi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.06.2018 07:37
  • Güncelleme Tarihi : 07.06.2018 07:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bardakların efendisi haberinin görseli

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER

Berk Armağan, onu birçok insan çöpe atılan kahve bardaklarını harika çizimlerle hayat veren ve bu bardaklardan elde ettiği gelir ile dünyayı gezen ‘Seyyahart’ olarak biliyor. Kendisi 23 yaşında ve İstanbul Üniversitesinde Türkçe Öğretmenliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi. Kendisini idealist bir genç olarak tanımlayan Armağan, en büyük hayali ise dünyayı gezmek ve yakından tanımak. Hayalini gerçekleştirmek isteyen Armağan, küçüklüğünden bu yana yeteneği olan kalemin gücüne inandı. Bir şeyler yazmadı, çizdi. O kadar güzel çizdi ki ona hayali olan yurtdışı kapılarını ardına kadar açtı. 2 yıl önce başladığı seyahatlerine şu ana kadar 21 ülkeden 46 şehir sığdırdı. 10 yaşında keşfettiği çizim yeteneğini seyahatleri ile birleştirince ortaya ise bir sanatçı bir seyyah çıktı. Gittiği her ülkede veya şehirde bölgenin sembolü olan figürleri çizimleriyle bardaklarda tekrar hayat verdi. Berk Armağan ile sanat dolu seyahatlerini ve maceralarını konuştuk.

ÇİZİMLERİ İLE AVRUPA BİLETİ

Bardağa çizim yapmak fikrinin ortaya çıkış hikayesini anlatan Berk Armağan, Seyyahart isminin İlk olarak 26 Ekim 2016 yılında ortaya çıktığını ancak öncesinde ise yine de bardak çizdiğini söyledi. Bardağa bir şeyler çizme fikrinin bir yerden görme veya esinlenme olmadığını belirten Armağan, “Arkadaşım bir kahve zinciri müdavimi. 3 yıl önce ona hediye olsun diye bardakta çizim yaptım. Bardağa çizim yapmak fikri orada başladı. Daha sonra ise diğer arkadaşlarıma da bardak üzerinde çizimler yapmaya başladım. Onlar da çok beğenmişti. Seyahat etme dönemi başladığında parasız kaldığımda özellikle yurtdışına gideceğim dönemde paraya ihtiyacım olduğu zamanlarda bardak çizip satmak fikri doğdu. Bardağa çizim yapsam acaba satılır mı? İnsanlar bunu benden alır mı düşüncesiyle sokağa çıktım. Bu fikir için popüler film karakterlerinden oluşan 12 tane bardak hazırladım. Taksim Şişhane Metrosunun hemen yanında sokağa çıktım. Çizim yaptığım bardakları duvarın dibine dizdim. Kartona da ‘Avrupa’ya gideceğim. Bardaklarımdan satın alarak bana destek olur musunuz?’ diye bir yazı yazdım. O gün 7 tane bardak satarak 150 lira topladım. Daha sonrasında yani 26 Ekim 2016 tarihinde ise Seyyahart sosyal medya hesabımı açtım” dedi.

TANINIRLIĞI ARTTI

Seyyahart hesabını açtıktan sonra yavaş yavaş ilerlemenin başladığını dile getiren Armağan, “Bardaklarımı satmaya devam ettim. Elde ettiğim gelir ile Balkanlar ve Ukrayna gezisi yaptım. Çizimler sosyal medyada ve haberlerde konu oldu. Bu sayede birçok insana ulaştım. Daha fazla insan bana ulaşarak bardak istedi. Daha sonra Avrupa’ya gittim. Burada uluslararası alanda da haberlerim çıktı. İsviçre, Almanya, Endonezya ve Japonya’da TV kanallarına konu oldum. Bu gelişmelerden sonra hikayem daha da yayıldı” diye konuştu.

SEYYAHART TESCİLLENDİ

Seyahat etmeyi ve çizmeyi çok seven Berk Armağan, Seyyahart isminin nasıl oluştuğunu anlattı. Türkçe öğretmenliği okuduğu için kelimelerle arasının çok iyi olduğunu söyleyen Armağan, “Zaten isim ararken ‘seyahat’ kelimesinin mutlaka olması gerektiğini düşündüm. Aynı zamanda sanatta olacaktı. Türkçe öğretmenliği okuduğum için kelimelerle aram çok iyi ve kelimelerle oynamayı seviyorum. Sonra düşündüm, ‘Seyyah’ gezerken para kazandıran kişi demek. Seyahat ise yapmak istediğim. ‘Art’ ise sanat demek. İki kelimeyi birleştirince Seyyahart ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde de isim hakkımı aldım. Türkiye Patent ve Marka Kurumuna giderek Seyyahart’ın Marka Tescil Belgesi’ni aldım” dedi.

AMACIM GEZMEK

İlk yurtdışı deneyimini geçtiğimiz yılın yarıyıl tatilinde yaptığını belirten Berk Armağan, “Dediğim gibi seyahatlerimi okul tatiline göre planlıyorum. Sonra yaz ayında ilk olarak Balkanlar ve Ukrayna’ya gittim. Daha sonra Avrupa seyahatim oldu. Uzakdoğu seyahatim oldu. Japonya’ya gittim. Sonra ise sponsorla Ürdün’e gittim. Reklama karşıyım. Benim amacım gezmek. Bana birisi destek olacaksa buna da karşı olmam. Artık büyük geziler yapıyorum. Bu da büyük destek gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

21 ÜLKE, 46 ŞEHRİ GEZDİ

İki yılda 21 ülke 46 şehir gezdiğini ifade eden Armağan, “İki yılda 21 ülke, 46 şehri gezdim. Japonya, Norveç, Katar, Ürdün, Norveç, İtalya, Almanya gibi ülkelere gittim. Gittiğim ülkelerde Japonya çok iyiydi. Gittiğim yerlerde hostellerde kalıyorum. Sokakta ve hpstelde çizim yapıyorum. İnsanlar çizimlerimi gördüklerinde çok ilgileniyor. Merak edip sosyal medya hesaplarından yaptıklarımı gördüklerinde çok şaşırıyorlar. Yurtdışından sipariş gelmiyor. Ama Japonya’da birisi 30 dolara çizim yaptırdı. Bardağa değil ama karton gibi bir şey getirmişti. Onun üzerine çizim yapmıştım” dedi.

EĞİTİMİNİ AKSATMADI

İki yılda birçok yeri gezmesinde öğrenci olmasının sağladığı kolaylıklar olduğunu değinen Armağan, gezileri yaparken de eğitimini hiç aksatmadığını belirterek, “Bu gezilerimi yapmamda ve zaman ayırmamda öğrenciliğin getirdiği bir fayda var. Öğrencilikte çok boş vakit kalıyor ve bir şeylerle uğraşman için fırsat doğuyor. Yarıyıl tatili, yaz tatili var. Ayrıca bu gezilerimi yaparken eğitimimi hiç aksatmadım. Gezilerimi yarıyıl tatili ve yaz tatiline göre planladım. Okuldan arta kalan zamanlarda istekleri yerine getirdim. Seyahate çıkmadığım ve okuldan arta kalan zamanlarda sosyal medya hesabım üzerimden istek alıyorum. Takipçilerimin isteklerinin çizimini yapıp gönderiyordum ve para kazanıyorum. Çizim siparişleri dengesiz oluyor. Mesela bir ay boyunca hiç sipariş gelmezken, daha sonra günde beşer tane sipariş gelebiliyor. Çizim yapmadığım bir ayı gelen siparişler telafi ediyor” şeklinde konuştu.

KÜLTÜREL VE ŞEHİR SİMGELERİNİ ÇİZİYOR

Çizim yeteneğini 10 yaşında keşfettiğini belirten Armağan, gittiği yerlerde çizim yaparken bazı kriterleri olduğunu söyledi. Yeni rotasının İtalya olduğunu dile getiren Berk Armağan, şöyle konuştu: “Çizim yeteneğimi 10 yaşında keşfettim. Daha sonrasında hep ilerledi. Ara sıra çizim yapıyordum. Hiç bu kadar çizim yapmamıştım. 2 yıldır düzenli olarak çizim yapıyorum. İlk defa bu kadar düzenli olarak çizim yapıyorum. Bu işlerden önce bir yıl çizim yapmadığım oluyordu. Ama kalemi elime aldığımda bir şeyler çizebiliyordum. Kriter olarak ise insanların bilmesi, yani popüler olanları farlı bir açıdan göstermeye çalışıyorum. Kültürel ve şehir simgeleri çiziyorum. Vincent van Gogh, Louvre müzesinde Mona Lisa’yı çizdim. Yakın zamanda Avrupa’ya gidersem ‘İnci Küpeli Kız’ı çizeceğim. Hollanda’ya ‘İnci Küpeli Kız’ için tekrar gideceğim. Benim en çok çizmek istediğim ise Vincent van Gogh’un ‘Yıldızlı Gece’ tablosu. Ama Yıldızlı Gece tablosu Amerika’da. Rotamda İtalya var. İtalya’dan vize başvurusu yaptım. Eğer çıkarsa İspanya, Portekiz, İsviçre, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi bir rotam var. Avrupa’da gezmediğim yerler bunlar. Eğer bunları da gezersem Avrupa seyahatleri tamamlanacak.”

DÜNYAYI BARDAKLARA ÇİZECEK

Seyyahart olarak hedefinin dünyayı gezmek olduğunu açıklayan Armağan, gezerken de çizmeyi devam edeceğini belirterek, “Hedefimde 198 ülke var. Bu ülkeleri gezerken bardaklara çizmek istiyorum. Böyle bir işi dünyada yapan yok. Türkiye’de böyle bir işi yapmak, insanlara kendimizi bu şekilde göstermek güzel olur. Sanatsal faaliyetler yurtdışında çok gelişmiş durumda. İnanılmaz çizerler, inanılmaz fikirleri olan insanlar var. Neden biz böyle şeyler yapmayalım ki. İnsanlar bizi desteklesin. Cesaret ve fikir var. Sadece desteğe ihtiyacımız olduğu zamanlar oluyor. Benim gibi farkı işler yapanlar gittikleri yerde ülkelerin prestijini de artırıyor. Yurtiçinde Batı Anadolu’da her yeri gezdim diyebilirim. Karadeniz’de Rize, Hopa, Giresun Kümbet Yaylasını gezdim. Doğu Anadolu’yu gezmek istiyorum. Türkiye’de de gitmedik yer bırakmak istemiyorum. Bu ay içerisinde Doğu turu yapabilirim” dedi.

BERK ARMAĞAN KİMDİR?

Berk Armağan, 23 yaşında idealist bir genç. İstanbul Üniversitesinde 3. sınıf Türkçe Öğretmenliği okuyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra mesleğimi yapmak istiyor. Aynı zamanda yüksek lisans yapmak istiyor. Yabancıları Türkçe öğretmek konusunda düşünceleri var. Kafasında sürekli yurtdışı olan, gezme fikirleri olan, sanata yönelik belli fikirleri olan birisi. Çizmek ve gezmek onun için özgürlük demek.