Barınak köpeklerine kitap okudular!

8 Eylül Dünya Okuma Günü’nde Menderes Şopengazi Hayvan Barınağı’nda köpeklere kitap okuma etkinliği yapıldı. Barınak annesi Gülgün Hamamcıoğlu, herkesi gönüllü olmaya davet etti


  • Oluşturulma Tarihi : 11.09.2019 10:14
  • Güncelleme Tarihi : 11.09.2019 10:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Barınak köpeklerine kitap okudular! haberinin görseli

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Her yıl 8 Eylül Dünya Okuma Günü’nde çeşitli etkinlikler yapılarak okumanın önemine dikkat çekilir. İzmir’de kamp yapmak amacıyla kurulan KAMPİZ topluluğu ise bu özel günde hem kitap okumanın önemine dikkat çekmek hem de barınak hayvanlarına dikkat çekmek amacıyla kimsesiz köpeklere kitap okuma etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik öncesinde İzmir’in Menderes İlçesi’nde bulunan Şopengazi Nebiha Deprem Hayvan Barınağı’ndaki temizlik işlerine ve beslemeye de yardım eden ekip daha sonra kitaplarını da alarak barınak sakinlerine kitap okudu.



KURULUŞ HİKAYESİ
Barınağın gönüllü annesi ve aynı zamanda Doğayı ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYDER) Yönetim Kurulu Üyesi Gülgün Hamamcıoğlu, HAYTAP’a bağlı olarak çalışan barınak hakkında şu bilgileri verdi: “Burası 2004 yılında Narlıdere’de yaşanan bir olaydan sonra kuruldu. O zamanın belediye başkanının kararıyla çevredeki bütün sokak köpekleri toplatılarak Menderes ormanlarına başıboş bir halde bırakılıyor. Burada kimi köpekler arabaların altında kalarak yaşamlarını yitiriyor, kimi köpekler de buradaki köylüler tarafından vurularak öldürülüyorlar. Bunu haber alan Ayşe Hanım, Nebiha Hanım ve birkaç arkadaşları daha bu barınağı kurarak köpekleri koruma altına alıyorlar. Kendi çabaları ve gönüllülerin desteği ile zamanla küçük bir bakımevi oluşturuyorlar.” O yıldan bu yana da barınağın gönüllülerin desteği ile birlikte giderek büyüyerek şimdiki konumuna erişmiş vaziyette olduğunu ifade eden Hamamcıoğlu, “Önceleri belediyeler de bizlere destek vererek hem köpekleri buraya getirirlerdi hem de mama ve diğer ihtiyaçların karşılanmasına katkıda bulunurlardı. Fakat 4-5 yıl önce barınağın kapasitesi 4 bine yükseldiğinden bu yana bizler barınağa başka hayvan almamaya başladık. Çünkü ciddi bir popülasyon artışı yaşandı. Sokak hayvanları hakkında değişen kanundan sonra da belediyeler bize desteklerini kesmeye başladılar zamanla buradaki köpeklerin sayısı da azaldı. Şu anda bin 500 kadar hayvanımıza gönüllülerimizin desteği ile yetişmeye çalışıyoruz” dedi.



“GÖNÜLLÜ OLUN”
“Buradaki en büyük ihtiyaç tabi ki yemek ve sağlık ile ilgili oluyor” diyen Hamamcıoğlu, “Bize Almanya’dan Terfi Derneği, veteriner ve ilaçların karşılanması ve mama konusunda yardım yapıyorlar. Onlar da olmasa buradaki hayvanlar perişan halde kalacaklar. Bunu neden İzmir’den ve Türkiye’den gönüllü kişiler yapmıyor bunu da bir sormak lazım. İsviçre’den bazı arkadaşlarımız yemek tekneleri ve sundurmalar konusunda yardım ediyor. Bu şekilde idare ediyoruz. Fakat buradaki hayvanların sadece bunlara ihtiyacı yok. Onların sevildiğini hissetmeye ihtiyaçları var. Gönüllüsü olmayan bir barınak sadece toplama kampıdır. O yüzden mutlaka gönüllülerle iş birliği içerisinde olmamız gerekiyor. Hayvanların en büyük açlığı sevgidir” ifadelerini kullandı.



160 KELİMEYİ ANLAYABİLİYORLAR
8 Eylül Dünya Okuma Günü’nde kimsesiz ve sahipsiz barınak hayvanları için farkındalık oluşturmak amacıyla Şopengazi Nebiha Deprem Hayvan Barınağı’ndaki köpeklere kitap okuyarak oradaki hayvanların gelişimlerine ve psikolojik süreçlerine destek olan KAMPİZ topluluğu ise, hayvanlara kitap okuma sebeplerini şu şekilde açıkladı: “Yapılan bilimsel araştırmalara göre; köpeklerin 160 civarında kelimeyi anlama yeteneğinin olduğu söyleniyor. Bunun yanı sıra köpeklerin zihninin 2 yaşındaki bir çocukla eşit olduğu da biliniyor. Hatta beyinlerinin insan beynine benzer olduğu ve bu sebeple seslere duyarlı oldukları, yine bu sayede insanlara benzer bir şekilde bilgiyi yorumladıkları kanıtlanmıştır. Bizler de barınaktaki çocuklarımıza kitap okuyup onlarla iletişim yoluyla bağ kurmak istiyoruz. Biz ne kadar onlarla konuşursak bizi o kadar anlayacak, zihinleri de o kadar diri kalacaktır.”