- Gündem
- 22.04.2025 00:45
Öğrencilerin yüksek kiralar ve yurt pahalılığı nedeniyle yaşanan barınma problemine dikkat çekmek için başlattığı eylemlerde son durum nedir? Gençlerin sosyal medya paylaşımlarını sizler için derledik
SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Türkiye’nin gündemine oturan Barınamıyoruz Hareketi, şu an birçok ilde eylemini sürdürmeye devam ediyor. Yüksek kiralara ve yurtlardaki pahalılığa tepki çekmek için her gece sokaklarda uyuyan üniversite öğrencileri, sosyal medyayı da oldukça aktif kullanıyor. Özellikle Twitter üzerinden seslerini duyurmaya çalışan gençler, televizyon kanallarında ve gazetelerde çoğu kez yer almayan polis müdahalelerini kamuoyuna anlatmaya çalışıyor. 20 Eylül’de yaptıkları bir paylaşımla kentleri ayağa kaldıran gençler, şimdi ise ‘hak arayışında’ oldukları bu eylemi engellemeye çalışanları duyuruyor.
‘MİNİBÜSTE ŞİDDET’ İDDİASI
Türkiye’de bu sene 815 bin 365 öğrenci üniversiteye yerleşti. Üniversitede eğitim gören öğrencilerle birlikte milyonlarca öğrencinin barınma ihtiyacı bulunuyor… Sosyal medyada ‘Yurtsuzlar’ adlı hesaptan konuya ilişkin paylaşımlar yapan gençler, 8 gündür Kadıköy’deki Moda Parkı’nda sabahlayan gençlerin nöbetine saldıran polislerin, yaklaşık 50 kişiyi darp ederek gözaltına aldığını söyledi. İzmir’de de durum aynı. Polisin, öğrencilerin ‘barınamıyoruz’ nöbetine müdahalede bulunduğunu aktaran gençler, zor kullanılarak gözaltına alınan yaklaşık 30 kişinin bindirildikleri minibüste de şiddete maruz kaldığını kaydetti. Barınamıyoruz Hareketi’ne ait sosyal medya hesabından 20 Eylül’de yapılan paylaşımda KYK yurtlarının kapasitesinin yetersizliği, özel yurtların ücretlerinin yüksekliği ve artan kiralar nedeniyle iki yıl sonra kampüse dönen üniversite öğrencilerinin çoğunun evsiz kaldığı belirtilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı: “Biz burssuz, yurtsuz, evsiz bırakılan üniversite öğrencileriyiz. Eğer insani koşullarda yaşayabileceğimiz bir mekana sahip olabilme imkanlarımızın tamamı elimizden alındıysa bu imkanları biz yaratacağız. Türkiye genelindeki yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları sebebiyle evsiz kaldık. Patronlara teşvik, şirketlere vergi affı yerine; burs miktarının ve yurt kapasitelerinin arttırılması, kira fiyatlarının denetlenmesi ve öğrenci evlerine maddi destek sağlanması ile bu sorunun büyük oranda çözüleceğini biliyoruz.”
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala yurt veya ev bulamayan öğrencilerin başlattığı ‘Barınamıyoruz’ eylemine ilişkin şunları söylemişti: “Türkiye, dünyanın en fazla sayıda kamu yüksek öğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesidir. Bunun altını çizerek özellikle vurgulamak istiyorum, son zamanlarda bazı park, bahçe, buralardaki bankların üzerinde yatanlar, açık ve net söylüyorum, bunların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Sözde öğrenciler, aynen Gezi Parkı olayı neyse, bunun bir başka versiyonudur.”