- Gündem
- 15.05.2025 00:56
Korona günlerinde okuyucularına sevdikleri ve yapmaktan zevk aldıkları hobileri yapmaları önerisinde bulunan Yazar Huriye Baş, “İnsan, böyle zamanlarda ruhuna iyi gelecek şeyleri yapmalı” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Korona Günlerinde Yazarların Penceresinden köşemizde bugün çocuk edebiyatı alanında kitapları bulunan Yazar Huriye Baş’ı konuk ettik. Çocuk kitabı yazarlarının korona günlerinde canlı yayından kitap okumak ve kitap önerileri yapmak gibi çok güzel işler yaptığını ifade eden Yazar Baş, “Tabiki bu dönemde yeni projeler de ortaya çıkabilir. İkinci kitabımın çalışmaları bu evrede daha iyi ilerliyor. Daha çok düşünmeye vakit buluyor, daha titiz yaklaşımla ilerliyorum. Bu da güzel sonuçlar ortaya çıkarıyor. Krizleri fırsatlara çevirmek her zaman başarı sağlıyor, bu her konuda böyle oldu olmaya da devam edeceğine eminim” dedi.
KİTAPLA İLGİLİ ANI BIRAKIN
Çocuk kitapları yazan bir yazar olarak evlerde vakit geçirmek zorunda olan çocuklara kitap sevgisi aşılamanın yöntemleri hakkında ailelere ipuçları veren Yazar Baş, “Uyguladığım bir kaç yöntemden bahsetmek istiyorum. Masal ile okuduğumuz kitaplar oluyor, öyle ki o kitaplar bazen farklı günler içinde defalarca okunabiliyor. İşe çocuğunuzun en çok sevdiği bir kitabı seçmekle başlayın. Kitabı okuduktan sonra ailece kitabın kahramanları olun. Diyelim ki kırmızı başlıklı kız hikayesini okudunuz. Baba kurt olsun, anne anneanne, çocuğunuz da kırmızı başlıklı kız olsun. Çocuğunuz şayet erkekse, o kurt olsun. Burada çocuğunuz yönlendirici olsun, ilk ona sorun hangi karakter olmak istiyorsun diye. Sahneyi canlandırın ve keyif aldığınızı hissettirin. Kitapla ilgili güzel bir anı bırakın. Canlandırma bitince ise oturup, en çok hangi sahnesini sevdin, bu role girince ne hissettin? Sence kırmızı başlıklı kız kurda inanmasaydı ne olurdu gibi sorularla onunda fikirlerini alın” diye konuştu.
AYDA BİR İKİ KEZ HEDİYE VERİN
Kitap sevgisinin bazen bağımsızlığı da getirebileceğine değinen Yazar Baş, tavsiyelerini şöyle sürdürdü: “Kitaba bağlı kalmadan mum ışığında anlatılan hikayeniz olsun ama yanınızda da anlattığınız hikayenin kitabı olsun. ‘Şimdi sana çok güzel bir hikaye anlatacağım. Çoookk gizemli ve merak uyandıran bir hikaye’ deyin. Kitabın ortasına kadar kitap elinizde olmadan hikayeyi anlatın. El, kol, mimik hareketleriyle ve özellikle farklı ses tonlamalarıyla anlatın. Çocuğunuza her karakteri hissettirin, kimisi kalın sesli, kimisi ince sesli, kimisi yüksek sesli, kimisi kısık sesli olsun. Yani çocuk ses tonundan hangi karakterin konuştuğunu anlasın. Çocuğunuz gözlerini kocaman açmış sizi izlerken hikayeyi yarıda kesin. ‘Sanırım bu kısmı hatırlamam zor olacak’ deyin. Okuma biliyorsa kaldığınız sayfayı açarak ondan kalan kısmı sesli bir şekilde okumasını isteyin. Okuma bilmiyorsa ‘Sanırım devamını kitaptan okumak zorundayım, hatırlayamadım’ deyin. Kitaptan kaldığınız yerden okuyun ama dümdüz değil, aynı coşku ve heyecanla okuyun. Başka bir gün yine mum ışığında çember olun. Kitabı okuduğunuzda iyi dinlemesini ve kitap bitince sihirli soruların onları beklediğini söyleyin. Gözlerini açarak ‘Sihirli mi?’ dediklerini duyar gibiyim. ‘Evet, çoook sihirli sorular bunlar, cevaplarınızı çok merak ediyorum. Cevaplarınızı beğenirse yarın için size bir sürprizi var’ deyin. Kitap okuması bitince kitaptaki hikayeyle ilgili sorular sorun, soruların yanında sen olsaydın bu karakteri nasıl çizerdin. Bu yazarın yerinde olsaydın hikayenin neresini değiştirirdin gibi sorular sorun. Sonra cevaplarını çok beğenildiğini ve sabah onları bir sürpriz beklediğini söyleyin. Sabah o uyanmadan yastığının yanına basitte olsa bir hediye koyun. Ama bu hediye zamanlarını abartmayın. Ay da 1 ya da 2 kez olsun bu etkinlik. Başka bir gün de çember oluşturun ve ‘Bir hikaye oluşturalım mı’ deyin. Ses kaydını açın, uydurduğunuz bir hikayenin başını başlatın ve kaldığınız yerden devam etmesini söyleyin. Sonra siz onun kaldığı yerden devam edin. Bu işleme hikaye bitene kadar devam edin. Hikaye bitince ses kaydınızı dinleyin, bol gülmeli bir eğlence sizi bekliyorken anı kısmınıza da kaydınızı eklemiş olursunuz. Başka bir günde de okuduğunuz ve sevdiğiniz kitabın karakterlerini çizip boyayın birlikte çizimin güzelliğinin bir önemi yok ne çizerse çizsin sizin için özel olduğunu hissettirin. Böylelikle zamanla kitaba olan yatkınlığı artacaktır.”
Yazar Baş, son olarak korona günlerinde sevdiğiniz ve yapmaktan zevk aldığınız hobiniz ne varsa onu yapın diyerek, “Ben arta kalan zamanlarda boyama yaparak rahatlıyorum. Bana ve ruhuma iyi geliyor. İnsan, ruhuna iyi gelecek şeyleri yapmalı böyle zamanlarda. Bu günleri kesinlikle bir fırsat olarak görmeliyiz. Çevremde kitap okuyanların sayısının da arttığını görüyorum. Açıkçası bu da beni çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.