BASBAŞ kurulacak Kuzey İzmir şahlanacak

3 bin dönüm üzerine kurulacak ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam yaratacak yeni bir proje olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, Dikili TDİOSB ve BOSBİ ile birlikte İzmir’in kuzeyini şahlandıracak

  • Oluşturulma Tarihi : 18.01.2020 08:21
  • Güncelleme Tarihi : 18.01.2020 08:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
BASBAŞ kurulacak Kuzey İzmir şahlanacak haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
İzmir’in kuzey bölgesinden oluşan Bergama, Dikili ve Kınık son dönemde yapılan serbest bölge yatırımlarıyla adından söz etmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda Dikili’de Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) kurulması resmiyet kazanmıştı. Dikili’de resmiyet kazanan bu yatırım kararından sonra bu kez yatırım haberi Bergama’dan geldi. Hayata geçirilecek projenin ismi ise Batı Anadolu Serbest Bölgesi A.Ş. (BASBAŞ) olarak belirlendi. Projenin ismini; Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi’nin Ege Serbest Bölgesi A.Ş.’deki (ESBAŞ) yeni yıl yemeğinde “İzmir’e müjdem var” diyerek açıklayan isim ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler oldu. Güler’in verdiği müjdeyi Bergama Ticaret Odası (BERTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper de teyit ederek gazetemize değerlendirdi. BASBAŞ’ın bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını dile getiren Ürper, yaklaşık 20 bin kişiye istihdam yaratılacağını vurguladı. Bölgede yer alan niteliksiz iş gücünü nitelikli hale getirmek için şimdiden çalışmalara başladıklarını da anlatan Ürper, “Amacımız, bölgemizde hayata geçirilecek bu projede, öncelikle bölge insanımızın iş sahibi olmasıdır” ifadelerini kullandı. ESBAŞ CEO’su Faruk Güler ise, “Batı Anadolu Serbest Bölgesi adıyla Bergama’da yeni bir serbest bölgenin çalışmalarına başladık. Hedefimiz, yeni bölgede 10 yıl içinde 20 bin yeni istihdam oluşturmanın yanında yaklaşık 4-5 milyar dolarlık ticaret hacmi ile ihracatımız da artacak” dedi.
3 BİN DÖNÜME KURULACAK
Serbest bölgenin yaklaşık 3 bin dönüm üzerinde kurulacağını belirten Ürper, BASBAŞ’ın kurucusunun ise ESBAŞ olacağını dile getirdi. Ürper, “Bergama’da kurulacak yeni serbest bölgesi; Batı Anadolu Serbest Bölgesi A.Ş. olarak geçiyor. BASBAŞ’ın kurucusu yine Ege Serbest Bölgesi olacak. ESBAŞ ve o günkü Ekonomi Bakanlığı ve Ekonomi Bakanı’nın bizzat İzmir’e gelerek ESBAŞ ile yapılan bir anlaşmayla başlayan bir proje. Bu proje Bergama ile Dikili arasındaki Bergama’ya ait Aşağı Kırıklar Mahallesi yakınındaki yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazi içinde yeni bir serbest bölge ile ilgili bir anlaşma. O gün ki Ekonomi Bakanı’nın bizzat içinde olduğu ve şu anda takip ettiği bir yatırım. İzlenimlerimize göre çok hızlı bir şekilde bu bölgenin bürokratik işlemleri bitirilerek bir an önce alt yapı çalışmalarının başlanması için hummalı bir çalışma var. BERTO olarak bu yatırımı çok yakından takip ediyoruz” dedi.



DİKİLİ TDİOSB TAMAM!
Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) kuruluşunu tamamladığını da hatırlatan Ürper, buradaki yatırımın Türkiye’de daha önce hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde hayata geçirildiğini aktardı. Yatırımla 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını bildiren Ürper, “BERTO; Bergama, Kınık ve Dikili ilçelerinde hizmet veren bir oda, üç ilçeye birden hizmet veriyoruz. Dolayısıyla bu bölgeleri özellikle takip ediyoruz. BASBAŞ ile birlikte aynı bölgede Bergama ile Dikili arasında BASBAŞ’a yaklaşık 3-4 kilometrelik mesafede Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Bu bölgenin de kuruluş çalışmaları tamamlandı ve bir kurum olarak faaliyete geçti. BERTO da bu kurumun müteşebbis heyetinde ve kurucu üyesi olarak görev alıyor. Buraya Tarım Bakanlığımızın özel bir ilgisi var. Ve bugüne kadar Türkiye’de daha önce hiç olmamış bir şekilde 10 ay gibi kısa bir sürede kuruluşunu tamamladı. Bölgemiz çok hızlı bir şekilde gelişecek. Sanırım birkaç yıl içerisinde burada da alt yapı çalışmalarının başlayacağını ve alt yapı çalışmalarından sonra yaklaşık 3 bin dönüm olan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde de 2 bin dönümlük modern seralar yapılarak Türkiye ekonomisine ve ihracatına ciddi destek olacak bir bölge kuruluyor. Bu bölgede istihdam edilecek personel sayısı şimdilik 3 bin 500 olarak hesaplandı” ifadelerine yer verdi.
3 YATIRIMLA 25 BİN İSTİHDAM!
BASBAŞ’ın kuruluş hikayesini ESBAŞ’ın hikayesine benzeten Ürper, ESBAŞ ne kadar İzmir’i, Gaziemir’i ve Karabağlar’ı geliştirdiyse BASBAŞ da aynı şekilde İzmir’in kuzeyinin ekonomisine ve istihdamına ciddi bir derinlik kazandıracağını vurguladı. İzmir’in kuzey bölgesinde BASBAŞ ile hayata geçirilecek 3 organizenin 25 bin kişiye direkt olarak istihdam sağlayacağını söyleyen Ürper, “BASBAŞ’da şu anda çalışmaların çok hızlı bir şekilde ilerlediğini söylemek isterim. Yaklaşık bir ay önce Bergama Ticaret Odası’nda düzenlenen ekonomik zirvesinde ESBAŞ’ın CEO’su Dr. Faruk Güler’in de katılımıyla, Bergama Organize Sanayi Bölgesi ve Dikili TDİOSB’un yönetim kurulu başkanlarının hazır bulunduğu, yani 3 organize yönetiminin de katıldığı bir toplantı düzenledik. Burada da dile getirilen şudur; ESBAŞ’ın Gaziemir’de kurulduktan sonraki hikayesinin bir benzerini bölgemizde hayata geçirebiliriz. ESBAŞ ile birlikte Gaziemir, yaklaşık 25 yılda 22 bin kişinin direkt çalıştığı bir bölge haline gelmiştir. Sadece 22 bin kişilik istihdamıyla kalmayıp bulunduğu çevreyi de geliştirerek Gaziemir ve Karabağlar bölgesinde de nüfus yoğunlaşmasını sağlamıştır. Dolayısıyla ESBAŞ, buranın ekonomisine ciddi bir katkı sağlamıştır. Buradan yola çıkarak BASBAŞ olarak şu andaki yapılan hesaplamalara göre yaklaşık 18-20 bin kişinin çalışacağını öngörüyoruz. 3 bin 500 kişi de Dikili TDİOSB’de istihdam edilecek. Bununla beraber Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 700 dönüm arazi üzerinde şu anda faaliyette olan iki fabrika ile birlikte faaliyete girmeye hazırlanan 3 fabrika var. Burada da şu anda alt yapı çalışmaları tamamlanıyor. Stratejik konumuyla birlikte firmalar ciddi ilgi göstermeye başladı. Burada da yaklaşık 3-4 bin kişinin çalışacağı planlanmaktadır. Yani kabaca topladığımızda BASBAŞ, Dikili TDİOSB ve Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda 25 bin kişinin direkt çalışacağını düşünüyoruz. Bu 25 bin kişinin dışında bölgede hizmet verecek olan birçok kuruluşta çalışacak insan sayısıyla birlikte bu rakamın çok çok daha fazla olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
BÖLGE NÜFUSU İKİYE KATLANACAK
3 organizenin kurulacağı 2 ilçe nüfusunun 140 bin olduğunu hatırlatan Ürper, yatırımlarla beraber buradaki nüfusun 2 katına çıkacağını söyledi. Artacak bu nüfusun kötü bir sonuç doğurmaması için şimdiden çalışmalara başladıklarını dile getiren Ürper, “Hayata geçirecek bu yatırımlar bize şunu gösteriyor ki bölgemizde orta ve uzun vadeli çok ciddi bir nüfus yoğunlaşması olacak. Çünkü şu anda bölgemizde 3 organize bölgesinin kurulacağı 2 ilçenin nüfusu toplamda 135 bin kişi. Bir 25 bin kişilik direkt istihdamdan bahsettiğimizde bu 100 bin kişilik bir artış demektir. Bu da bölgede ikametgah edecek insan sayısının yaklaşık iki katına çıkaracağı anlamına geliyor. Bu yüzden Bergama Ticaret Odası olarak özellikle bu bölgedeki yapılanmanın, yaşanacak olan nüfus artışın, gücün sağlıklı ve planlı bir şekilde şehirlere yerleşebilmesi ve hormonlu bir büyümeyle kötü bir sonuç elde edilmemesi için bugünden itibaren yerel yönetimler tarafından doğru bir şekilde planlanması ve geleceğe hazırlanmasını düşünüyoruz. Ve bunu her yerde dile getiriyoruz” dedi.
İSTİHDAMDA ÖNCELİK BÖLGE İNSANINA!
İstihdamda Bergama, Dikili ve Kınık’taki işsiz insanlara öncelik verileceğinin altını çizen Ürper, bunun için şimdiden vasıfsız insanlar için ilçe eğitim müdürlükleriyle eğitim programları düzenleyecek çalışmalara başladıklarını bildirdi. Ürper, “Bölgede istihdam edilecek 25 bin kişide öncelik bölge halkının olacak. İstihdamın bölgemizdeki işsiz insanlarımızdan olmasına önem veriyoruz. Buraya gelecek, yatırım yapacak firmalar mutlaka vasıflı personele ihtiyaç duyacak. Bu yüzden biz şimdiden hazırlıklarımızı yapmaya başladık. İnsanlarımızı vasıflı hale getirmek için Bergama Ticaret Odası olarak bölgedeki üç ilçenin ilçe eğitim müdürlükleriyle ve yine meslek liseleriyle diyaloga geçtik. 17 Şubat’ta ESBAŞ’ın CEO’su Faruk Güler ve eğitim kurumlarının yöneticileriyle odamızda, kalifiye personel yetiştirmek ile ilgili bölgemizde yaşayan vasıfsız insanları vasıflı hale gelmesine, hangi iş kollarında, hangi ihtiyaçların ortaya çıkacağına göre de okulların da kendini bu yönde revize etmelerine vesile olacak bir toplantı gerçekleştireceğiz. Her türlü kurumun gelecekteki bu yatırıma planlı bir şekilde hazır olması için BERTO olarak elimizden gelen hizmeti göstermeye çalışıyoruz. Her şey bölgemiz ve bölge insanımızın rahat yaşayacağı bir gelecek yaratmak için” değerlendirmesinde bulundu.  
4-5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT SAĞLAYACAK
ESBAŞ CEO’su Faruk Güler ise İzmir Bergama’da kurulması planlanan serbest bölge ile ilgili “Bergama’daki serbest bölge ile Türkiye’ye 20 bin kişiye direkt iş oluşturulacak. Yaklaşık 4-5 milyar dolarlık ticaret hacmi ile ihracatımız artacak” dedi.