- Gündem
- 20.04.2025 08:36
Çok sıcak geçen bu yaz ayında klima hayatımızda olmazsa olmaz bir yer tutuyor. Özellikle binaların dış cephesine takılan klimalar görüntü kirliliğinin yanında tehlike arz ediyor. İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, klimaların büyük bir çoğunluğunun yasaya uygun olmadığını iddia ederek vatandaşlar için tehlike oluşturduğunu söyledi
TANER UYANIKER
İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal, günümüzde takılan klimaların büyük çoğunluğunun ne yasaya nede güvenliğe uygun olduğunu iddia etti. Klimaların çoğunun paslı ve bakımsız olduğunu dile getiren Topal, bunların güvenli olmadığını söyledi. Topal, Klimalar için bina tasarımı sırasında yer ayrılması gerekiyor. Bununla ilgili şartlar bulunuyor, binalarında buna uyması gerekir. Korozyon nedeniyle zamanla konsol olarak tutturulan tutucular taşıma kapasitesini yitirilebilir ve sıklıkla yenilenmesi gerekir. Bu klimalar şu an için tehlike saçmaktadır. Toplumda da bu bağlamda bir bilinç oluşturulması gerekir. Yapı ruhsatı veren görevli idarelerin yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuyu gündemlerine almaları gerekir dedi.
KLİMALARIN ÇOĞU YASAYA UYGUN DEĞİL
Klima ve benzeri çeşitli araçların mimari projesi müellifinden izin alınarak yapılması gerektiğini vurgulayan Topal, Müellifin uygun göreceği yerlerde ve teknikte yapılması gerektiğini söyledi. Topal, İmar planı yönetmeliklerinde bina cephelerine rastgele klima ve benzeri şeylerin takılması yasaklanmaktadır. Bu nedenle daha önceki dönemde yapılmış klimalarında ilgililer tarafından sıklıkla kontrol edilerek, bakımı yapılarak yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kuşkusuz güvenlik içinde ne gerekiyorsa yapılması gerekmektedir. Toplum açısından risk oluşturacak sorunlar varsa da onlar giderilmesi gerekmektedir. Günümüzde klimaların çoğunluğu ne yasaya ne de güvenliğe uygundur. Özellikle zemin katlarda yer alan klimalarda yoldan geçen insanların yüzüne üfleyen kortlar yapılıyor. Bunların imar yönetmeliğinde tanındığı hale getirilmesi gerekmektedir şeklinde konuştu.
Dış cepheye takılan klimaların görüntü kirliliği yarattığına dair Yargıtay kararları ise şunlardır:
Ev tipi klima cihazlarına projede olmasa bile uygulamada izin verilmekte ise de bunların bağımsız bölümün pencere veya balkon kapılarına takılması mümkün iken, ortak yer olan dış duvarın delinerek monte edilmeleri ortak yere tecavüz niteliğindedir. (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 1998/4253 esas)
Soğutma cihazları ana yapıya zarar vermemeli, dış görünümü bozmamalı, diğer kat maliklerini rahatsız etmemelidir. İmar mevzuatı bakımından böyle bir cihazın projelerde gösterilmesi zorunluluğu bulunmadığı takdirde anaya yapıya zarar vermemesi, başkalarını rahatsız etmemesi ve genel görünümü bozmaması koşulu ile bu cihazın kurulmasının yasaya aykırı bir durumunun bulunmadığına hükmolunması gerekir. (Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 1984/9890 esas)