Basına konuştu soruşturma açıldı!

Son dönemde tartışmaların odağında olan Dokuz Eylül Üniversitesi, gazetemize üniversitenin yol sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Yükseköğretim Şubesi Başkanı Haşim Karaman’a soruşturma açtı


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2020 08:49
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2020 08:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Basına konuştu soruşturma açıldı! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
10 Temmuz 2020 tarihinde ‘Kentin Milli Geliri DEÜ’deki Çukura Düştü’ ve 18 Ağustos 2020 tarihinde ‘Araçların Alt Takımlarını Bıraktığı Yol Onarıldı’ başlığıyla gazetemizde yayımlanan haberlerden dolayı Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Yükseköğretim Şubesi Başkanı Haşim Karaman’a Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından soruşturma açıldı. “Artık alıştım. Sürekli soruşturma. Bir nevi sesini kes diyorlar. Avukatım ile savunmamızı yapacağız” ifadelerini kullanan Karaman, tüm engellere rağmen üniversite içerisindeki mücadelesine korkmadan devam edeceğini vurguladı. DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi de dahil kampüsteki birçok sorunu kamuoyuyla paylaşan Başkan Karaman, kamu ve vakıf üniversitelerini mercek altına alan UniAr Öğrenci Memnuniyet Anketi’ni işaret ederek, DEÜ’nün son yıllarda nasıl sınıfta kaldığını gösterdi.



AKADEMİSYENLER GÖREVDEN ALINMIŞTI
Özellikle, kampüsü Narlıdere’de olan DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin, Tınaztepe yerleşkesine taşınacağı konusu geçtiğimiz yıla bomba gibi düşerken, öğrencilerin ve akademisyenlerin taşınma kararına karşı tepkisi halen sıcaklığını koruyor. Her ne kadar o dönem fakülte yönetimi binaların depreme karşı dayanıklı hale getirildikten sonra tekrar taşınacağını dile getirse de eğitimciler ve GSF’liler ikna olamadı; uğruna birden fazla akademisyen görevinden alındı. Yaklaşık iki yıldır DEÜ’de görev yapan Rektör Nükhet Hotar ise sadece İzmirlilerin değil, Türkiye’deki birçok sanatseverin eleştiri odağı oldu.
DEÜ BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ YAŞIYOR
Basın-yayın organlarına DEÜ’deki sorunlar üzerine görüş veren Haşim Karaman’a rektörlük tarafından soruşturma açılınca, Karaman, UniAr Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın yaptığı bilimsel anket çalışmalarını aktararak, yaşanan bu değişimin belgelendiğini söyledi… UniAr’ın siyasi angajman anketine göre Rektör Hotar, 194 rektörün sıralandığı listede en kötü kanaati oluşturan üçüncü kişi oldu. Rektörlere duyulan memnuniyet sıralamasında ise Hotar, 194 üniversite arasında sondan dördüncü olarak 190. sırada yer aldı. Çalışanların aidiyet duyguları (149/194) ile akademik özgürlüklerine (179/194) ilişkin veriler açısından da son sıralarda kalan DEÜ, öğretim kalitesinde de 194 üniversite arasında 119. sıraya gerileyerek büyük bir düşüş yaşadı.
HASHTAGLARA KONU OLMUŞTU
DEÜ, UniAr Öğrenci Memnuniyet Anketi’nde ‘yönetim ve işleyişten memnuniyet’ düzeyinde, iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde 53. sıradan 119. sıraya kadar gerilemiş durumda. Farklı dönemlerde, farklı başlıklar altında sosyal medyada gündem olan DEÜ Yönetimi, en son pandemi sürecinde uzaktan eğitim sistemi defalarca çöküp öğrencileri mağdur olunca, #deusınıftakaldı etiketiyle hashtaglara konu olmuştu. Sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler ise ‘disiplin soruşturması’ tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarını iddia ediyorlar. Benzer bir süreç, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine karşı da işletilmiş, verilen disiplin cezaları sonrasında mahkeme kararları ile iptal edilmişti.
SAĞLIK EMEKÇİLERİ SORUNU
Ayrıca, rektörlük tarafından yerel seçim sürecinde başlatılan ‘DEÜ Manav’ uygulaması, yerli ve yabancı basında karikatürlere konu oldu; Tıp Fakültesi’nde manav dükkanı açılması birçok kesim tarafından eleştirildi. DEÜ’de ayrıca Kovid-19 ile mücadele kapsamında çalışan sağlık emekçilerinin ek ödeneklerinin kesildiği ileri sürülmüş ve süreç Tıp Fakültesi Dekanı’nın istifa etmesi ile sonuçlanmıştı.