- Gündem
- 15.05.2025 23:32
Tüm dünyada etkisini artıran kuraklık pamuk üretimini düşürürken; UPK Başkanı Balçık, “Sıkıntı yaşamamak için Türkiye, pamuk üretim alanları kapasitesini 650-700 bin hektarlara çıkarmak zorunda” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Bütün dünyada yaşanan iklim kriziyle birlikte artan kuraklığın tarımsal üretime etkileri son olarak pamuğa da yansıdı. Dünyanın önde gelen ülkeleri üretimde rekor düşüş açıklarken; ihracatçılar ithalatçıya dönüştü. Tekstil sektöründe en önemli girdilerin başında gelen pamuk üretiminde yaşanan sıkıntı, Türkiye’de tekstil sektörünün de gündemine girmiş durumda. Hazirandan bu yana konfeksiyon tarafındaki siparişlerde yüzde 10 ve tekstil tarafında yüzde 20’lik daralma olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, “Gelecek yıllardaki arz sıkıntısını en aza indirmek için Türkiye’nin var olan pamuk üretim alanları kapasitesini 650-700 bin hektarlara çıkarmak zorundayız” dedi.
ÜRETİM ALANLARIMIZI ARTIRMALIYIZ
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, ABD’de üretimin kuraklık sebebiyle yüzde 40 oranında azalacağını belirterek, Hindistan ve Çin’de de rekolte kayıpları beklendiğini söyledi. Balçık, “Temmuz ayında ihtiyacımız olandan yaklaşık 250 bin ton daha fazla pamuk ithal ettik. 50 bin ton yerli üretim pamukla birlikte arz tarafında büyük bir sıkıntımız olmayacak. Gelecek yıllardaki arz sıkıntısını en aza indirmek için Türkiye’nin var olan pamuk üretim alanları kapasitesini 650-700 bin hektarlara çıkarmak zorundayız. Bu üretimi de sertifikalı, sürdürülebilir yeni bir Türkiye Pamuk Standardı oluşturarak ve üreticimizi destekleyerek yapmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.
KONFEKSİYONDA YÜZDE 20’LİK DARALMA
Üretimde beklenen daralmanın fiyatlara etkisini şimdiden öngörmenin mümkün olmayacağını ifade eden Bertan Balçık, “Türkiye’de haziran ayından itibaren siparişlerde konfeksiyon tarafında yüzde 10 ve tekstil tarafında yüzde 20’lik daralma olduğu piyasada dillendiriliyor. Bunda enflasyonu ve artan maliyet artışları sebebiyle sanayicinin fiyat tutturmakta zorlanmasının da etkisi var” diye konuştu.