- Gündem
- 30.04.2025 00:36
Başkan Soyer Büyükşehir meclisinde geçtiğimiz günlerde İzmir Valisi, Oda Başkanları ve milletvekillerinin bulunduğu heyetin yaptığı Ankara çıkarmasına davet edilmemesine tepki gösterdi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ocak ayı olağan meclis toplantısı birinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde Ahmed Adanan Saygun Sanat Merkezi (AASSM)’nde gerçekleştirildi. Yeni yılın ilk meclis toplantısında İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş’yle ilgili Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ise Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerine sunum yaptı. Oturuma Bornova Belediye Meclisi ile Karşıyaka Belediye Meclisi’nin deprem sonrası yaşanan mağduriyeti önlemek amacıyla aldığı emsal artışı kararını içeren önergelerin oy çokluğuyla reddedilmesi tartışmalara neden oldu. Bornova Belediye Meclisi ile Karşıyaka Belediye Meclisi’nin deprem sonrası yaşanan mağduriyeti önlemek amacıyla aldığı emsal artışı kararını içeren önergeler Büyükşehir Meclisince oy çokluğu ile uygun bulunmadı. Önergenin, İBB Meclisi’nin İzmir genelinde orta ve ağır hasarlı yapılar için yüzde 20 emsal artışına ilişkin kararı olduğu gerekçesiyle kabul edilmediği belirtildi.
DEPREM GEÇİNCE DEPREM UNUTULUYOR
Söz konusu gündem maddesiyle ilgili söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Her zaman söylüyoruz bu şehrin en temel problemi deprem. 30 Ekim’de hepimizi üzen bir deprem yaşadık. Maalesef 117 canımızı kaybettik. Deprem meselesi dendiğinde depreme ilişkin bir takım adımların atılması gerekiyor. Maalesef İBB deprem gerçeğini deprem olunca hatırlıyor. Ama deprem geçince deprem unutuluyor. 30 Ekim depremi yaşandı ve İBB deprem gerçeğini hatırladı. ‘Depremle ilgili bir şeyler yapmamız lazım, dönüşümle ilgili bir şeyler yapmamız lazım’ dedi. K sınırları belirlendi. Zaten kentsel dönüşüm performansı kötü olan bir İBB’den bahsediyoruz. Yaklaşık 2,5 yıldır bu şehri yönetiyorsunuz kentsel dönüşüm noktasında atılmış hiçbir adım yok. Kentsel dönüşüm planlamayla ilgili eksikleri dile getirdik. O kadar ki İBB bakanlıkla imzalanan protokolü dahi inkar edecek kadar bu işin uzağında” dedi.
BU ŞEHRE HAKSIZLIK YAPMAYIN
Kentsel dönüşüm kapsamında İzmir’de ruhsatsız yapıların yanında ruhsatlı yapılarında dönüşmesi gerektiğini kaydeden Hızal, “30 Ekim depreminde yıkılan, hasar alan binaların tamamı 1999 öncesi yapılmış ruhsatlı yapılardı. Bununla ilgili Bayraklı ilçe sınırları içerisinde bir düzenleme yaptınız. Bunun ilgili olarak haklı olarak Bornova, Karşıyaka ve diğer ilçelerde buna ilişkin önergeler hazırlayıp İBB’ye gönderiyor. Bayraklı’da ne yapıldıysa Bornova’da da aynısı yapılmalı. Bayraklı’da ağır, orta hasarlı yapıların yanında riskli yapılar parsel bazlı yüzde 20 yüzde ada bazlı yüzde 30 emsal hakkı elde etti. Bayraklı’ya verdiğinizi Bornova ve Karşıyaka’ya neden vermiyorsunuz? Siz bir çıkmazın içine girdiniz bir şeyi yapmak için yapıyorsunuz. Sizin için bir karar alınsın da uygulanıp uygulanmadığının hiçbir önemi yok. Bu şehre büyük haksızlık yapmayın” diye konuştu.
ÇEVİK BİR MEYDANI’NIN ADI DEĞİŞTİ
Oturumda ayrıca Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Hüsnü Boztepe, Hakan Yıldız, Özgür Hızal, Burçin Kevser Tourchıan, İsa Nezir, Mustafa Solmaz, Mehmet Pınar, Salahattin Şahin, Fikret Mısırlı’nın uzun süredir kent gündeminde olan Buca’daki Çevik Bir Meydanı’nın adının kaldırılmasına ilişkin verdiği ve komisyonlarda görüşüle yazılı önerge oturumda oy birliğiyle kabul edildi. Çevik Bir adının kaldırılarak aynı meydana Demokrasi Meydanı ismi verildi.
HEYETE SİTEM ETTİ
Başkan Soyer oturumun sonunda geçtiğimiz günlerde AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın bulunduğu heyetin Ankara çıkarmasına davet edilmemesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili Başkan Soyer, “Bir söz ve bir sitemle toplantıyı bitirmek istiyorum. Geçen hafta İzmir Ticaret Odamızın, Ege Bölgesi Sanayi Odamızın başkanları AK Parti milletvekilleriyle beraber Ankara’ya bir çıkarma yaptılar. Basında böyle yer aldı. Ve İzmir’in birçok talebini bakanlıklarda dile getirdiler. Bununla tabi ki iftihar ediyoruz. İzmir’in haklarıyla ilgili bakanlıklar nezdinde talepte bulunmak güzel bir girişim. Fakat İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’i de götürmüşler. İzmir Valimiz hepimizin Valisi. Gönül isterdi ki, ‘Arkadaşlar, lojistik alanını organize sanayi bölge alanını konuşmaya gidiyoruz. Bu şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı niye yok’ demesini beklerdim. Bakanlarımızın da ‘Arkadaşlar bana geliyorsunuz ama acaba bu konularda İBB ne düşünüyor’ demesini beklerdim. Bunlar olmadı, iyi olmadı. Ama ben şunu söylemek isterim; yüzde 58 oy alarak seçilmiş bir başkan olarak görevimin son anına kadar bugün doğan bebekten en yaşlı ninelerimize kadar hepsinin hakkını korumaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
Yeni yılda İZBETON sunumu
Oturumda meclis toplantılarında muhalefet tarafından sık gündeme getirilen ve tartışmalara neden olan büyükşehir belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş’yle ilgili İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, şirketin faaliyetleriyle ilgili meclis üyelerine sunum yaptı. Şirketin yaklaşık son üç yılık faaliyetlerini verilerle açıklayan Kaya, “Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar İzmir genelinde 4 milyon 386 bin 147 tonluk (2.557 kilometre) asfalt çalışması yapıldı. İnşaat ve Kentsel Alan ekipleri, yine aynı dönemde 4 milyon 236 bin 297 metrekare (847 kilometre) parke kaplama çalışmasına imza attık. Sathi kaplama ekipleri, toplamda 6 milyon 625 bin 293 metrekarelik (1.315 kilometre) çalışma yaparak, toplam 301 adet köy ulaşım ve üretim yolunu yeniledi ve üreticilerimizin tarlalarına, bahçelerine daha rahat ulaşabilmesi için tüm imkanları seferber ettik” dedi.
2019 VE 2020 YILLARINDA KAR ETTİ
Maliyetlerdeki artışa ve şirketin karlılık oranlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Kaya, “Ülkemizde son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen yükseliş ve buna bağlı olarak girdi maliyetlerinde gerçekleşen hızlı ve fahiş artışlara ve İZBETON’un gelirlerinin bu kadar hızlı artmamasına rağmen, gerekli tasarruf tedbirleri alınarak İzmir’in dört bir yanında birçok alanda çalışmalara devam edilmektedir. İZBETON, ekonomide yaşanan sıkıntılara ve hizmet odaklı bir şirket olmasına rağmen, bütçesini doğru yöneterek 2019 ve 2020 yıllarında kâr etmeyi başarmıştır. Şirketimiz, 2019 yılında 18 milyon 810 bin lira, 2020 yılında ise 12 milyon 69 bin lira kâr etmiştir” şeklinde konuştu.