Başkan Tugay’dan bütçe yorumu!

İLKSES Gazetesi’nin ‘Perşembe Sohbetleri’ne konuk olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve geldiğinde borçlu bir belediye devraldığını belirterek “Şu anda mali durumumuz iyi değil. Açıkçası hiçbir belediyenin de iyi dediğini zannetmiyorum” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.01.2022 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 14.01.2022 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Başkan Tugay’dan bütçe yorumu!

GÜNÜN MANŞETİ

İLKSES Gazetesi’nin kent siyasetinin önemli aktörlerini ağırladığı ‘Perşembe Sohbetleri’ Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile yola çıktı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçe yönetimi, proje ve hizmetler hakkında önemli açıklamalarda bulunurken, gündeme damga vuran konulara yönelik soruları da yanıtladı.

BEN ÜZERİME DÜŞENİ YAPTIM

Karşıyaka Stadı ile ilgili konuşan Başkan Tugay, “Şehir içinde stat olur mu diye bir endişe vardı. Ben o tartışmaların olduğu yıl 2014’te Karşıyaka Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndaydım. Bizim içimizde bir ağabeyimiz bu konuyu aldı enine boyuna araştırdı. Sonuçta bende şöyle bir kanaat oluştu. Şehrin içine stat yapmaktan dolayı neden korkuyoruz? İnsan kalabalığı, trafik ve çevreye rahatsızlıktan dolayı çekiniyoruz. Bu yerine konumu öyle ki Bostanlı tarafından yukarı mahallelerden, çarşıdan, Alaybey tarafından buraya yürüyerek gelebilirsiniz. Şehrin tam ortasında ve aslında araç ile gelmenizin zorunlu olmadığı bir yer. Taraftar taşkınlık yapar, çevreyi rahatsız eder diye korkuluyorsa ben öyle olacağını sanmıyorum. Ben Karşıyaka taraftarı içerisinde yıllardır maç seyreden birisiyim. İnsanların sinirlendiği, kavga ettiği durumların hepsi stadın içinde oluyor ve dışarıya taşmıyor. O zaman her yeri kapatmak lazım ve bunun da bir anlamı yok. Karşıyaka taraftarının özel olarak kötü bir taraftar kitlesi olduğuna da katılmıyorum. Ben belediye olarak üzerime düşeni yaptım. Belediyenin engel koyduğu görüldüğü gibi görünen konuları tamamen kaldırdım. Belediyeye ruhsat başvurusu olsun, inşaat sürecinde yardım etme anlamında olsun üzerime ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumu hem söyledim hem de kısmen gerçekleştirdim. Diğer taraftan bakanlığa ilçe adına bir tür baskı uyguladık. Artık bu stadı bir an önce yapın bitirin kimse size engel olmuyor diye. O süreci kulüp başkanı ile birlikte iyi bir şekilde yürüttük. Bu işi biraz siyaset dışında tutmaya çalıştım. Ben CHP’li bir belediye başkanı olarak geldim siz AK Partilisiniz diye değil. Ama dedim ki bu sizin verdiğiniz bir söz. Bugüne kadar da böyle böyle konuları bahane ettiniz. Artık yapmanızın önünde bir engel yok yapın dedim. Bakanlık o gün bize şu an buna kaynak ayıramayız yapamayız deyince biz de B planını devreye soktuk. Önceden bu konuyu Tunç Başkan ile konuşmuştum ve Karşıyaka’da kronikleşmiş birkaç problem var ve bunlardan birisi bu. Bu hallolmadıkça huzursuzluk bitmeyecek o yüzden yapmamız lazım dedim. O da Büyükşehir olarak bunu üstlenebileceklerini söyledi. Sonra bakanlıktan döndüğümüzde yine kendisine gittik ve net olarak ben yaparım dedi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Turgay Büyükkarcı ile stadın sözünü Tunç Soyer’den almış olduk. Sonrasında bakanlığın bir protokol yapmayı kabul etmesini sağladık. Onun için kulübe geldiler ve o gün Tunç Başkan yoktu Genel Sekreter vardı ve bende orada vardım. Herkes bir protokol yapılması konusunda uzlaştı. Artık bunun projeleri üzerinden ihalesinin yapılması aşamasına geldik” dedi.

MALİYETİ BELLİ NE OLACAĞI BELLİ...

Teknik projeler hazırlanmadığı için bugün ihaleye çıkılamadığını vurgulayan Tugay, “Herhangi bir yapının ihalesinin yapılabilmesi için detaylarıyla yani statik, betonarme, altyapı ve tesisat projelerinin hepsinin hazırlanmış olması lazım. Stadın şu anda hazır değilmiş. Ama mimar ile Kulüp Başkanı Turgay Büyükkarcı konuşmuş beraber Tunç Başkan’a gitmişler. Bu konuyu yeniden konuşmuşlar. Mimar bütün eksiklikleri ben tamamlayacağım ondan sonra size vereceğim demiş. O tamamladığı ve verdiği zaman ihaleye çıkılabilecek. Bunun tarihini tam bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var biz bir şey yapamıyoruz. Sadece ara ara hatırlatıyoruz. Konu Büyükşehir’de de değil aslında. Onlar da şu anda bekliyorlar. Bakanlığın hazırlığında sorun var. Yapılacak yapılması ile ilgili bir sorun yok. Çatlak ses yok. Maliyeti belli, ne olacağı belli... Dolar üzerinden maliyeti belli. O yüzden şu kadar arttı falan diye de konuşulmuyor. Yapılması gerektiği konusunda da hemfikiriz. Bende üzerime düşeni yapmaya hazırım. Ama bu teknik projeler hazır olmadan hiçbir işlem başlatılamaz” ifadelerini kullandı.

MALİ DURUMUMUZ İYİ DEĞİL

Göreve geldiğinde borçlu bir belediye devraldığını vurgulayan Tugay, “Şu anda mali durumumuz iyi ve rahat değil. Açıkçası şu anda ben hiçbir belediyenin bizim mali durumumuz iyi dediğini zannetmiyorum. Çünkü ülkenin tamamında olduğu gibi maliyetler arttı ve giderler azaldı. Yatırım kısmını güçlü tuttuğumuz bir bütçe yapmaya çalışıyoruz ama hem yapılan işler, hizmet alımları ve personel giderlerinde ciddi yükselme döviz oynaması ile birlikte memur maaş artışları ile geldiği rakam hiç hesaba katmadığımız bir şeydi. Daha önce bütçeyi yaparken böyle bir artış öngörmemiştik. Ama enflasyon yüksek oldu haklı olarak böyle bir artış oldu. Ona bir şey demiyorum ama bizim bütün hesapları altüst etti. Burada ipin ucunu kaçırmadan, olabildiğince hedeflediğimiz yatırımları en hesaplı versiyonuyla yapmaya devam edelim. İşin ince hesaplarına dikkat edelim. Ama kontrolü de kaybetmeyelim. İlk geldiğimde sorun şuydu; bütçenin disiplini yoktu. Piyasaya borçlar var. Haciz kararları aldırılmış 198 borç alacak davası var piyasaya. Bunlar olduğu için kimse size mal satmıyor ve hizmet vermiyor. İhale yapıyorsunuz makul rakamlarla hiç kimse olması gereken rakamlarda teklif vermiyor. Birtakım simsar türü adamlar çok anormal rakamlar telaffuz ediyorlar. Bankalardan kredi istiyorsunuz alamıyorsunuz. Güvenilirliğini yitirmiş bir kurum olunca böyle. Bunu tamir etmemiz gerekiyordu. Onun için bir bütçe disiplini sağladık. Bunun için belediyenin alacakları var mı diye sordum? 62-63 milyon TL civarında bir alacağını aslında tahsil edilmediğini o zaman fark ettik. Onları hızlıca toplamaya giriştik. Bir iki satış yaptık ve onlardan gelen paralarla hızlıca bir derleyip toparladık. Bütün haciz kararı olan borçları ödedik. Sonradan da hizmetleri ve yatırımları yaparken de en hesaplı nasıl yapabiliriz diye ona baktık. Ben belediyenin araç gerecini, personelini en verimli şekilde kullanarak dışarıdan malzemeyi alıp hizmet üreterek nasıl yapabilirizi çözmeye çalıştım. Aslında kimseni fark etmediği gerçekten öyle bir gelişimimiz oldu bizim. Yıllardır yatan kullanılmayan bir sürü iş makinası vardı. Onların hepsi şu anda faal durumdadır” diye konuştu.

PİYASA DEĞİL KAMU BORÇLUSUYUZ

Belediyenin mali durumu ile ilgi detaylı bilgi veren Tugay, “Aslında biraz dikkatli yönettiğiniz zaman, biraz bütçe disiplinini gözettiğiniz zaman buna benzer birçok konu ile karşılaşılıyor. Belediye büfeyi kiraya vermiş bin 500 lira. Adamın günlük cirosu 3-4 bin lira. Ben bizzat orada oturduğum için çok iyi biliyorum, hakimim. Dedim ‘Böyle olmaz’. Bunu düzelteceğiz. Kira fiyatı çıktı 10 bin liraya. İhale ile verdik tabi. Bunların hepsini zamanla düzelttik. Netice itibariyle aslında baya bir borç ödedik. Ama eş zamanlı biraz da borç yaptık. Çünkü çok fazla eksik vardı. Bir sürü yeni iş makinesi aldık. Bütün binalar neredeyse tamamen elden geçirildi. Hepsinin tamiratları, bakımları yapıldı. Öyle böyle değil ama. Çatısı akmayan, tesisatı bozuk olmayan hiçbir şey yoktu. Elektrik tesisatı, ses düzeneği çok problemliydi. Gösterilerde mesela ben utanıyordum. Türkiye’nin en ünlü sanatçıları geliyordu, inanılmaz ses düzeneğiyle karşılaşıyorlardı. Isıtma-soğutma düzeneği de kötüydü. Buna benzer bütün tesisleri, tesisatları düzenlemeye kalkıştık. Ne masraflar çıktı inanamazsınız. İster istemez borçsuz hale gelemedik. Ama bütçe disiplinimiz şu an da var. Ödemelerimizi zamanında yapıyoruz. Bizim şu an da sorunumuz kamuoyuna olan vergi ve SGK borçlarımız. Piyasaya olan borcumuz ise çok az. Yoğunluklu olarak kamu borçlusuyuz” dedi.

İKİ PROJEMİZ KARŞIYAKA TRAFİĞİNİ ÇÖZER

İlçenin trafik sorunları hakkında da konuşan Başkan Tugay, “Bizim şu anda odaklandığımız iki tane ulaşım projesi var. Bir tanesi şu anda devam ediyor. Ordu Caddesi’nin devamında Şemikler’in içine doğru uzanıp oradan Anadolu Caddesi’ne bağlanan bir yol projemiz var ve bu yol şimdi adım adım açılıyor. Çok yakında yolun tamamı bitecek. Bu yol Anadolu Caddesi’nin büyük bir yükünü almış olacak. Bir diğer projemiz ise Ahmet Kemal Baysak Bulvarı olarak bilinen geniş bir bulvarımız var. Oradaki caddenin demir yolu ile buluştuğu yerde demiryolunun üzerinden geçen ve yine yukarıdan devam edip Anadolu Caddesi’ne doğru devam eden bir üst bağlantı projesi var. Ayrıca üstten giderken bir kolu da Anadolu Caddesi’ne bağlanıyor. Dolayısıyla o caddelerden de bir bağlantı olacak. Bu proje Mavişehir’in girişinden ciddi bir yükü almış olacak ve yine projeyle araçların gereksiz dönüşlere de son vermiş olacağız. Sadece bu iki yol projesi Karşıyaka’nın bütün karmaşıklığını çözer. Bu projelerin üzerine bir de Serinkoyu kavşağı problemimiz var. Burası için de planı, projeyi her şeyi hazırladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunduk. Ulaşım Daire Başkanı değiştiği için yeni Daire Başkanı projeyi yeniden değerlendiriyor, bu olabilir gayet normal. Ben de gidip yeni başkanımızı ziyaret edeceğim. Kısacası bütün bunlar ve asıl yapılması gereken işler dururken ila gelip Çarşı’nın girişindeki yere saplamamız çok acayip… Bana tuhaf geliyor” dedi.

İSKELENİN YIKILMASI GEREKİYOR

Asıl problemin iskelenin bulunduğu yerden kaynaklandığını söyleyen Başkan Tugay, iskelenin yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini vurguladı. Tugay, “Buradaki problem iskele kötü. Karşıyaka İskele’nin kesinlikle yıkılıp yeniden yapılması ve yerinin de değişmesi lazım. Bununla ilgili hazırlanmış çok güzel bir proje de var. Hazır onay da alınmış. İskelenin daha güzel konumlandığı, daha iyi bir mimariye sahip olduğu, feribotların yanaştığı alanın daha uygun bir yerin oluştuğu çok güzel bir proje olabilir. Proje yapılacak ama kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi verecek. Benim çözüm olarak önerdiğim budur… İskeleyi Çarşı’nın girişinden biraz daha Karşıyaka Anıt’a doğru konumlandırmak istiyoruz. Bu şekilde geniş bir alanı kazanmış olacağız.”

YÜZLERCE İNSANA TAPU VERDİK

İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Tugay, “Bizim bu dönemde yaptığımız en önemli işlerden biri yıllardır tapu alamayan yüzlerce insana tapu vermek oldu. Hala süreç devam ediyor. Burası mülkiyet problemleri olan bir yer. Buraya plan yaparken buranın değerini koruyalım istedik. Fakat insanların düşünceleri ile çok oynadılar. Kimin nasıl bir etki doğurduğunu halen bilemiyorum ama oralarda bazı yatırım planı olan kişiler müdahale etmiş dahi olabilir. Sürekli daha fazla emsal verilsin, daha fazla kat verilsin diye üzerimizde bir baskı oluşturdular. 2019 yılının son Büyükşehir Meclisi’nde onay almış bir plan geldi önümüze. Arkadaşlarımız inceledi ve dediler ki ‘Bu plan mahkemede iptal olur. Çünkü kendi içerisinde adaletsizlikler ve uygulanamayacak bazı unsurlar var...’ Askıya çıktığı zaman gelen itirazları gerekçe göstererek biz o plan kararını iptal ettik. Sonra kendimiz çalıştık. Bu sefer gerçekten iyi olduğuna inandığım bir plan çalışması yaptık. Mahkemeden asla dönmeyecek ve sonuçta da oradaki vatandaşlarımızın mülkiyet haklarını da gerçekten koruyacak bir plan yaptık. Birkaç noktada bizi sıkıntıya sokan tepkiler olunca arkadaşlarımızla tekrar burayı bir çalışalım ama etaplara bölelim dedim. Çünkü bazı yerlerde olan talepler biz karşılasak da mahkemeden iptal edilip dönebilir. Şu an 3. Etap çalışması bitmek üzere. 1-2 etap daha var, onlar da bittiği zaman tamamlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi