- Gündem
- 21.04.2025 21:16
Karşıyaka Belediyesi tarafından sahipsiz hayvanlarla birlikte uyum içinde yaşamak adına 30 Mayıs Perşembe günü Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde Can Dostlar Çalıştayı gerçekleşti
Türkiye’de AK Parti tarafından sokak hayvanlarının toplanması ve sahiplendirilmemesi durumunda uyutulmasını içeren yasa tasarısının meclise sunulacağı gündemde. Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi beklenen teklife, muhalefet partilerinin ve hayvan hakları savunucularının tepkisi ise her geçen gün artıyor. İzmir Karşıyaka Belediyesi tarafından da sahipsiz hayvanlarla birlikte uyum içinde yaşamak ve insan vicdanını sızlatmayacak çözümler üretmek adına 30 Mayıs Perşembe günü Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde Can Dostlar Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, sorunların doğru tespit edilmesi ve rasyonel çözümlerle yaklaşılması gerektiğini ifade eden İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, hazırlanan yasa tasarısının ve önerisinin teknik değil vicdani bir mesele olduğunu kabul edilmesinin de mümkün olmadığını vurguladı.
ÜNSAL: RASYONEL VE UYGULANABİLİR ÇÖZÜM ÖNERİLERİYLE KONULARA YAKLAŞMALIYIZ
Sadece hayvan severleri değil, toplumun genelini tedirginliğe ve karamsarlığa iten bu yasa tasarısından bir an önce vazgeçilmesini umut ettiğini dile getiren Ünsal, “Sorunları doğru tespit etmeliyiz ve rasyonel uygulanabilir çözüm önerileriyle konulara yaklaşmalıyız. Bir kenti ve bir ülkeyi yönetmek aynı bakış açısına sahip. Ben de sokaktan hayvan sahiplendim ve 2 köpek sahibiyim. Bu nedenle başı boş köpek oranlarındaki artışın çok farkındayım. Kısırlaştırma çalışmalarının ve barınakların bazı durumlarında yetersiz kaldığını da kabul edebiliriz. Ancak hazırlanan yasa tasarısı ve önerisi teknik değil vicdani bir mesele ve kabul edilmesi de mümkün değil. Biz ortak yaşam alanlarımızda, can dostlarımızla ortak yaşamayı öğrenmeli ve kendi haklarımızı koruduğumuz gibi onların haklarını da korumalıyız” ifadelerini kullandı.
ÜNSAL: KARŞIYAKA BELEDİYESİ KISIRLAŞTIRMADA BİRİNCİ
İzmir'de Karşıyaka Belediyesi’nin kısırlaştırma konusunda en başarılı belediyelerden biri olduğunu vurgulayan Ünsal, “1 yılda bin adet kısırlaştırma yapabiliyoruz. İzmir’de böyle bir rakama ulaşan başka bir belediye yok. Kısırlaştırma çalışmalarımız, barınak hizmetlerimiz, tıbbi müdahalelerimiz ve bilgilendirme faaliyetlerimiz çok var. Karşıyaka Belediyesi olarak sokak hayvanlarının, hayvan sevenlerinin mütemadiyen yanındayız. Yetersiz kalınan durumlar tabii ki var. Ancak konu çok hassas. Bu konuda karşılıklı olarak İzmir’i ayağa kaldıralım. Kentin hayatına yön veren bazı Sivil Toplum Kuruluşlarından (STK), odalardan ve meslek kuruluşlarından destek isteyebiliriz. Konuşulması bile vicdanları yaralayan bu yasa tasarısından geri adım atılmasını temenni ediyorum” diye aktardı.
ÖRÜÇ: ÇOCUKLARDAN ÖNCE AİLELER BİLİNÇLENMELİ
Çocuklardan önce ailelerinin hayvan sevgisi konusunda bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan HAYTAP İzmir Eğitim Bölümü Temsilcisi Meral Örüç, bu konu da birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Örüç, “Millî Eğitim Bakanlığından izinli olan anaokullarından üniversitelere kadar birçok projemiz var. Çağdaş Yaşam Derneği ile ortak projelerde bulunduk. Varoş bölgelerdeki çocukların hayvan konusunda bilinçlenmesi için bazı projeleri hayata geçirdik. Bir anne baba eğer hayvan sevmiyorsa çocuk asla bu sevgiyi taşıyamıyor. Bu nedenle hayvan sahiplendirme projeleri yaptık. Projemize birçok anne baba katıldı. Şiddetin arttığı bu günlerde çocuk şiddeti kabul ettiğinde aynı şiddeti en yakındaki can dostuna yapıyor. Birçok okuldan bunlardan ilgili şikâyet aldık. Şiddet uygulayan çocukları tespit ettik. İlkokul ve anaokulu öğrencilerinin eğitim sonunda bunların ilgili bir makale yazmalarını ya da almış oldukları bilgilerin bir resme dönüştürmesini istedik. Çocuklarımız resim ve makale yazıp bize verdiler. Okuldaki sosyal sorumluluk projesinde çocuklar hayvanları beslemeyi ve su kaplarını doldurma görevini üstlendiler. Eğitim çok önemli. İzmir Büyükşehir Belediyesi İşbirliği'nde HAYTAP işbirliğinde yapılan bir proje var. Her okuldan ikişer öğretmen bizim HAYTAP'ın vereceği eğitime gelecek” dedi. Karşıyaka Belediye Başkanı Ünsal ise projelerine destek vereceğini ve Karşıyaka’nın projelerine destek konusunda pilot bölge olabileceğini söyledi.
ACAR: KIRSAL ALANDAKİ İNSANLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ VE KONTROL EDİLMELİ
Kırsal alanlarda insanların bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan HAYTAP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Senem Demirel Acar, kırsal alandaki insanların hayvanlarına çip takmadıklarını ve sokağa saldıklarını aktardı. Bu konu da proje gerçekleştirmek istediklerini ve uzun bir süre uğraştıklarını dile getiren Acar, “Belediyelerin tamamı kısırlaştırma yapmadığı için artan popülasyonunun önüne geçemedik. Kırsalda köy halkı kendi köpeğini üretmeye devam etti. Sözde sahipli köpekler artmaya devam etti. Yasal mevzuat nedeniyle belediyelerin sahipli köpekleri kısırlaştırması yasak. Sahipli hayvanların ise özel kliniklere gitmeleri gerekiyor. Fakat köylü zaten kısırlaştırmaya karşı olduğu için kısırlaştırma yapmadı ve köyde popülasyon çok hızlı bir şekilde devam etti. Belediyelerle eş zamanlı çalışmalar yapılması gerekiyordu. Yerel yönetimler, bakanlık, STK'lar, gönüllüler eş zamanlı olarak beraber kısırlaştırma projeleri yapmalı ve popülasyonun önüne geçilmeli” ifadelerini kullandı.
ÖNDER: İZMİR’DE 30 BELEDİYEDEN 27’SİNDE KISIRLAŞTIRMA MERKEZİ KURDURDUM
Kanun çıktığından beri valilere, kaymakamlara ve belediye başkanlarına broşürler vererek kısırlaştırma konusunda bilgi verdiklerini aktaran Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, “İzmir’de 30 belediyeden 27’sinde kısırlaştırma merkezi kurdurdum. Bunun gururunu yaşıyorum. Belediyelerle beraber çok güzel çalışıyoruz. Projelerimize de devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.
Sokak hayvanlarının geleceğini konuşmak adına düzenlenen çalıştaya Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Funda Ersoy, Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, HAYTAP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Senem Demirel Acar, Gönüllü Veteriner Hekimler ve Teknikerler Derneği Basın Sözcüsü Şule Baylan, HAYTAP İzmir Eğitim Bölümü Temsilcisi Meral Örüç ve Köpek Eğitmeni Volkan Akdeniz katılım sağladı.