- Gündem
- 17.05.2025 20:32
Türkiyenin turizm merkezlerinde doluluk oranları Kurban Bayramını değerlendiren tatilcilerle birlikte doldu taştı. 10 gün süren tatil süresince tam dolulukla hizmet veren turizm merkezleri çifte bayram yaptı
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Kurban Bayramı tatilinin uzatılması ile birlikte sahil kenarına akın eden tatilciler turizmcilerin yüzünü güldürdü. Bütün tatil yörelerinde yüzde yüz doluluğa ulaşılırken Egedeki turizm tesisleri de bu doluluktan nasibini aldı. İzmirin tatil cenneti Çeşmede bulunan Ilıca Otelin Genel Müdürü Yakup Demir, turizmcilerin de tatilcilerin de mutlu bir bayram geçirdiğini söyledi. Dolu dolu bir bayram geçirdiklerini belirten Ilıca Otel Genel Müdürü Demir, Geçen sene yüzde 60 -70 olan doluluk oranımız bu sene yüzde 100 oldu. 10 günlük bayram tatili bize ciddi bir etki yaptı. Doluluk beklentimizin üzerinde gelişti. Mutluyuz, keşke Çeşme olarak doluluğu eylül ayına da taşıyabilsek diye konuştu.
ÇEŞME ÇOK YOĞUNDU
Demir, uzun bayram tatilinin Çeşmeye fazladan yüzde 30 doluluk getirdiğine değinerek şunları söyledi: Sezondaki kayıplarımızı telafi ettik. Bayram süresince Çeşme çok yoğun ve doluydu. Bayramın uzun süreye yayılması karmaşaya da sebep olmadı. Misafirlerimiz sakin ve mutlu bir tatil geçirdi. Havanın da sakin olması sayesinde tatilciler hem eylülü hem de ağustos sıcaklarını yaşadılar.
SEKTÖR DİKKATLİ OLMALI
Dalaman Ortaca Köyceğiz Turizm Birliği Derneğinin (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur ise kaliteyi düşürmenin turizmini bitireceğini belirterek sektörü dikkatli olmaya çağırdı. Türkiyenin 2016 yılının ardından 2017 ile birlikte toparlanma dönemine girdiğini ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Okutur, şu anda sektörde en kritik noktanın kalite olduğuna dikkat çekti.
UCUZ TURİZM ÇARE DEĞİL
Ucuz turizmin kaliteyi yok edeceğine dikkat çeken Okutur şunları söyledi: Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı verilere göre ilk 6 ayda Türkiyeye gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 14 artarak, 10 milyon 740 bin 226dan, 12 milyon 249 bin 449a çıktı. Her ne kadar yükseliş yaşanmış olsa da 2015in ilk 6 ayındaki 14 milyon 894 bin 754 kişinin gerisinde kalındı. Sadece haziran ayı dikkate alındığında ise 2016da 2 milyon 438 bin 293 kişi Türkiyeye gelirken 2017de yüzde 43 yükselişle 3 milyon 486 bin 940 kişiye ulaşıldı. Yakın geçmişteki bu düşüş diğer ülkelerin avantajına dönüşerek, İspanya, Yunanistan, İtalya, Fransa gibi ülkelerde turist sayısında rekora ulaşarak turistik otellerinde tarihi doluluklara ulaştılar. Türkiyede gelişen olaylarla birlikte, terörizm, Suriye savaşı ve diğer olumsuzluklar tamamen planlanmış ve kurgulanmıştır. Geçmişe dönerek baktığımızda bir ülkede 40 yıldır terörizmin devam ettiği görülmemiştir. Türkiyede terörizm, diğer ülkeler tarafından lojistik destekleniyor, silah yardımı yapılarak, eğitim verilerek besleniyor ise, o ülkede terörü bitiremezsiniz. Bize demokrasi dersi veren Avrupa, terörist ve yandaşlarına kucak açıp oturma izni vererek destekliyorsa, o zaman Türkiyenin yapacağı tek şey, Avrupada yazılı ve görsel basınında Türkiyenin haklılığını açık bir şekilde anlatacak çözümleri bulmalıdır. Turizmciler ise internet, web, ve diğer tanıtım organlarını kullanarak, gerçekleri ve Türk halkının misafirperverliğini Avrupaya anlatmalıdırlar. Turizm birlikleri, yatırımcılar ve diğer kuruluşlar, devletle el ele vererek yeni pazarlar bulmalıdır, yani turizmciler daha çok çalışarak, Türkiyeyi daha iyi tanıtmak için çalışmalıdır, yeni pazarlar bularak, hizmet kalitesini yükseltmelidir. Gelen turist sayısında önceki yıllara göre düşüş olsa da ucuz turizm kaliteyi yok edeceği için hiçbir zaman çözüm değildir. Turizmde yeniden büyük hedeflere ulaşmak için kaliteyi düşürmemek gerekir.
FOTOALTI: Uzun bayram tatili süresince turizm tesislerini dolduran tatilciler, bayramın coşkusunu doyasıya yaşadı.