Bayramımızı kutlayamıyoruz

Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü kapsamında bir basın açıklaması yaptı. Dernek üyeleri, “Ne yazık ki bayramımızı kutlayamıyoruz” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 17.03.2020 12:29
  • Güncelleme Tarihi : 17.03.2020 12:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bayramımızı kutlayamıyoruz haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
Tüketici haklarının ilk kez dile getirilmesinden bu yana 58 yıl, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca Evrensel Tüketici Haklarının kabul edilişinden bu yana ise tam 34 yıl geçti. Tüketiciyi Koruma Derneği’nin (TÜKODER) büyük çabaları sonucunda bugün Türkiye’de 82 Milyon Tüketicinin haklarının korunması için hala var olan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun çıkmasından bu yana da tam 25 yıl geçti. 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü kapsamında bir basın açıklaması düzenleyen TÜKODER İzmir Şubesi de, “Biz bugünü kutlayamıyoruz, çünkü kutlanacak bir şey bulamıyoruz” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
“Gerek tüketici haklarının yeteri kadar korunamıyor olması gerekse de tüketicilerin mevcut durumu düşünüldüğünde, bugün kutlanacak bir gün değil, sesimizi yükselteceğimiz bir gündür” ifadelerini kullanan TÜKODER İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, şunları söyledi: “Her zaman söylediğimiz gibi, bizleri yönetenler maalesef ki tüketicinin tarafında değil, tüketicinin tam karşısında yer alanların tarafında saf tutmaktadırlar. Bütün mevzuatı satıcı sağlayıcıların, finans kurumlarının çıkarları yönünde dizayn etmektedirler.”
“UCUZ VE GÜVENİLİR GIDAYA ULAŞILAMIYOR”
Vatandaşların ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşamadığını kaydeden Uçan, “Elektrik, doğalgaz, su olmak üzere tüm hayati ihtiyaçlar fahiş fiyatlarla ve sürekli yapılan zamlarla tüketiciye ağır bir yük getirmekte, bunların ücretlendirilmesinde 4-5 kalem sadece vergiler olarak tüketiciden alınmaktadır. Geçtiğimiz yıl 3 ay içinde üst üste doğalgaza, 2 üst üste elektriğe zam yapılmış, yapılan zam oranları yüzde 45-50 dolaylarına dayanmıştır. 2018’de mazota yüzde 85, gübreye yüzde 110, tohuma yüzde 95, zirai ilaca yüzde 100 ve enerjiye yüzde 85 zam yapılmasa idi, bugün ucuz sebze-meyve tüketiyor olacaktık” dedi. Yaşanan her krizin, her siyasi olayın, iç veya dış politikadaki her çalkantının tüketiciye yani halka çıkarıldığını söyleyen Uçan, şunları ekledi: “Türkiye’de, 2018 yılının son çeyreğinde enflasyon yüzde 22,4 olarak açıklanmış ve Türkiye yüzde 3 küçülmüştür. Halkın alım gücü yoktur. Enflasyon rakamları zaten çok yüksektir ama gerçekte tüketiciye yansıyan enflasyon yüzde 90’lar seviyesindedir.”
“GERÇEK OLAN CEPTEKİ DELİKTİR”
Tüketicilerin varlığı ya da yokluğu buzdolaplarındaki gıdalardan, cüzdanlarındaki paradan, bakiyesiz banka hesaplarından, limiti kalmamış kredi kartlarından anlayacaklarını vurgulayan Uçan, “Üretimin olmadığı bir ülkede pahalılığın çok olacağı, ek vergilerin ve zamların ortaya çıkacağı nettir. Tüketicinin mevcut durumunun da ülkemizin geleceğinin de kurtuluşu her alanda üretimdir. Bugün vesilesi ile tüketicilere de bir kez daha sesleniyoruz. Gerçek olan, ipteki cambaz değil, cepteki deliktir. Mevcut haklarımızı korumak, haksızlıklara karşı mücadele etmek ve Evrensel Tüketici Haklarının karşılığının ülkemizde uygulanabilmesini sağlamak için, tüketicileri, tüketici mücadelesinin ilk örgütlü ve öncü gücü olan TÜKODER’e davet ediyoruz” açıklamalarında bulundu.