- Gündem
- 17.05.2025 18:32
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bilgehan Gültekin, kız kardeşi Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tuba Gültekin ile birlikte kaleme aldığı ‘Lider: Devlet Bahçeli’ kitabını gazetemize anlattı
ONURHAN ALPAGUT- RÖPORTAJ
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bilgehan Gültekin ile kız kardeşi Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Gültekin’in kaleminden ‘Lider: Devlet Bahçeli’ kitabı yayınlandı. Kitapta, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin liderlik modeli, siyasal iletişim açısından yorumlandı. Gazetemize özel olarak röportaj veren Prof. Dr. Bilgehan Gültekin ‘Lider: Devlet Bahçeli’ kitabında Bahçeli’nin siyasal liderliğini, özgün 300 liderlik özelliği ile anlattığını dile getirdi. Gültekin, MHP Lideri Devlet Bahçeli tarzı siyasetin Türk politikasında belirleyici ve yön gösterici bir model olduğunu söyledi.
Kitabın oluşum süreci nasıl gerçekleşti?
Ben, İletişim Fakültesi’nden mezun olup akademisyenliğe 1995 senesinde başladım. 1997 yılında Devlet Bahçeli Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı seçildi. Bende o gün itibari ile tam 22 senedir Devlet Bahçeliyi sürekli takip ediyorum. Bu kitap Türkiye’de bir ilk. Bir siyasal lider daha önce hiç kitaplaştırılmadı. Ben bunu yaptım. Yazımı oldukça zor olan bir kitap türü. Bir kişiyi anlatıyorsunuz ve onu siyasal iletişim biçimi açısından anlatıyorsunuz. Bu bağlamda kitabı yazmam birkaç senelik bir süreçtir ancak bu bir 22 senelik birikimdir.
AİLEMİZDE MHP GELENEĞİ VAR
MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye ilginiz nereden geliyor? Neden Devlet Bahçeli?
Birincisi siyasal iletişime ilgim var. İletişim fakültesi zamanlarımdan beri siyasal iletişime yoğun ilgi gösteriyorum. Akademik çalışmaların tümünü bu alanda yaptım. Dolayısıyla benim alanım bu. Devlet Bahçeli niye? Aileden de geliyor. Ailemizde bir MHP geleneği var. Bu sebeple etkilemiştir ama ben bunun dışında siyasal iletişim alanında çalışmaya başladığımdan beri Devlet Bahçeli’nin liderlik özelliklerini beğeniyorum. Bu da beni böyle bir çalışma yapmaya teşvik etti.
Devlet Bahçeli’nin Türk siyasetindeki yerini nasıl görüyorsunuz?
Yaptığım araştırmalarda şunu görüyoruz ki; Türk siyasetindeki yeri belirsizlikleri gideren, anlaşmazlıkları çözen ve de siyasette dengeyi kuran bir siyasal lider. Tüm siyasal formüller tükendiğinde bir anda Devlet Bahçeli siyasal çözümü gösteriyor. Sadece bunu göstermekle kalmıyor, ayrıca bu çözüm uygulanıyor. Dolayısıyla Devlet Bahçeli’nin en önemli özelliği bu.
Devlet Bahçeli’nin geçmişten günümüze olan siyasal söylemlerinde ne gibi değişiklikler görüyoruz? MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirirken, bir anda yanında konumlanmasını (İttifak ortağı) nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tamamen “beka” ile eksenli. Bir ülkede en önemli şey “beka”dır. Günümüzde dünyanın farklı ülkelerinde yıkıcı terör saldırılarını görüyoruz. Dolayısıyla ben dünyada “Beka Liderlik” modeli oluştuğunu görüyorum. Bunun Türk siyasetindeki karşılığı Devlet Bahçeli. Devlet Bahçeli, ülkenin bekasını, güvenlik ihtiyacını, güvenlik geleceğini öncelik alan bir politika oluşturuyor. Dolayısıyla Cumhur İttifakı’da Türkiye’nin “beka” ihtiyacı sonucu temel alan bir ittifak.
‘BEKA’YI TEMEL ALAN SİYASAL İRADE
Pekala Devlet Bahçeli neden önceki eleştirel söylemlerinin tam tersi bir tutum içerisine girdi? Bunu sırf “beka” ile ilişkilendirebilir miyiz?
Ben bu durumu bir söylemlerinin tam zıttı bir tutum olarak görmüyorum. Türkiye’nin “beka”sı eğer gündemse, ön plandaysa bir siyasetçi olarak adım atmak zorundaydı. Etrafınızdaki ve içinizdeki tehditlere bakarsanız bu tutumu daha net anlarsınız. İç ve dış tehditlerle mücadele edebilecek bir siyasal irade ancak “beka”yı temel alan bir siyasal iradeydi, dolayısıyla Türkiye için bir gereklilikti. Bu bağlamda Devlet Bahçeli doğruyu yaptı.
Türkiye’nin geleceğinde Devlet Bahçeli tarzı siyasetin ne kadar yeri olacaktır?
Devlet Bahçeli siyasette dengeyi bulan, siyasette “Ombudsman” diyebileceğimiz bir kişilik. Eğer siz “beka”yı savunuyorsanız, Ülkenin geleceğini savunuyorsanız, ülkeyi terörden kurtarmak için bir irade ortaya koymuşsanız bir mücadeleye girmişseniz üslubunuz kararlı olmalıdır. Dolayısıyla Devlet Bahçeli’nin ortaya koyduğu “Beka Liderliği’nin” önümüzdeki 10-15 yılda çok tanımlayıcı bir liderlik olacağını düşünüyorum.
31 Mart seçimleri sonrası ortaya çıkacak yeni ittifaklarda MHP’nin konumu nasıl olacaktır?
Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın yeni parti girişimleri var. Ben bu noktada Devlet Bahçeli ile aynı düşünüyorum. Devlet Bahçeli diyor ki “Türkiye bir siyasal partiler mezarlığına döndü.” Daha önce yeni kurulan partileri de gördük. Türkiye’de yeni bir parti kurmaktan ziyade, mevcut partilerle şahlanmaya ihtiyacı var. Dolayısıyla ben yeni kurulacak olan siyasi partilerin Türk siyasetinde dengeleri çok fazla değiştireceğine inanmıyorum. Ya da bu partilerin MHP’ye zarar vereceğini düşünmüyorum. Tam tersi benim yaptığım siyasal iletişim araştırmalarına göre; Milliyetçi Hareket Partisi’nin oyları yükseliş trendinde. Bu aşamada yeni kurulacak partilerden MHP’den oy kaymasına neden olmayacaktır. Ayrıca Cumhur İttifakı’nın paydaşlarından olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir dünya lideri olduğunu düşünüyorum. Cumhur İttifakı’nda iki liderin başarısına işaret etmek adına: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler kürsüsünde yaptığı konuşma iletişim bilimi açısından literatüre girecek bir konuşma. Uluslararası kamuoyuna kararlı mesajlar veren çok doğru bir konuşma. Ben bu anlamda Cumhur İttifakı’nda Cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın iyi bir liderlik gösterdiğini ve Devlet Bahçeli ile birlikte iyi bir sinerji oluşturduklarını düşünüyorum. Bu sinerjinin de Türkiye açısından bir ihtiyaç olduğu kanısındayım.
KİTAP 3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Kitaba geri dönecek olursak, neler söyleriz?
Bu kitap Roma’da yapılan uluslararası sempozyumda “En iyi Uluslararası Bildiri” ödülü kazandı. Biz orada Devlet Bahçeli bildirisi sunduk. Bu durum bizi kitabı hazırlama konusunda motive etti. Hazırladığımız uluslararası bildiriyi kitaba dönüştürmeye karar verdik. Sırasıyla 2’nci ve 3’üncü kitap oldu. Son çıkan kitap İngilizce oldu. İngilizce basılan kitap birinci kitabın İngilizcesi olarak çıktı. Sonuçta biz 2 Türkçe bir İngilizce kitap çıkarmış olduk. Bu kitabın yazılmasının temelinde Roma’da yapılan Uluslararası Sempozyum’da yayınlanan bildiri var. Kitap 3 bölümden oluşuyor ve 300 sayfa civarında. Birinci kitapta Devlet Bahçeli’nin Türk siyasetine kazandırdığı liderlik modelini inceledik. İkincisinde bunu biraz daha detaylandırdık. “Lider Devlet Bahçeli” olarak çıktı. 1997’den 2019’a kadar ki evreleri göz önünde bulundurarak, daha somut örnekler ile biraz daha detaylandırdığımız “Lider Devlet Bahçeli”yi tanıttık. Arkasında da ilk kitabımızın İngilizcesini çıkardık. Buradaki amaç uluslararası diplomasi araştırmacı ve akademisyenlere; Devlet Bahçeli ile ilgili İngilizce bir kaynak sunabilmekti.
Geçmişten günümüze gelecek olursak Devlet Bahçeli nasıl bir lider?
Tutarlı. Türk siyasetinin en tutarlı liderlerinden bir tanesi. Kitaplarımızda yazıyoruz. Sözü dinlenen bir lider. Hatta vatandaşlarımız arasında Devlet Bahçeli sözü diye bir kavram var. Devlet Bahçeli bir söz veriyorsa “tutar”. Dolayısıyla Devlet Bahçeli’nin 1997’den 2019’a kadar olan siyasal kariyerini tutarlı buluyorum. Kitapta da bunu anlattım. Bahçeli, siyasal iletişim bilimi açısından da inandırıcı, güvenilir ve ikna edici bir liderdir.
Biraz daha kitabı açacak olursak neler söylersiniz?
Kitabın 3 bölümden oluştuğunu söylemiştim. İlk iki bölümde Devlet Bahçeli Liderliğini anlatıyor. 3’üncü bölümde her iki kitapta da Türk dış politikası için Devlet Bahçeli liderliğini bir model olarak sunuyor. Aslında bu anlamda bir ilk. Yıllarca uluslararası ilişkiler ve diploması çalıştığım için Devlet Bahçeli’nin sağduyu liderliğinin, güçlü liderliğinin Türk dış politikasına çok uygun olduğunu söylüyorum. Bir model olarak alınabileceği sonucuna vardım. Vurgulamak istediğim şey; Devlet Bahçeli’nin liderliği Türkiye’nin dış politikasında, Türk diplomasisinde de ilham alınabilecek, yol gösterebilecek sağduyu liderliğidir. Devlet Bahçeli için “Bilge Lider” denir. Bilge liderlikte Türkiye’nin dış politikasında uluslar arası ilişkilerinde barışçıl ama aynı zamanda kararlı ve sert diplomasi uygulamasında “Devlet Bahçeli Liderliği” modelinin son derece ilham verici ve yol gösterici olduğunu düşünüyorum. Kitapta da biz bunu bir dış politika modeli olarak sunduk.
SİYASAL BİR İLETİŞİM MODELİ
Nasıl bir modelden söz ediyoruz?
Siyasal bir iletişim modeli. Devlet Bahçeli’nin 300 tane özelliğini tanımlıyoruz. Devlet Bahçeli’!ye neden “Sağduyu Lideri” dediğimizi anlatıyoruz. Neden ona “Bilge Lider” diyoruz bunları belirtiyoruz. Biz bunlara cevap bulmak adına Devlet Bahçeli’nin 300 tane özelliğini tanımladık. Ama bunu dış politikaya uygularken kardeşimle birlikte 2011 yılından günümüzde kadar 21 Avrupa Ülkesinde 120’yi diplomatla görüşme yaptık. Tamamı bilimsel görüşmeler. Yaptığımız görüşmeler sonucu bir diplomasi modeli oluşturduk.
Son olarak söylemek istedikleriniz…
Devlet Bahçeli’nin temsil ettiği liderliği ben “Savucunu Beka Liderliği” olarak tanımladım. Bu çok gerekli bir liderlik. Ekonomi dahi günümüzde “beka”yı ilgilendiren bir sorun. Ben bir ülkenin bekasından daha önemli bir durum göremiyorum. Bizi bekleyen iç ve dış tehditlere karşı koruyucu liderlikten daha iyi bir model göremiyorum. Devlet Bahçeli’nin savucunu beka liderliğini siyasal literatüre yerleştireceğini ve önümüzdeki 10-15 yılda da “Beka Liderliği”nin hem Türkiye’de hem Dünya’da artacağını ve önem kazanacağını düşünüyorum.