Beyaz altından altın gibi bir yıl!

UPK’nın paylaştığı verilere göre 2021’de pamuk ekim alanları yüzde 36 oranında artarak 480 bin hektara çıktı. Bununla birlikte rekoltenin de yüzde 34’lük bir artışla 2 milyon 376 bin tona yükseldiği tahmin ediliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 22.12.2021 10:01
  • Güncelleme Tarihi : 22.12.2021 10:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Beyaz altından altın gibi bir yıl! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK),İzmir Ticaret Borsası tarihi binasında 2021 Pamuk Sezonunun genel değerlendirmesi ve gelecek sezon beklentileri konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya UPK Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve UPK Genel Sekreteri Prof. Dr. H. Ünal Evcim katıldı. 2021 yılının pamuk sektörü için altın bir yıl olarak geçtiğinin altını çizen Başkan Bertan Balçık, 2022 için de umutlu konuştu. Başkan Bertan Balçık, “2021 yılında pamuk ekim alanları yüzde 36 oranında artarak 480 bin hektara çıktı. Bununla birlikte rekoltenin de yüzde 34’lük bir artışla 2 milyon 376 bin tona yükseldiği tahmin ediliyor” dedi. Beyaz altında 2021’de ‘altın yıl’ yaşadıklarını söyleyen Genel Sekreter Prof. Dr. Ünal Evcim ise, pamuğun sadece liften değil farklı 30 ürünle Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunduğuna dikkat çekti.

2021 BİZİM İÇİN UMUT OLDU!

Pamukta karlı bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Bertan Balçık, şöyle konuştu: “Belli bir alan kaybımız oldu. Birçok sebebi vardı. 2021 yılı bizim için umut yılı oldu. 2020’ye göre ekim alanlarımız arttı. Verim açısından da üreticiyi tatmin eden bir yıl oldu. Pandeminin etkisinden kurtulan ülkemizde tekstil sanayi çarkları dönmeye başladı. İhracat potansiyeli arttı. Fiyat talep anlamında ülkemiz pamuk üreticisine faydamız oldu. Karlı bir yıl geçirildi. Biz buna ‘beyaz altın, altın yılını yaşadı’ diyoruz. 2021’deki üretim maliyetleri ve üreticinin bu sene ekim kasım ayı içinde pamuğunu satması eline ciddi bir kar geçti. Süreç içerisinde enflasyon ortamı da yaşıyoruz. Bugün sadece pamuk sektörü değil hangi üreticiye sorsanız enflasyon ve girdi maliyet artışından olumsuz etkilendiğini ifade ediyordur. Pamuk çiftçisi şu anda bu durumda. Elde ettiği karı en iyi şekilde değerlendirme peşinde. Önümüzdeki sezon kuraklık etkisi var. Mazottaki gübre fiyatındaki artış, ithalat kaynaklı kim ilaçlarda olan artış üreticiyi tedirgin ediyor. O kadar oynak bir ekonomi içerisindeyiz ki vatandaştan iş insanına kadar herkes olumsuzluktan etkileniyor.”

11 KAT DAHA FAZLA KATKI SAĞLIYOR

2021’de pamuk üretim rakamlarını da paylaşan Başkan Bertan Balçık, lif pamuk tüketiminin arttığını ve bugünden önlem alınmazsa ithalat rakamlarının daha da artacağına vurgu yaptı. Yerli pamukla katma değer anlamında 11 kat ve gelir fazlası sağladıklarını belirten Başkan Bertan Balçık, “Pamuk üretimi 2021 yılında 450 hektar alanda üretim gerçekleştirdi. 850 bin tona yakın lif pamuk üretimi yaptık. Türkiye 1 milyon 900 bin ton lif pamuk tüketiyor. Türkiye olarak yerli üretim olarak ancak 850 bin tonunu karşılıyoruz. Bu rakamı artırmamız gerekiyor. Tekstil ivmeleniyor, yatırımlar artıyor. UPK olarak öngörümüz, 2023 yılında lif pamuk tüketiminin 2,5 milyon tonlara yaklaşacağı şeklinde. Bugünden önlem alınmazsa planlama yapılmazsa ithalatın büyüyeceği anlamına geliyor. Bu da döviz kaybına neden olarak. Yerli üretimle katma değer anlamında 11 kat ve fazlası gelir fazlası sağlayabiliyoruz. İthal pamukta bu kadar büyük bir katma değer mümkün değil. Hem açığı kapatmak hem de yerli tekstil sanayinin desteklemek anlamında üretim planlamasının yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ÜRETİM ALANLARINI BÜYÜTMEYİ HEDEFLİYORUZ

2022’de üretim alanının büyütmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Bertan Balçık, “2021’de 450 bin hektar üretim alanın 2022’de 550 bin hektara çıkmasını bekliyoruz. 600 bin hektara da çıkabilir ama bu konuda tarım ve hayvancılık bakanlığı ile birlikte ticaret bakanlığının mutlaka çalışma yapması gerekiyor. 600 bin hektar üretim gerçekleştirebilirsek bir milyon 200 bin ton lif pamuk üretebileceğiz. Bu tekstil sanayiini rahatlatacak. 2021 yılının son çeyreğinde yaşanan döviz kuru atağı nedeniyle iplikçilerimiz ithal pamuk bağlantısı yapamaz hale geldi. Yerli pamuğun piyasada olması ve üreticinin satış yönünde davranması, sanayicinin bol miktarda mala ulaşmasını getirdi. Yerli üretimin avantajını tekstilcilerimiz sonuna kadar yaşadı. Geçen hafta ithal pamuklar 270 Cent’ten teklif edilirken Urfa, Hatay Ege Bölgesinden iplikçimize teklif edilen rakamlar 230 Cent bazında. Bu söylediğim arz talep meselesi. Şu an rakamlarımız dünya piyasalarıyla aynı seviyeye geldi. Bu dengesizlik önümüzdeki günlerde umarım son bulur. Aksi takdirde ticaretin ithalat ihracatta dengelerini bozucu hale geldi” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİCİNİN İLGİSİ VAR!

Organik pamukla ilgili sorulan soruya ise Bertan Balçık, şu şekilde cevap verdi: “Organik pamuk Türkiye’nin gündemine 2020 yılıyla birlikte girmeye başladı. Kamuoyunun dikkatini çeken kısmı organik pamuğun ihracat yönelik konu edilmesi. Özellikle iplik ve tekstil sanayi bir miktar rahatsız etti. Organik pamuk biraz daha katma değerli yapılsa da ürünün marka değeri olduğu için iç piyasada tüketilmesi amacıyla ihracat izleme prosedürü başladı. Bir anda bu kadar büyük rakamlara nasıl ulaştık? Elbette bunun bir altyapısı var. Üretici ve tüccarın buna ilgisi var. Özellikle 2022 yılından başlayarak 4 yıllık proje hazırlandı. Bu pilot proje ege bölgesinde Aydın Söke’de gerçekleştirilecek. Organik pamuk üretimi nasıl yapılmalı. Kazancı hangi noktaya verilecek her safhası bu pilot projede izlenecek. Takip edilmesi, yayılması sağlanacak.”

DESTEK RAKAMLARI AÇIKLANMALI

Verilecek devlet desteğinin şimdiden açıklanmasının üreticinin önünü görebilmesini sağlayacağını söyleyen UPK Genel Sekreteri Prof. Dr. H. Ünal Evcim ise, “Pamuk Mart ayında ekiliyor ve bu ekim zamanında üretici yıllık harcamalarının 3’te 1 ini yapıyor. Bu karar aşamasında gelecek yılın desteğinin ne olacağını bilmesinde yarar var. Geçen yıl maliyetler arttı. Özellikle girdi fiyatlarında gübre, mazot ve kimyasal ilcalardaki artış her yıl artıyor. Bu da üretimi tehdit eden temel unsurlar haline geldi. Geçen yıl da böyle oldu. Ancak ürün fiyatları maliyetin üzerinde olduğu için kazanç oldu” dedi.

3O YAKIN FARKLI ÜRÜNLE EKONOMİYE KATKI

Pamuk’un birden fazla ürünle Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağladığının da altını çizen Evcim, “Pamuk 30’a yakın farklı ürünün ham maddesi olarak kullanılıyor. 2021 itibariyle 1 milyon 330 bin ton çiğit elde etik. Bunundan 200 bin ton yanma derecesi yüksek bitkisel yağ elde ettik. Bunu firmalar lanse etmiyorlar çükü pamuk yağına karşı negatif bir algı var. Beslenme değeri açısından diğer yağlardan hiçbir farkı yok. Çiğitten geçen yıl 932 bin ton yüksek protein içerikli yemlik küspe elde ettik. Hayvan yemi oldu. 199 ton telef. Pamuğun hiçbir şeyi ziyan olmuyor. Telef de tıbbi malzemelerde kullanılıyor. Pamuğun ekonomiye katkısı diğer yan ürünlerle gelişerek sürüyor” şeklinde konuştu.