Bilim insanları tarım için İzmir’de buluştu

Uluslararası 4. G20 Tarım Alanında Üst Düzey Bilim İnsanları Toplantısı İzmir’de geçekleşiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 28.07.2015 06:40
  • Güncelleme Tarihi : 28.07.2015 06:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bilim insanları tarım için İzmir’de buluştu

ANIL YIKGEÇ

G20 2015 Türkiye Dönem Başkanlığı sürecinde, G20 Tarım Alanında Üst Düzey Bilim İnsanları Toplantısı (4th Meeting of the G20 Agricultural Chief Scientists - MACS) Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün organizasyonu ile İzmir’de başladı. Uluslararası Tarımsal Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (UTAEM) düzenlenen toplantı, 29 Temmuz 2015 tarihinde son bulacak.

Toplantının ilk gününde açılış konuşmalarının ardından G20 2014 Avustralya Dönem Başkanlığında yapılan üçüncü MACS toplantısının çıktılarına yer verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Masum Burak, G20 2015 Türkiye Dönem Başkanlığı kapsamında Dış İşleri Bakanlığı’nın çalışmaları yanında bu yıl tarım çalışma grubunu da ilave ettiklerini söyledi.

YOL HARİTASI ÇIKARTILIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak toplantı yaptıklarını ve sonra deklarasyon çıkardıklarını belirten Burak, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak toplantı yaptık ve Türkiye olarak deklarasyonunu çıkardık. Şimdi de G20 ülkelerinin ve uluslararası örgütlerin katılımıyla biliminsanları toplantısını gerçekleştiriyoruz. Çünkü gıda güvenliğinin bilimsel altyapıları neler olmalı diye çözebilmek için de G20 ülkelerinden ve uluslararası kuruluşlardan yüksek düzeyli biliminsanlarını bir araya getirdik. Burada gıda kayıpları ve israfları için neler yapılmalı, nasıl metodlar geliştirilmeli hakkında bilgi alışverişi yapılıyor. Buna göre de bir yol haritası çıkartılıyor. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) gibi kuruluşlardan da değerli katılımcılar bulunuyor” dedi. 2009 yılında İzmir’de faaliyete geçen UTAEM, uluslararası bir kampüs olmasından dolayı burada yapılmasını tercih ettiklerini söyleyen Burak, tüm katılımcıların tesisi çok beğendiğini ve teşekkür ettiğini söyledi.

İLK OTURUMDA METODOLOJİ İKİNCİ OTURUMDA YENİLİKLER KONUŞULDU

Toplantının ilk oturumunda ülkelerin ve uluslararası organizasyonların Tarım ve Tarımsal Araştırmalara yönelik sunumları gerçekleştirildi. Bundan bir önceki 3. G20 Tarım Alanında Üst Düzey Bilim İnsanları Toplantısı Avusturalya’da gerçekleşmişti. Bu yılki toplantıda Dr. Kim Ritman söz alarak, geçen yıl alınan kararlar ve bilgilerle ilgili kısa bir sunum yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’nden katılan bilim insanı Dr. Chavonda Jacobs-Young, üretimin sürdürülebilirliği konusunda üretimin etkisi nasıl hesaplanacak, çevreyi de koruyacak şekilde üretim faktörleri neler olmalıdır gibi konulara değindi. İngiltere’den katılan Steve Visscher ise tarımsal araştırmaların önceliklendirilmesi ile ilgili metodoloji sundu. Bundan sonraki MACS toplantılarında öne çıkabilecek konular hakkında varsayımda bulundu.

11 ülke, birçok ulusal ve uluslararası kuruluş ve Bakanlık temsilcilerinden toplam 48 kişinin katıldığı toplantının ikinci oturumunda ise ‘Tarımsal Araştırmalarda Yatırım ve Yenilik’ konuları tartışıldı. Toplantının ikinci gününde G20 Dönem Başkanlığımız süresince vurgulanan “Gıda Kayıplarının ve İsrafının Önlenmesi” konusunun tartışılmasının ardından toplantı sonuç bildirisi hazırlanacak.

Haber Merkezi