Sayfa Yükleniyor...
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmirin teknoloji üssü olma noktasında bir çalışma yürüttüklerini dile getirerek, İzmir Teknoloji Üssü projesi için katkı beklediklerini açıkladı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dünkü programının büyük bir kısmını Ege Üniversitesine ayırdı. Ege Üniversitesindeki programına Rektör Prof.Dr. Necdet Budakı makamında ziyaret ederek başlayan Bakan Özlü, ardından Ege Üniversitesi Prof.Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kampüs Kültür Merkezinde Egeli bilim insanlarıyla bir araya geldi. Ege Üniversitesi Fen ve Mühendislik fakültelerinden akademisyenlerin yaptığı Türkiyede ve Ege Üniversitesinde Temel Bilimlerin Mevcut Durumu ile Akıllı Kompozit Malzemeler, Elektrikli Araçlar, Biyolojik Süreçler konulu sunumları dinleyen Bakan Özlü, program kapsamında Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Teknoparkta kurulu bulunan firmaları ziyaret etti. Bakan Özlü, İzmirin teknoloji üssü olma noktasında bir çalışma yürüttüklerini dile getirerek, İzmir Teknoloji Üssü projemize üniversitelerden ve akademisyenlerimizden katkı bekliyoruz. Üniversitelerin bilimsel kapasitesinin artırılması, üretilen bilginin teknolojiye dönüşmesi ve teknolojinin sanayiye katkı sağlamasını önemsiyoruz ifadelerini kullandı.
YAKIN ÇALIŞMAYI ÖNEMSİYORUZ
Temel bilimlerin mevcut durumunu konuşmak üzere üniversiteyi ziyaret ettiğini belirten Bakan Özlü, Temel bilimler konusunda neler yapabileceğimizi konuşmak için geldim. Rektörümüz Ankaraya geldi. Temel bilimler konusunda Türkiyenin eksiklikleri olduğunu, öğrencilerin bunu niçin seçmesi gerektiğini, nerelerde istihdam edileceği konusunda sıkıntılar olduğunu ifade etmiştim. Bir çalışma yapalım, bu çalışma sonucunda temel bilimler mezunlarının niçin bunu okuması gerektiğini, mezuniyetten sonra ne iş yapabileceklerini konuşalım diye değerlendirdik. Türkiyenin bir bilim merkezi teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi olmasını istiyoruz. Bu üç hedef aslında üniversitelerimize dayanıyor. Bilgi üretmezsek, teknoloji üretemeyiz. Bilgi üreten üniversitelerle bu hedefe ulaşabiliriz. Bakanlık olarak üniversitelerle yakın çalışmayı çok önemsiyoruz dedi.
TEKNOPARK İÇİN DESTEK İSTEDİ
Üniversiteyi ziyaretinden dolayı Bakan Özlüye teşekkür eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak ise, Ege Üniversitesi, geçmişte olduğu gibi bugün de bölgenin lider olarak bilimsel ve akademik olarak diğer üniversitelere destek vermektedir. Bilim, sanayi ve teknoloji üretimi konusunda güçlü yönlere sahibiz. Türkiyede araştırma üniversitesi olmak istiyoruz. TÜBİTAKa, Türkiyede en fazla proje teklif eden ilk, en fazla proje alan 3ncü üniversitedir. Üniversitemizde yer alan Teknoparkın genişletilmesi gerekmektedir. Bu anlamda desteğinizi istiyorum. Zeytin Dalı Harekatına senato kararı ile ilk destek veren üniversiteyiz. Sadece sözde değil bilimsel olarak da Mehmetçiğimizin yanındayız diye konuştu.
BAKAN ÖZLÜ SORULARI YANITLADI
2017 yılında Türkiyede 800 Ar-Ge merkezi açtıklarını kaydeden Bakan Özlü, Ar-Ge merkezi açmak için sayıyı 15e düşürdük. Üniversitelerimiz ve şirketlerimizin Ar-Ge merkezlerini eşleştirmek için bir çalışma daha yapıyoruz. Doktora yapan öğrencileri şirketlerin Ar-Ge merkezlerinde istihdam etmek istiyoruz. 800 Ar-Ge merkezi var ama hepsinin niteliği aynı değil. Bir kısmı çok yeni gelişmesi lazım... Temel bilimlerde doktora yapan öğrencilerin bu Ar-Ge merkezlerinde istihdam etmeyi hedefliyoruz. Temel bilimler mezunlarına nasıl iyi bir gelecek sunabiliriz diye çalışırken örnekler getirdiler yurtdışından. Büyük şirketlerin Ar-Ge merkezlerinde temel bilim mezunları istihdam ediliyor. Ar-Ge merkezlerini bine çıkarmak ve ar ge merkezleri ile üniversiteler arasında kuvvetli bir bağ kurmak istiyoruz dedi. Bakan Özlü, akademisyenlerin temel bilimler öğrencilerinin istihdam sorununa ilişkin sorusuna ise şöyle yanıt verdi: Devlet memuru olmak için matematikçi olmaya gerek yok. Yüksek teknolojiye girdi olabilecek bilgi üretebilecek matematikçiler, fizikçiler ve kimyacıların istihdamı zor dedi.
ARAŞTIRMA MERKEZLERİ VE ENSTİTÜLER
Araştırma enstitülerine ilişkin sorular üzerine Bakan Özlü, üniversitelerde 500ün üzerinde araştırma merkezi ve enstitüsü bulunduğunu söyleyerek, Bunlardan 450si bizim konulara giriyor. Bunları tek tek inceliyoruz. Kapasiteleri, çıktıları, yönetim modellerini çalışıyoruz. Burada YÖK ile birlikte ortak çalışma sonucunda araştırma enstitüleri nasıl daha fazla fayda sağlarız daha fazla katkı sunan duruma getiririz sonuçlarına ulaşacağız. Belki bir kısmını destekleyeceğiz. Bir kısmını; verimsiz olduğunu düşündüklerimizi kapatacağız. Yurtdışındakiler ile Türkiyedekiler aynı değil. Yurtdışında üretimler ortaya konulan sonuçlar ile Türkiyedekiler çok benzer değil. Bize bir verimsizlik göze bakıyor. Bunu ele aldık çalışıyoruz ifadelerini kullandı.
TEKNOPARK İÇİN DESTEK SÖZÜ
Ege Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve Türkiyenin yüzde 100 üniversite sermayeli tek teknoparkı Ege Teknoparkın kapasitesini artırmak için destek sözü isteyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budaka da yanıt veren Bakan Özlü, Rektörümüz sizlerin şahitliğinde benden söz istiyor. Sayın Hocam, ben size görüşmemizde ifade ettim, destekleyeceğiz dedi.
316 ADET TESCİLLENEN ÜRÜN VAR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen İzmirin boyozu, kumrusu, enginarı ve granit taşına belgelerini verdi. Bakan Özlü, İzmir Ticaret Borsasına Enginar, İzmir Ticaret Odasına Kumru ve Bergama Ticaret Odasına Bergama Graniti coğrafi işaret tescil belgelerini takdim etti. Özlü, İzmirin 16 adet tescilli ürünü bulunduğunu belirterek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından İzmire ait 4 ürünün patentini teknik anlamda coğrafi işaret vermiyoruz. Toplam 300 tescilli ürün var bundan 16sı İzmire ait. İzmire ait 12 adet başvuru da şu anda işlem aşamasında devam ediyor dedi. Türkiyede 2 bin 500 adet coğrafi işaret alabilecek ürün olduğunu ifade eden Bakan Özlü, AB ülkelerinde coğrafi işaret belgeleri değeri olarak 20 milyar euroluk alan bulunduğunu ve Türkiyenin de bu alanda gittikçe artış sağlandığını, geçen sene 204 olan rakamın bu sene 316 olduğuna dikkat çekti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen coğrafi işaret belgeleri içindeki İzmir Kumrusu ile Boyozunu İzmir Ticaret Odasına, Urla Sakız Enginarını İzmir Ticaret Borsasına, Bergama Granitini de Bergama Ticaret Odasına verdi.
Haber Merkezi