Sayfa Yükleniyor...
Yaklaşık 10 yıl önce evlerinin ortasına düşen bombalar Matar Ailesi’ni yıkmadı. Aksine onlar günün sonundaki sevgi ve eğitim sayesinde Suriye’yi yeniden inşa etmek istiyor, yıkılan evlerini de
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
“Araban paramparça olabilir, evinin ortasına düşen bombalar hayatını yıkabilir. Ama tek bir şey hiçbir yere gitmez ve hiçbir şey onu yok edemez: fikirler.” Bu sözler, iç savaştan dolayı yıkılan evlerini ve bütün mal varlığını Suriye’de bırakıp Türkiye’ye yerleşen Matar Ailesi’ne ait… Anne Emel, baba, Cihad, çocuklar Gaffur, Eyniyad ve Muhtemen, 3 odalı bir evin sadece iki odasını kullanıyorlar, zira bu ısınma için daha az masraf demek. Matar Ailesine göre o bombalar evlerinin üzerine düşene kadar her şey olabileceğinin en iyi halindeymiş. Tam 5 yıl önce, onlar da diğer birçok Suriyeli aile gibi savaşın kendilerine düşen payını almak zorunda kalmadan. O zaman oturdukları evin hemen karşısındaki arsalarında yeni evlerini inşa etmeye başlamışlar. Bombalar bu yeni hayatı gözleri önünde yıkmış. Tüm bu olumsuzluklara rağmen günün sonunda sadece sevginin kaldığını öğreten Matar Ailesi, bütün yatırımını da çocukların Türkiye’deki eğitimine adamış. Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı ile öğrenim sağlayan çocuklar ise mühendis olup yıkılan evlerini hatta Suriye’yi tekrar inşa etmek istiyor.
GÜNÜN SONUNDA SADECE SEVGİ KALIYOR
Türkiye’ye yerleştikten sonra aile bütün yatırımını çocukların eğitimine adamış. “Yemeden içmeden kestik, o parayla çocuklarımıza özel dersler de aldırdık ki çocuklarımız okulda kendini eksik hissetmesin” diyor, baba Cihad Matar. Kendisi Suriye’de tarih öğretmeniymiş ama şu an sağlık sorunları yüzünden Türkiye’de çalışamıyor. Baba Cihad, mesleğini ve bu sene 10. yılına giren Suriye krizini şöyle özetliyor: “Hep eski şeylere ilgim vardı, geçmişe merak duydum, bu yüzden tarih öğretmenliğini seçtim, diğer taraftan tarih kendini tekrar ediyor, aynı olay bir daha aynı şekilde yaşanmıyor ama dünyanın farklı yerinde farklı durumlarda olan insanlar olaylardan aynı şekilde etkilenebilir ve benzer duygular hissedebilir. Günün sonunda sadece sevgi kalıyor.”
ÜÇ ÇOCUK VE Ş.E.Y PROGRAMI
Ailenin üç çocuğu da Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Programı’na kaydettirilmiş. Bu program, Suriyeli ve diğer sığınmacı çocukların okula kaydolmasını ve devamlılıklarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Program en kırılgan durumdaki mülteci çocukların tespit edilmesini ve gerektiğinde çocuk koruma hizmetlerine yönlendirilmelerini de sağlayan bir çocuk koruma bileşenine de sahip. 2003 yılından itibaren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal bir sosyal yardım programı olan ŞEY, 2017 yılında Suriyeli ve diğer sığınmacı ailelerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Kızılayı ve UNICEF arasındaki yakın işbirliği ile yürütülen programın genişletilmesi Avrupa Birliği’nin (AB) cömert desteği ile sağlanırken, programa Norveç ve Amerika Birleşik Devletleri de katkı da bulunuyor.
SURİYE’Yİ TEKRAR İNŞA EDECEĞİM
Çocuklardan ortancası Eyniyad da geride bıraktıkları arsa üzerinde yerle bir olan binanın resmini göstererek, geleceğe dair planlarından şöyle bahsetti: “Okula başladığım ilk hafta benim için zordu, arkadaşlarım alay ediyorlardı, üzülüyordum. Ama Türkçemi de geliştirdiğim için onlara bunun yanlış olduğunu anlatabildim zaman içinde. Biraz zaman geçtikten sonra benimle alay edenlerle çok iyi arkadaş olduk. Şimdi okulda çok mutluyum ve çok yakın arkadaşlarım var. Ben mühendis olup Suriye’yi tekrar inşa edeceğim, yıkılan evimizi de…”
SORUNU ÇÖZMEK İÇİN KAÇMAK DEĞİL…
Suriye’de bulunduğu süreçte anasınıfı öğretmenliği yapan anne Emel Matar ise Türkiye’de çalışamıyor ama eğitime verdiği desteği sürdürüyor. Her an çocuklarına yeni fikirler vermeye uğraşan ve eğitimlerini elinden geldiğince destekleyen anne Emel, çocuklarının hep yeni fikirleri olsun istiyor. Okulda zorluk çektiği dönemlerde Eyniyad’ı okula gitmesi için daha çok motive ettiklerini kaydeden anne Emel, “Sorunu çözmek için kaçmak değil üzerine gitmek gerekir, okula düzenli gidiyor olması bu anlamda da çok önemliydi. Eyniyad ve kardeşleri düzenli olarak derslere katıldı. Bu onların Şartlı Eğitim Yardımı Programı’ndan yararlanabilmesini de sağladı. Çocukların ihtiyaçları hiç bitmiyor, programın verdiği destek bize yardımcı oldu” dedi.
Haber Merkezi