Sayfa Yükleniyor...
B1 Görme Engelli Futbol Liginde bu sezon çıktığı 13 maçta 36 gol atan Çağdaş Görmeyenler Spor Kulübünün yıldız oyuncusu Hasan Şatay en yakın rakibinin 20 gol önünde gol krallığına koşuyor
YUSUF ÇAĞIRTEKİN / ÖZEL HABER
Eklem romatizması sebebiyle 4 yaşından beridir görme engelli olan Hasan Şatay, 2012 yılında arkadaşları vasıtasıyla görme engelli futboluyla tanıştı. Kulüple bir iki idmana çıktıktan sonra oynamaya ara veren Şatay, bir gün Paralimpik Türk Milli Takımın maçlarına denk geldiğini ve dikkatini çektiğini söyledi. Milli takımda oynama isteğiyle tekrar görme engelli futboluna dönen Hasan Şatay, 2014 yılında gösterdiği etkili performans ile milli takıma seçilerek hayalini gerçekleştirdi. Milli takım ile 2015 yılında Avrupa Şampiyonluğu da yaşan Şatay, 2016 yılında Avrupa Şampiyonasında da 11 gol atarak Avrupa Gol Kralı sevincini yaşadı. Her geçen sene performansını arttırmaya devam eden Hasan Şatay bu sezonda etkili bir performans gösterdi. Çıktığı 13 maçta 36 gol atarak en yakın rakibinin 20 gol önünde son haftaya gol kralı olarak giren Hasan Şatay, görme engelli futbol liginde tarih yazmayı başardı.
AİLEM EN BÜYÜK DESTEKÇİM
En büyük destekçisinin ailesi olduğunu ve annesinin her maçını izlemeye geldiğini ifade eden Hasan Şatay, Ailemin bütün fertlerinin desteğini hep arkamda olduğunu biliyorum. En büyük destekçim ailem diyebilirim. İlk başladığımda eklem romatizması olduğu için ayak ve el bileklerimde şişlikler vardı. Acaba sıkıntı olur mu diye çok korkmuşlardı ve hatta izin vermek istemediler. Bende çok istediğim için yine de gittim. Şu anda çok şükür herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Onlarda bu durumu görünce destek olmaya başladılar. Çünkü insan haklı olarak öncelikli olarak çocuğunun sağlığını düşünürler. Onlarda benim sağlığımdan endişe ediyorlardı dedi. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünde 4. Sınıf öğrencisi olan Hasan Şatay, geçen dönem Avrupa Şampiyonası nedeniyle yurtdışına gitmek zorunda kaldığını ve bahar dönemine kayıt yaptıramadığını ifade etti. Bu sezon kayıt yaptırıp eğitimini tamamlama istediğini belirten Şatay, Bu sezonda tam Dünya Kupası hazırlık dönemi var. O döneme denk gelecek gibi gözüküyor. Son dönemim. İnşallah bu sene mezun olacağım. Aynı zamanda bir hastanede santralde çalışıyorum. Devlet memuruyum. Okulum da ikinci öğretim. Okul, iş ve fırsat bulduğumda idmana gidiyordum. Bu da beni çok yoruyordu. Okulu biraz geri planda bırakmak zorunda kalmıştım ifadelerini kullandı.
KENDİMİZE AİT BİR TESİS İSTİYORUZ
Futbolda en beğendiği oyuncunun Zlatan İbrahimovic olduğunu da söyleyen Hasan Şatay, İdolüm İbrahimovic diyebilirim. Tam bir golcü yani çok seviyorum adamı. Milletin ağzının payını da vermeyi çok iyi biliyor. Onun böyle şeyler yapması çok hoşuma gidiyor. Değişik değişik goller atıyor diyerek İsveçli dünya yıldızı Zlatan İbrahimovice hayran olduğunu anlattı. Kendilerine ait bir futbol sahası olmadıkları için zorluklar yaşadıklarını da dile getiren Hasan Şatay, ligde kendine ait sahası olan takımlara çok özendiklerini söyledi. Hasan Şatay, Kendimize ait bir sahamız olsa, çok güzel olurdu. Ligimizde kendine ait sahası olmayan iki takımdan biriyiz. 4 senedir bu ligdeyiz ve sürekli ilk üçteyiz. Turnuvalarda başarılı olmamıza rağmen kendimize ait bir tesisimiz yok. Bir tesis istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesine ait Evka 4 Spor Kompleksinde haftada iki gün idman yapma fırsatı veriliyor. Maçlarımızı da Gaziemirdeki sahada oynuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesine bu konuda teşekkür ediyoruz ama bizim kendimize ait bir tesisimiz olsun istiyoruz. Belediyelerden ya da yapabilecek insanlardan bizim tesis ihtiyacımızı karşılamasını istiyoruz. İdman saatlerini başkalarına ya da sahaların boş olma durumuna göre değil de kendi istediğimiz şekilde ayarlayabileceğimiz bir düzende olmasını istiyoruz. Bize bazen bazı sahalar bir saat imkân veriyor. Bir saat de yeterli bir süre değil çünkü 20-25 dakika sadece ısınmaya harcıyoruz. İki defa da top sürüyoruz zaman bitiyor. İdmanda sonra da çalışma fırsatımız olsun istiyoruz. Biz biraz amatör ruhla başarıya ulaşıyoruz. Bize biraz imkân verilse çok önemli başarılara imza atacağız diye konuştu.
ÇOK ÇALIŞIYORUM
Görme engelli futbolunda bir yerlere gelebilmek için çok çalıştığını dile getiren Hasan Şatay, çalışmalarının meyvesini aldığını da belirtti. Hasan Şatay, Bireysel anlamda gerçekten çok çalıştım. Her sene üzerine koyarak devam ediyorum. 2012 yılında bu takıma dâhil oldum. Takıma dahil olduğumdan beridir de sürekli yukarıya gittik. Bu sezonda 36 gol attım. Geçen sezonda 16 gol atmıştık, 14ünü ben atmıştım. Oynaya oynaya tecrübem arttı. Oyunu iyice öğrendim. Yurtdışındaki turnuvalara katılarak çok büyük tecrübeler edindim. Şu an yurtiçinde, ligde oynadığımız maçlar çok kolay geliyor. Milli takımla yurtdışında karşılaştığımız rakipler çok zorlayıcıydı. Topa vurduğumda artık görmesem de topun nereye gittiğini, ne şekilde gol olduğunu anlayabiliyorum. Ben bir de nereye vurduğumu da biliyorum. Mesela bu hafta bir gol atmıştım. Uzak köşeye vurmuştum, biliyorum o yan ağlara gitti. Hissediyorum. Oraya bilerek ve isteyerek vuruyorum dedi.
AVRUPA ŞAMPİYONU OLMUŞTUK
2015 Yılında Türkiyenin görme engelliler Avrupa Şampiyonasında şampiyon olduğunu fakat son dönemde Avrupa Şampiyonu olan Ampute Milli Futbol Takımı kadar ilgi göremediklerinden de yakınan Hasan Şatay, Ampute Milli Futbol Takımımızı kutluyorum. Şu an Türkiyede tek konuşulan konu Ampute Futbolu ve Ampute Milli Futbol Takımımız oldu ama biz de 2015 yılında Avrupa Şampiyonu olmuştuk. Kimse bizlerden bahsetmemişti. Kimsenin aklına gelmemişti biz Avrupa Şampiyonu olduğumuzda. Biz Avrupa Şampiyonu olduğumuz günlerde A Milli Basketbol Takımımız 59 yıl sonra İtalyayı yenmesi konuşulmuştu. Herkes Twitterda övgüler yağdırıyordu ama bizim hakkımızda kimse konuşmuyordu. Onlarda Avrupa Şampiyonu bizlerde Avrupa Şampiyonuyuz. Bizim şampiyonluğumuzun neyi eksik ki? Baktığımız zaman onlarda engelli bizler de engelliyiz. Ayrıca bizimkisi Olimpik spor, onların ki olimpik değil. Dünya çapında kabul gören bir spor dalı fakat yeterli ilgiyi göremedik. Bence çok önemli bir iş yapıyoruz ve inşallah sizin gibi basın kuruluşları da ismimizi duyurmamızı sağlar ve insanların ilgisini çekmemize yardımcı olur diyerek yeterince ilgi görmedikleri için sitemlerini dile getirdi.
PARA İÇİN ÇIKMADIK BU YOLA
Çok teklif aldığını fakat takım arkadaşlarıyla bir aile ortamı yakaladıkları için çok huzurlu olduğunu belirten Hasan Şatay, Biz takımı buralara beraber çıkardık. Burada bir aile ortamı yakaladık. Hepimiz aile gibi olduk. Mesela hocamız Osman Taşyuran artık benim bir ağabeyim gibi. Takım arkadaşlarımızla da aramızda bir kardeşlik ilişkisi var. Başkanlarımız, diğer ağabeylerimiz ile bir aile ortamı yakaladığımız için ben buradan bir yere gitmek istemiyorum. Mesela geçen sene bana bu spor için çok yüksek denilebilecek rakamlar teklif etmişlerdi. Bizim futbolda çok büyük paralar yok ama bana teklif ettikleri rakamlar gerçekten yüksekti. Biz maç başı 100 TL falan kazanıyoruz ama bana maç başı Bin 500 TL teklif etmişlerdi. Burada kazandığım paranın 15 katını verdiler ama gitmedim Çünkü biz para için bu yola çıkmadık. Parayla olmuyor bu işler. Ortamla, samimiyetle, eğlenceyle oluyor bu işler. Bir de şehir dışından takımlar istemişti beni. Sürekli git gel baya yoracaktı. Ben aynı zamanda memurluk yapıyorum. Ailem, arkadaşlarım, hepsi buradalar. Onları bırakmak içime sinmiyor. Burada da başarıyı yakalıyoruz. Bize biraz imkan verilse daha da başarılı olabileceğimizi biliyoruz. İnşallah sesimizi duyururuz ve kendimize ait bir tesise sahip olabiliriz. Takım arkadaşlarımız da aynı zamanda çalışıyor. İngilizce Öğretmeni olan var, Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışan var. Ancak akşamları vakit ayırabiliyoruz. Bir tesisimiz olsa bu kadar sıkıntı çekmeyiz diye düşünüyorum ifadelerini kullandı.
SESLİ GÖRENLER LİGİ
Çağdaş Görmeyenler Spor Kulübü ile 2014 yılından beridir sürekli ilk üçte ligi bitirdiklerini ifade eden Hasan Şatay görmeyenler futbolu hakkında bilgiler de verdi. Hasan Şatay: Takımla güzel bir birlikteliğimiz var. Bu sonuçlara da yansıyor. 4 sene önce çıktık bu lige ve 4 senedir de ilk üçteyiz. Bu sezonda aynı şekilde bitirmeyi garantiledik. Ligimizin adı B1 Görme Engelliler Futbol Ligi diye geçiyor. Yani hiç görmeyenler oynuyor. Ligin sponsoru Turkcell ise ligimizin ismini Sesli Görenler Ligi olarak adlandırdı. Bu spor kaleciler harici 4e 4 oynanıyor. Kalecilerimiz görüyor ve hiçbir engelleri bulunmuyor. Kalecilerin öne 2 metre, kale direklerine de birer metre açılma alanları var. Bu alanları terk edemiyorlar. İçinde zil olan toplarla oynanıyor. Futbolcular topsuz haldeyken topa koşmaları durumunda voy demek zorunluluğu var. Bu kelime İspanyolcada ben buradayım anlamı var. Çarpışmaları da engellemek için oluşturulmuştur. Uluslararası bir terim oldu. Beş faulden sonra penaltı oluyor. Penaltılar 8 metrelik mesafeden atılıyor. Bir de 6 metre penaltısı var. O da ceza alanı içinde yapılan penaltılarda çalınıyor dedi.
Haber Merkezi