Bir devir kapanıyor mu?

İzmir’de yıllardır varlığını sürdüren İletişim Teknolojileri Çarşısı esnafı bugünlerde tek tek dükkan kapatıyor. Bit pazarı olarak adlandırılan ve ucuzluğuyla dikkat çeken pazarında kaldırılmasıyla işlerinin daha kötüye gittiği bildiren esnaf, bu gidişle çarşının tamamen kapanacağını iddia etti


  • Oluşturulma Tarihi : 02.07.2017 08:16
  • Güncelleme Tarihi : 02.07.2017 08:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bir devir kapanıyor mu? haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

İzmir’de İletişim Teknolojileri Çarşısı’nda esnaf son bir yıldır deyim yerindeyse adeta sinek avlıyor. İşlerin gün geçtikçe zayıfladığını söyleyen çarşı sakinleri, bir çok esnafın çok yakın bir zamanda dükkanlarını kapatacaklarını söyledi. Bitpazarı ve ikinci el eşya satan dükkanlarının kaldırılmasıyla, işlerinin çok azaldığını söyleyen esnaf, çarşının eski ihtişamını kaybettiğini belirtti. Referandum sürecinden özellikle çok etkilendiklerini belirten çarşı sakinleri, referandumdan sonrada işlerin açılmadığını, belirsizlik ortamının da işlerine çok kötü bir şekilde yansıdığını iletti. Çarşıda telefon satan esnafın çokluğu gözlenirken, alternatif çok olduğu için ve garanti kapsamında olmayan ürünlere de fazla rağbet olmadığı için telefoncuların çoğunun iflas etmek üzere olduğu bildirildi.

4-5 BİN KİŞİ EKMEK YERDİ

Pazarda herkesin Pala Hüseyin olarak tanıdığı Hüseyin Yılmaz, “Eski bitpazarı kalmadı. Dükkanların çoğunluğu telefon satıyor. Telefondan da millet sıkıldı. Sıfır yani kullanılmamış ürünlerin haricinde garantisi olmayan ürünlere de kimseden talep gelmiyor. Bu da insanların elini ayağını buradan çektirdi. İşleri yolunda birkaç esnaf var. Geri kalanlar ise oturup bekliyor. Gıda sektörü haricinde herkes oturuyor” dedi. Bitpazarının kaldırılmasıyla işlerin kötüleşmeye başladığını söyleyen Hüseyin Yılmaz, “Eskiden burada 4-5 bin kişi ekmek yerdi. Cumartesi akşamdan burada yatardı insanlar. Sabah saat 6.30’da insanlar toplanırdı. Biz de buraya alıştık gidemiyoruz. Başka bir yerde yapamıyoruz diye kaldık burada” dedi. Son bir senedir işlerin daha kötüye gittiğini söyleyen Behzat Yıldırım ise, “Eskiden buralar dolar taşardı fakat artık eski tadı kalmadı. Ben bu çarşının ilerisini göremiyorum. Bence gittikçe daha kötü günler yaşayacak” diyerek çarşının içinde bulunduğu kötü duruma vurgu yaptı.

2 GÜNDÜR SİFTAH YAPAMADI

Çarşıda 36 senedir esnaf olan Şehmuz Yeşil ise, “Bundan 10 sene evvel güzel işler yapıyorduk burada. Benim günlüğüm 300 liraydı. Ben buradan iki daire aldım. Şimdi işler durgun, kimse iş yapamıyor. Dürbün ve telefon gibi teknolojik aletlerin yanında, PVC kaplama işleri bile yaptım. Karşıda hırdavatçılar yan yana dükkan açmış. Biri iki gündür siftah bile yapmadı. Tabi teknoloji iyice gelişince burası da ayak uyduramadı. Büyük mağazalar da bir ara taksitli fiyatına telefon satınca iyice berbat oldu işler. Eskiden beyaz eşyacı çoktu burada. Şimdi onlar da yok. Buralar pazar günü kapalıydı. Bitpazarı açılıyordu. Şimdi Halkapınar’a taşınınca insanlar iyice elini ayağını buradan çekmeye başladı. Bu çarşı şuan boş. Bir dönerciler iş yapabiliyor. Buraya bir el atılsa, düzenleme falan yapılsa belki de bu kadar insan kurtulur. Çünkü gerçekten iş yapamıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Pazarda istikrarın olmadığını savunan esnaf Akın Yücel, işlerin her geçen gün daha kötüye gitmesine engel olamadıklarını belirtti. Referandumun işlerini bozduğunu iddia eden Sedat Yeşilbaş ise, “İşler çok kötü gidiyor. Millet diken üzerinde duruyor. Referandum sürecinden önce işler berbat gidiyordu. Referandumdan sonra toparlanacağını umduk fakat hala işlerin açıldığını göremiyoruz. İktidar ile muhalefet arasında olanlarda işlerimizin kötü gitmesine neden oluyor. Millet bir güvensizlik içerisinde” dedi.