- Gündem
- 17.05.2025 23:58
İzmir Müzisyenler Derneği kurulduğu günden bu yana sadece müzik yaparak değil desteklediği sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettiriyor. İMD şimdi ise Gültepe’nin umut dolu çocukları için çağrıda bulundu
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
‘Eleştirmek için değil değiştirmek için varız’, ‘Hayatı müzikle güzelleştireceğiz’ mottosuyla yıllardır yoluna devam eden İzmir Müzisyenler Derneği (İMD), yeri geldi bazı olaylara tepki göstermek ve kınamak amaçlı sokaklarda çaldı, yeri geldi Batman gibi daha birçok şehre ‘Oyuncak Köprüsü’ projesi ile oyuncak götürerek köy çocuklarının umudu oldu ve yeri geldi ‘Kapılar Dayanışma Evi’nde bulunarak ‘Yeryüzü Sofrası’, ‘Kardeşlik Köprüsü’ gibi daha birçok proje ile ötekileştirilen mülteci vatandaşların ilk kapısı oldu. Ücretsiz ve gönüllü kaynaklarla sosyal faaliyetlerini devam ettiren dernek, şimdi ise anlamlı bir çağrıda bulunuyor. Gültepe Çocuk Merkezi’nde yer alacak kitaplık için destekçilerinden kitap bekleyen İMD gönüllüleri, “Bütün kitaplara her zaman talibiz” dedi. Müzik eğitimlerinin sürdürülebilir olması adına enstrüman bağışına da ihtiyaç duyduklarını aktaran gönüllüler, “Emin olun ki enstrüman bağışlarınız çok güzel yerlere gidiyor” ifadelerinde bulundu.
DİYARBAKIR, MUŞ, İZMİR…
Konak Kadın ve Çocuk Eğitim Merkezi’nin ricada bulunması üzerine ‘Bir kitap bir çocuk, bir çocuk bir umut’ sloganıyla çalışmalara başlayan İzmir Müzisyenler Derneği, semt halkına hediye edecekleri kitaplık için oldukça heyecanlı. İMD Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Çaparoğlu ve İMD Gönüllüsü Meltem Demir ile buluşarak heyecanlarına ortak olmak istedik. Konak Kadın ve Çocuk Eğitim Merkezi’nin 13 semtte çocuklar için kütüphane kuracağını vurgulayan Meltem Demir, “Bizler İzmir Müzisyenler Derneği olarak genelde sürekli bir kampanya olarak kitap topluyoruz ve o anda bize Türkiye’nin çeşitli yerlerinden talepler geliyor. Tıpkı Diyarbakır, Şırnak, Silvan, Muş ve İzmir’in köy okullarından gelen talepler gibi. Aynı zamanda Batman’da öğretmenlik yaparken şehit olan Aybüke öğretmenin okulunda yaptığımız gibi farkındalık uyandırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz kampanyalarımız oluyor. Aybüke öğretmenin okuluna bir kitaplık ve müzik odası hediye etmiştik. Bu gibi etkinliklerle biz zaten sürekli kitap topluyoruz, isteyenlere ulaştırıyoruz” dedi.
KİME, NASIL DOKUNABİLİRİM?
Gültepe çocuklarına hediye edecekleri kitaplığın büyük umutlara kapı aralayacağını kaydeden Demir, “Konak Kadın ve Çocuk Eğitim Merkezi İzmir’in 13 semtinde yeterli imkânlara ulaşamayan çocuklar için kitaplık açacağını ve bunun bir tanesinin de İzmir Müzisyenler Derneği’nden hediye olmasını talep etti. Bizler de memnuniyetle karşılayarak üstelenebileceğimizi aktardık. Ve tekrar bir duyuru yaparak gönüllü arkadaşlarımızdan istekte bulunduk. Takipçilerimiz, gönüllülerimiz, üyelerimiz sağ olsun hemen geri dönütlerde bulundu ve kitapları getirmeye başladılar. Böylece Gültepe’deki kitaplığı semt halkına bizler hediye etmiş oluyoruz” ifadelerinde bulundu. Gültepe semtinde kurulacak olan kitaplığa İMD’nin isminin verileceğini belirten Demir, şöyle ekledi: “Doğal olarak çok büyük mutluluk duyduk. Gerçi ismin verilmesi çok önemli değil ama bazen yaptığınız çalışmaların karşılık bulabilmesi adına bu tarz girişimler önemli olabiliyor. Oyuncak toplarken de söylemiştik ya hani amaç oyuncağı bir yerden alıp bir başkasına vermek değil. O çocuğa herkes bir şekilde bir oyuncak ulaştırabilir. Önemli olan kitap okumanın anlamı ile ilgili farkındalık uyandırmaktır. Bu farkındalığı uyandırırken insanlar elbette bir şeyler yapmak ister ama bazen nasıl bir adım atacağını bilemez, attığı adımın nereye gideceğini tahmin edemez. Bu anlamda o ismin oraya konulması derneğimiz adına önemli. Yol gösterici bir nokta olacak. ‘Kime, nasıl dokunabilirim’ aşamasında bir fikir, bir adres olabilmek adına bu oldukça önemli bir adım.”
ENSTRÜMAN BAĞIŞI İÇİN ÇAĞRI
Çocuk kütüphanesi olacağı için ilkokul, ilköğretim ve ortaöğretimdeki çocuklara yönelik kitapları getirmekte fayda olacağını söyleyen Demir, “Kitap her zaman elden ele geçecek olan bir sihirdir. Eskidiği için atılan bir kıyafet değildir hiçbir zaman. Eskidikçe daha bir hevesle okursunuz. ‘Evimde kitaplarım var’ diyenler onları da getirebilirler. Sonuçta yetişkin kütüphaneleri de var. Bütün kitaplara her zaman talibiz” dedi. Aynı zamanda müzik aletlerine de talip olduklarını belirten Demir, “Sürekli olarak enstrüman topluyoruz. Kırık olan veya kullanılmayan enstrümanlar oluyor, bunlar bize getirilebilir, bağış yapılabilir. Emin olun ki çok güzel yerlere gidiyor. Hatta geçen günlerde mülteci bir kızımız gelmişti, flüt çalmak istiyordu. Flüt alamayacak durumdaydı. Duyurduk, iki günde ona yan flüt hediye edebildik. Aynı şekilde kendi çabalarıyla çalışan bir arkadaşımız vardı ve eşik altı bağlama almak istiyordu. Onu da duyurduk ve hemen geri dönüşler oldu. Arkadaşımızın ihtiyacı olan eşik altı bağlamayı da alacağız. Kullanmadığınız ya da tamire ihtiyacı olan müzik aletlerini her zaman bekliyoruz. Enstrüman katkısına ve dayanışmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.
ELEŞTİRMEK İÇİN DEĞİL…
Yapmış oldukları çalışmaları aktararak, yapmayı planladıkları etkinliklerden de söz açan Demir, “Bu sene koromuzda seslendirdiğimiz şarkıları kaydedeceğiz ve İMD Çok Dilli Albümü’nü oluşturacağız. Cezaevi ziyaretlerimiz devam edecek. Geçen hafta Sevgi Şairleri ile beraber K4 Tipi Cezaevi’ndeydik. Mahkumlara hem şiir hem şarkı dinletisi yaptık. Hastane ziyaretlerimiz de olacak. Türk Eğitim Derneği’nin burada okuyan burslu lise ve üniversite öğrencilerine ritim atölyesi eğitimi verdik. Mülteci çocuklara verdiğimiz ritim çalışmaları ise devam ediyor. Onlarla ilgili çalışmalara hiçbir zaman ara vermedik zaten. Bize gelen talepler doğrultusunda da şekilleniyoruz, var olmaya çalışıyoruz” sözlerine dikkati çekti. Daima; ‘Dayanışma güçlendirir, hayatı müzikle güzelleştireceğiz, eleştirmek için değil değiştirmek için varız’ mottosuyla ilerlediklerini vurgulayan Demir, “Müzik insanları bir duygu ve düşünce etrafında birleştiriyor” diyerek sözlerini tamamladı.