- Gündem
- 06.07.2025 23:34
Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, 2019 yılında eğitim alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Yıldırım, Türkiye’de en çok tahrip edilen alanlardan birinin de eğitim olduğunu vurguladı
SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
“Bir sene böyle geçti eğitim, 2019’da yara aldı!” sözlerini kullanan Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, 2019 yılının eğitim değerlendirmesini yaptı. Sayısal verilerle anlatımını destekleyen Yıldırım, okullardaki şiddet olaylarından tutun, yıllarca atanamadığı için intihar eden öğretmen adaylarına kadar değindi. “Ülkemizde en çok tahrip edilen alanlardan birisi de ne yazık ki eğitim olmuştur” sözlerine dikkat çeken Yıldırım, 2020'yi umut ve azimle, ancak 2019'da ne olduğunu asla unutmadan karşıladıklarını kaydetti.
Umut ve azmin, mücadelenin dinamosu, kavganın ateşi olduğunu söyleyen Yıldırım, “Eğitim-İş olarak 2020'yi umutla ve ülkemizin aydınlık insanlarına umut olma arzusuyla karşılıyor olsak da, mücadelenin rotasının sağlamasını yapmak, elbette geride bıraktığımız senede yaşananlara dair doğru tespitlerde bulunmaktan geçmektedir” dedi.
“OKUL İNŞALARI DURDU”
Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde en çok tahrip edilen alanlardan birisi de ne yazık ki eğitim olmuştur. Okullarda ve üniversitelerde şiddet arttı, can alır hale geldi. Okullarda inatla çözülmeyen güvenlik problemi, şiddeti meşrulaştıran politikalar ve ticarileştirilen eğitim sistemi ağır sonuçlara yol açtı. Akademisyen Ceren Damar'ın bir öğrencisi tarafından katledilmesi, gelinen noktayı gözler önüne serdi. Ataması yapılmayan öğretmen ordusu büyüdü. 2019'da ataması yapılmayan 9 öğretmen intihar etti. Söylemler liyakattı, gerçekler ise yine mülakat oldu. Akademi partizanlaştırıldı. Üniversitelerin başarı oranları yerlere düştü. Herhangi bir bilimsel başarısı, kütüphanesi, kampüsü olmayan apartman üniversiteleri bir hastalık gibi türemeye devam etti. İmam hatiplerin başarı oranı daha da düştü. MEB’in yayımladığı faaliyet raporuna göre, imam hatipler devamsızlık ve yılsonu başarısızlığında diğer okul türlerini geride bırakarak ilk sıraya yerleşti. Bakanlık raporuna göre imam hatipler devamsızlık, sosyal etkinliklere katılma ve kitap okuma hedeflerini de tutturamadı. Birçok ilde gösterişli törenlerle açılışı yapılan çok sayıda imam hatip lisesi, öğrencilerimizin yeterince tercih etmemesine rağmen, atıl bir şekilde tutulmaya devam edildi. İnatla ihtiyaç olan başka lise türlerine dönüştürülmedi. Derslik ihtiyaçlarına yönelik adım atılamaz hale geldi. Birçok ilde okul inşaları durdu. Sadece Şırnak’ın köylerinde bile 13 okulun inşası ‘bütçe yetersizliği’ gerekçesiyle askıya alındı.”
“EĞİTİMCİLER ALAMADIĞI MAAŞ İÇİN DİRENİYOR”
2019’un, eğitimcilerin yoksulluk ve haksızlıkla daha da fazla sınandığı bir yıl olduğunu belirten Yıldırım, “Kamuda çalıştığı için yoksulluğa mahkum edilen eğitim çalışanları, keyfi disiplin cezaları, fişlenmeler, sürgünler ve mobbingle yüz yüze kalmaya devam etti. Sözleşmeli, ücretli adı altında öğretmenlerin kategorilere bölünerek sömürülmesi 2019'da da sürdü. Öyle ki Gaziantep'te 25 yaşındaki sözleşmeli Saadet Öğretmen, okul yöneticisinin mobbingine dayanamayıp canına kıydı. Özel okullardaki öğretmenlerin durumu da 2019'da daha vahim hale geldi. Patronların keyfi sömürülerine terk edilen, yeri geldiğinde AVM'lerde okul tanıtımı bile yapmak zorunda bırakılan eğitim çalışanlarına maaşlarını ödememek adeta bir gelenek haline geldi. İstanbul Ahmet Şimşek Koleji’ndeki 120 eğitim çalışanına aylarca maaş ödenmedi. Bursa’da maaşlarını alamayan özel okul öğretmenleri eylem yaptı. Doğa Koleji’nde, patronun velilerden aldığı paraları inşaat sektörüne yatırdığı ortaya çıktı ve kolej zincirinde çalışan sekiz bin öğretmen hala alamadığı maaşlar için direniyor” diye konuştu.
“NE OLDUĞUNU ASLA UNUTMADAN...”
Yıldırım, son olarak, “Eğitim-İş olarak bu karanlık tabloya baktığımızda karamsarlık duymuyor, mücadele azmimizi yükseltiyoruz. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim neferleri, O'nun gelecek nesilleri emanet etmeye layık bulduğu öğretmenler olarak adil, parasız, laik, çağdaş bir eğitim sistemi için işimiz, ekmeğimiz ve çocuklarımızın geleceği için mücadele etmekten onur duyuyoruz. 2020'yi umut ve azimle, ancak 2019'da ne olduğunu asla unutmadan karşılıyoruz! Atatürk, o kara tahtanın başına geçip ilk harfi yazdığı günden bu yana eğitimi geriletmeye çalışanların olduğunu, çağdaşlığın düşmanlarının bulunduğunu unutmuyor, 2020'yi bu gericiliği -tarihte olduğu gibi- mağlup edecek bir ruhla karşılıyoruz. Başta öğrencilerimiz ve meslektaşlarımız olmak üzere, tüm yurttaşların yeni yılını bu duygularla kutluyoruz” dedi.