Sayfa Yükleniyor...
AB ülkelerine vizelerin kalkması umudu ve İzmir-Selanik feribot seferlerinin yakın zamanda başlayacak olması turizm sektöründe sevinçle karşılandı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çiprasın, Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı için İzmir'de bir araya gelmesi İzmir için birçok kazanımı da beraberinde getirdi.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, AB ülkelerine vizelerin kalkması umudu ve İzmir-Selanik feribot seferlerinin başlayacak olmasının oldukça önemli bir adım olduğunu ve seferlerinin başlamasıyla turizm sektöründe büyük bir hareketlenme yaşanacağını ifade etti. ETİK olarak, Yunanlı turizmcilerle görüşme halinde olduklarını söyleyen İşler, Bir gök, bir deniz, bir tatil, iki ülke sloganıyla geliştirilen ortak proje ile Ege Denizindeki turizmi canlandırmayı hedeflediklerini açıkladı.
TURİZMCİ ZİRVEDEN MEMNUN
Egeli turizmciler olarak vize muafiyetinin başlayacak olmasından son derece memnun olduklarını belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, Ege Denizinin turizm sayesinde barış denizi olacağını savunarak, Vize muafiyetinin kalkacak olmasından son derece memnunuz. Gelişmeler turizm ve ticaret açısından büyük etkiler yaratacak. Selanikte 1 milyon, İzmirde 5 milyon nüfus var. Selanikte Atamızın evi; Rumların da Egede kökleri var. Nakliyat ve taşımacılık açısından ise İzmir, Selanikin doğuya açılan kapısı, Selanik de İzmirin batıya açılan kapısı. İki ülke arasındaki ilişkiler, Avrupa mallarının Edirnekapıdan geçmeden Selanik üzerinden İzmire gelerek dağıtılması açısından önemli. Turizm açısından Ege Denizi, Selanikle İzmir arasındaki karşılıklı alışverişte çok önemli bir yere sahip olacak. Biz bir gök, bir deniz ve iki millet olarak yıllarca aynı coğrafyada yaşadık. Ayraç görevi gören bir vize muafiyeti ile yıllarca birbirimizden uzak kaldık. Vize muafiyetinin kalkmasıyla Ege Denizi, turizm sayesinde barış denizine dönecektir dedi.
AVRUPA YERİNE İZMİRE GELECEKLER
Vize muafiyetinin başlamasıyla termal tesisler ve medikal hizmetlerden faydalanmak isteyen Yunanlı turistlerin Avrupa ülkelerine gitmek yerine İzmiri tercih edeceklerini vurgulayan İşler, Türklerin Yunan adalarına özellikle gastronomi amaçlı gittiklerini görüyoruz. Oradaki fiyatlar Türkiyeden ucuz olduğu için Türk misafir Çeşmede yiyeceği yemeği Yunan adalarında yiyip geliyor. Biz Yunan adalarını gastronomi alanında cazip bulup seyahat yapıyoruz. Bu durumda karşılıklı iş birliği yapmak adına Yunanistandaki yaşlanan nüfus için bir sağlık turizmi hizmeti gerekli. 9 tane üniversitesi olan İzmirin 5 tane tıp fakültesi var. İzmirin aynı zamanda çok zengin termal tesisleri var. Adalarda yaşayan insanlar kendilerine uzak olan Orta Avrupa ülkelerine gidip de termal tesislerden ve medikal hizmetlerden faydalanmak yerine İzmire gelecektir. Yunan adalarında yaşayan insanların ihtiyacı olan bu hizmet desteği bizde var. Biz onlara sağlık ve medikal turizmi satarsak onlar da bize daha ucuz olan gastronomi turizmi verirler. Bu karşılıklı ilişkiden iki ülkenin vatandaşları da faydalanır ve beslenir. Vizeler de olmadığı için bu insanlara bir külfet olmaz ifadelerini kullandı.
ORTAK PROJELER GELİŞTİRECEĞİZ
Yunanlı turizmcilerle görüşme halinde olduklarını kaydeden İşler, vize muafiyeti başladığında Yunanistan ile ortak projeler geliştirerek turizmden daha fazla pay almayı hedeflediklerini açıkladı. Mülteci sorununun şu an her iki ülkenin turizm gelirlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken İşler, ETİK olarak, Yunanlı meslektaşlarımızla toplantılar halindeyiz. Gerçekleştirmeyi çok istediğimiz bir projemiz var. Vize muafiyeti geldiği zaman Yunanistan ile Türkiyeye aynı anda pazarlamayı düşünüyoruz. Bir gök, bir deniz, bir tatil, iki ülke sloganıyla, gelin 15 günlük bir tatil seçin diyoruz. Bunun bir haftasını Yunanistanda bir haftasını da Türkiyede geçirin. Bir hafta adalarda kalın bir hafta feribotla gelin bizde kalın. Vizeler kalktığında Ege Denizinde feribotlar daha çok gelip gelebilecek. Bağlantılarımız daha çok olacak. Biz Ege Denizini ve iki yakasında bulunan ülkeler olarak ortak projelerle turizmden daha çok pay almak için birbirimizi pazarlayacağız. Maalesef mülteci sorunu şuan her iki ülkenin turizmini de çok etkiliyor. Avrupalı turistler, mülteci sorununun olduğu adalar ve Ege kıyılarına gelmeyi tercih etmiyorlar. Bunun çözümü olarak da Yunanistan ile ortak projeler geliştireceğiz şeklinde konuştu.
Haber Merkezi