Birbirimize bağlıyız

TURKPA 8. Genel Kurulu’nda konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Bir olursak iri olacağız, diri olacağız ve birlikte geleceği inşa edeceğiz. TURKPA’nın geleceği, devletlerimizin geleceği ile aynıdır. Devletlerimizin kaderleri birbirine bağlıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.11.2018 07:37
  • Güncelleme Tarihi : 21.11.2018 07:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Birbirimize bağlıyız

E. ÇAĞLA GENİŞ
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TURKPA) 8. Genel Kurulu’na katılmak üzere İzmir’e gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, TURKPA Asamble Konseyi’ne başkanlık etmesinin ardından Macaristan Meclis Başkanı Laszlo Köver ve heyetler arası görüşme yaptı. Yıldırım, daha sonra TURKPA’nın 10. kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenen “TURKPA’nın İlk On Yılı ve Parlamentolar Arası İşbirliğinin Geleceği: İşbirliğine Yeni Yaklaşımlar” başlıklı uluslararası konferansta konuşma yaptı. Yıldırım’ın yanı sıra, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin, Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov ile gözlemci ve misafir meclis başkanları da konuşma yaptı.
ÖNEMLİ AŞAMALARDAN GEÇTİK
Konferansta konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin 3. büyük şehri olan İzmir’de misafirlerini ağırlamakta büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “50 parçalık ilk Türk donanması bundan 950 yıl önce bu şehirde kurulmuştur. İzmir aynı zamanda emir Timur tarafından 1453 yılında fethedilip Türk toprağı haline getirilmiştir. Bize kış gününde bahar havası yaşatan İzmir batıya açılan kapıdır. İhracat merkezi ve önemli limanların bulunduğu şehir de İzmir’dir. Yakın zamanda İzmir’i Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına bağlamak gibi bir hedefimiz var. Bağlandığında İzmir Limanı artık Orta Asya’ya da hizmet verecek hale gelecektir. TURKPA’nın bugün 10. yılını kutluyoruz. Bir zamanlar hayal bile demediğimiz birliklerin kuruluş yılını kutlamak tarifi imkansız duyguları beraberinde getiriyor. 21. yüzyılda kurulan ilk Türk teşkilatı TURKPA olmuştur. Amacı; meclisler arası ilişkilerin çok taraflı olarak kurumsallaştırmaktır. Türk dili konuşan ülkelerin hükümetleri arasında ilişkiler yıldan yıla gelişiyor. Buna paralel olarak meclislerin de parlamenter diplomasiyi etkin kullanması ve ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlaması için TURKPA gibi birçok kuruluşa ihtiyaç var. Dünyadaki benzer teşkilatlara mukayese edildiğinde geçen 10 yılı başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Düzenlediğimiz bu toplantı ile işbirliğinin dününü bugününü ve geleceğini konuşacağız. Bu teşkilatı kurmak önemli bir karar ama yaşatmak çok zor. 2008’den bugüne kadar çok önemli aşamalardan geçtik. TURKPA bugün kendini ispatlamış bir kuruluş haline gelmiştir. TURKPA’ya değer katan diğer önemli paydaş ülke de Macaristan olmuştur” dedi.
TARİHİ BİRLİKTE YAZIYORUZ
“Türk tarihinin en bahtlı dönemindeyiz” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiç bu kadar yakın olma imkanı bulamadık. Ortak dil, kültür ve medeniyet şuuruna sahip bir milletin mensupları olarak biz tarihi birlikte yazıyoruz. Büyük devletler kurmuş milletin evlatları olarak geleceği emin bir şekilde inşa ediyoruz. Bir olursak iri diri kardeş olacağız ve birlikte geleceği inşa edeceğiz. Bilim insanlarımız, eğitimcilerimiz, aydınlarımız, siyasetçilerimiz ve iş adamlarımız kendilerini sorumlu olarak görmelidir. Bu noktada ortak dil ve tarih çalışmalarına çok fazla zaman ayırmamız lazım. Tarih, arkeoloji alanlarında çalışmaları derinleştirmemiz lazım. Bizler kendimiz için bir şey yapmazsak kimse bizim için parmağını kıpırdatmayacaktır. Hedeflerimize çalışarak ve dayanışma ile mutlaka erişeceğiz.”
HEDEFİ BU OLMALIDIR
Türkçe konuşan ülkelerin kaderinin birbirine bağlı olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bize muasır medeniyetlerin üzerine çıkma hedefi gösterdi. Bu hedef TURKPA’nın da hedefi olmalıdır. Ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz, ülkelerimiz altyapı ihtiyaçlarını giderip insanlarımızın niteliğini artıracağız. Akılla ve bilgiyle çalışmamızı sürdüreceğiz. Yozlaşmaya fırsat vermeyeceğiz. Başarıya ulaşmanın yolu eğitim ve yenilikçi teknolojilere zaman ve kaynak ayırmaktan geçiyor. Bizler milli şuur, ideal sahibi insanlarla gençlerle istikbal güneşini patlatabiliriz. Başarılı ülkelerde durum bu şekilde. Çalışkan, nitelikli, milli değerlere sahip nesiller çok daha kolay şekilde geleceği yakalamış oluyorlar. Eğitim sisteminin standartları bakımından birlikte yapacağımız işler mevcut. TSİ’nin eğitim dahil farklı alanlarda belirlediği standartlardan yararlanabiliriz. Standartlarda da birlik yolunu seçebiliriz. Mevlana diyor ki, ‘Dün dünde kaldı artık yeni şeyler söylemek lazım.’ Bizler de bugün burada dünden çıkardığımız derslerle geleceği konuşuyoruz ve hedefliyoruz. TURKPA’nın geleceği, devletlerimizin geleceği ile aynıdır. Devletlerimizin kaderleri birbirine bağlıdır.”
BAŞKANLIK TÜRKİYE’YE GEÇTİ
Kanunları uyumlaştırma konusunda daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, 8. Genel Kurul ile TURKPA Dönem Başkanlığı’nın Türkiye’ye geçtiğini açıklayarak, “Gelecek on yıllık süreçte model kanun yapma alanında da çalışmaları geliştirebiliriz. Ayrıca meclislerimiz arasındaki bağları kuvvetlendirmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Gücümüzü tam anlamıyla birleştirmemize ihtiyaç var. Özbekistan ve Türkmenistan’ın da bu birliğe üye olması için daha fazla gayret göstermemiz gerek. Bu toplantı vesileyle Özbekistan’dan 2 milletvekili arkadaşımız bugün akşam burada olacaklar ve toplantıya katılacaklar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı da katıldı. Her türlü haksızlığa ve kısıtlamaya rağmen varlıklarını sürdürüyorlar. Bizim talebimiz adil bir şekilde müşterek bir çözümün bulunmasıdır. Gerek AB gerek BM çabalarına olumlu katkı sağladık. Bundan sonra da bu katkıyı sağlamaya devam edeceğiz. TURKPA’nın başarılarını ileri taşıması için hükümetlerimizin burada ortaya koyacakları irade ve destektir. Devlet hükümet başkanlarına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Bu toplantı ile TÜRKPA dönem başkanlığı Türkiye’ye geçecek. Alfabetik dönüşüme göre daha sonra dönem başkanlığı Azerbaycan’a geçecek ve sonraki toplantı orada gerçekleşecek. Gelecek nesillere bu başarıları devretmek için tüm gayretimizle çalışacağız” dedi.
BİRLİK OLALIM İZ BIRAKALIM
Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay Asadov, 10 yıl önce kurulan TURKPA’nın Türk tarihi açısından son derece önemli bir olay olduğunun altını çizdi. Asadov, “Halklarımızı daha da yakınlaştırmak için etkili bir araç olmuştur. Bağımsız devletlerin her anlamda birbirlerini desteklemesi çok güzel. Çözülmeyen bazı sorunlar var. Bölgede sağlam bir barışın restorasyonu bütün halkları memnun edecektir” diye konuştu.
Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin, “TURKPA, bu yıl 10. yılını kutluyor. Bundan dolayı bir araya geldik. 10 yıl tarih için uzun bir zaman dilimi değil ama Türk ülkelerinin parlamenter asamble gelişmesi istikametinde önemli çalışmalar yapıldı. Gelecekte ülkelerimizin birbirleri ile entegrasyonlarını yönetmek için bazı kararlar aldık. Belgeleri hazırladık. Önümüzde hala birçok çalışma ve güzellikler olacağına inanıyorum” dedi.
Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov, “TURKPA kurulalı 10 yıl oldu. Türk halkları parlamentoları olarak önemli iler başarmaktayız. Tüm Türkçe konuşan halkların bu önemli gününü kutlarım. Hızlı değişmekte olan dünyada TURKPA’nın 10 yıldır büyük şeyler başardığını düşünüyorum. Uluslararası platformda TURKPA’nın tanınırlığı arttı. Gelecekte daha büyük işler yapacağız. TURKA’nın gelişimini bundan halklarımızın bağlantısını güçlendirmeye yönlendirmemiz lazım. Kanun yapısı organlar bu anlamda büyük roller üstleniyor. Kardeş halkların geleceği için hizmet vermeye hazırız. Her gün dünyada değişim oluyor. Biz her zaman birlik olalım, iz bırakalım” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi