Sayfa Yükleniyor...
İzmirin Basmane, Kadifekale, Agora aksında Türkiyeli ve Suriyeli çocuklardan oluşan bir grupla yapılan drama ve fotoğraf atölyelerinde çocuklar belirli temalarda fotoğraflar ürettiler. Projenin ilk sunumu Karanlık Oda Fotoğraf Merkezinde yapıldı
E. ÇAĞLA GENİŞ
Fotoğrafçılar projesi İzmirde çocuk sığınmacıların kent hayatlarına katılımlarını sağlamak için ortaya koyulan bir proje. Programın teorik çerçevesini çocuk hakları perspektifine dayandıran grup üyeleri, çocukların yaşadıkları kentin birer öznesi olma hedefini önlerine koyuyor. Projenin sonunda çocuk fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar İzmirin duvarlarında sergilendi. Projenin ilk sunumu, Mahzen Photos fotoğrafçılarından Sinan Kılıç ve çalışmalarında ekibe yardımcı olan Alp Şeker tarafından Karanlık Oda Fotoğraf Merkezinde yapıldı.
IRKÇILIĞA KARŞI BİR ARADA YAŞAM
Proje kapsamında Serkan Çolak ile birlikte çocuklara fotoğraf eğitmenliği yapan Sinan Çolak, projenin sadece Mahzen Photosun bir projesi olmadığına vurgu yaptı. Proje için Fransız Kültür Merkezi ve Konak Belediyesinin destek verdiğini ayrıca bireysel olarak yardımcı olanların da bulunduğunu söyleyen Kılıç, projenin ortaya çıkma aşamasını dinleyicilere, Serkan Çolak ile birlikte yaklaşık 6-7 yıldan beri Kadifekale ve Basmane bölgesinde çeşitli konularda fotoğraf üreten insanlardık. Serkan ile birlikte savaş nedeniyle topraklarından uzaklaşan insanların şu an yaşadığı bölge olan Basmane ve Kadifekalede mültecilerin hayatına dair bir proje üretme çabasına girdik. Oradaki çocuklar için ne yapabiliriz diye düşündük. Yaklaşık 5-6 mülteci aileyle görüşüp projemizi anlattık. Projenin temel ayağını Irkçılığa karşı bir arada yaşam oluşturuyor. Mülteciler bölgede ciddi anlamda sürekli bir dışlanmayla karşı karşıyalar. Biz de mültecilerin yaşadığı dışlanmaya karşı kendilerini ifade edebilecekleri bir alan olarak acaba çocuklarla yaşadıkları bölgeyi anlatan fotoğraflar çekebilir miyiz diye düşündük. Jean Pierre diye bir arkadaşımızla konuştuk ve projeyi olumlu karşıladı. Böylelikle süreç başladı. Çocuklar bu süreçte fotoğraflar çekti ve kendilerini ifade etti. Kendilerini ifade ettikleri bu fotoğrafları büyük boy baskılarla şehrin farklı bölgelerine astık. Ayrıca proje sonunda bir sergi gerçekleştirildi şeklinde anlattı.
İSTANBUL FOTOĞRAF FESTİVALİNDE SERGİLENECEK
Projeyi anlatmaya devam eden Kılıç, şunları söyledi: Alp Şeker de bu süreci video formatında belgeledi. Çocuklarla 6 ay süren bir çalışma yaptık. İlk zamanlar sokakta çocukların yaşadığı mahallelerde çalışmalarımızı yaptık. Fakat belli bir noktadan sonra çocukların çevresel etmenlerden uzaklaştırmak, sadece sınıf ortamına adapte etmek ve fotoğrafla baş başa kalmalarını sağlamak çok zorlaşmaya başlamıştı. Sonra Fransız Kültür Merkeziyle görüştük ve bize 6 ay boyunca kendi sınıflarından bir yeri tahsis ettiler. Oraya gidemediğimiz zamanlarda ise Konak Belediyesi bize Basmane Semt Merkezini kullanma imkanı verdi. 6 aylık bir eğitimden sonra çalışmaların sergilenmesi ve büyük boy baskı alması süreci söz konusuydu. Biz o döneme kadar kendi cebimizden paralarla bir şekilde idare ediyorduk. Fakat çok ciddi paralarla karşılaşınca tekrar belediyeyle konuştuk. Projenin detayları hakkında yazı sunduk ve belediye başkanı tüm masrafları karşılama noktasında kolaylık sağladı. Ayrıca Kılıç, aralarından 5 çocuğun gözünden çekilen fotoğrafların ekim ayında İstanbul Fotoğraf Festivalinde sergileneceği bilgisini verdi.
Haber Merkezi