Sayfa Yükleniyor...
İzmirde aktif olarak çalışmalarda bulunan Bisikletli Ulaşım Geliştirme Platformu gönüllüsü Tanzer Kantık, artan bisiklet kazaları ve bisikletlilerin daha aktif olabilmesi için yeni bisiklet yolları yapılmasını istediklerini söyledi
SULTAN GÜMÜŞ ÖZEL HABER
Bisiklet kullanımına bulunan bahaneler tarih oluyor. İşe bisikletle gidip, gün içinde ulaşımı bisikletle sağlamak imkansızı akla getirirken Bisikletli Ulaşım Geliştirme Platformu (BUGEP) bisiklet severlerin hayatını kolaylaştırmak için canla başla çalışıyor. Peki, BUGEP neler yapıyor, nasıl bir platform ve daha merak edilen birçok soru için Yönetim Kurulu Üyesi Tanzer Kantıkla konuştuk. Platformun 2015 yılında kurulduğunu söyleyen Tanzer Kantık, topluluk olarak ilkelerinden ve hedeflerinden bahsetti. Kantık, İlkelerimiz; yatay hiyerarşi ve gönüllülük. Aynı zamanda günlük hayatta farklı uzmanlık alanlarına sahip, bisiklet ile doğrudan geçim ilişkisi olmayan kişilerin bu yapının merkezinde olmaması temel ilkelerimizden. Hedeflerimiz; var olan bisikletli ulaşım altyapısının korunması ve geliştirilmesi, bisikletin diğer ulaşım modları ile entegrasyonu ve şehir içinde ulaşım amaçlı bisiklet kullanımının yaygınlaşması için çeşitli eğitim ve farkındalık çalışmaları yapan bir yapı oluşturmak, bunu kişilere bağlı değil yapıya bağlı olarak sürdürülebilmesini mümkün kılmak diye konuştu.
BİSİKLET ÖNCELİK HAK EDİYOR
Kantık, platformun amaçlarından bahsederken şunlara değindi: Amacımız bisikletli ulaşım altyapısının geliştirilmesi, şehir içinde bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılması, bisikletin yasada tanımlandığı gibi motorsuz ve çevreci bir taşıt aracı olarak trafikte hak ettiği önceliği alması, diğer toplu ulaşım araçlarına (otobüs, tramvay, metro, banliyö treni vb.) bisikletli ulaşımın entegrasyonu, bisiklet kullanımın yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi, trafikte bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için eğitim verilmesi gibi sosyal sorumluluk projelerinin gerçekleştirilmesi, yerel ve merkezi yönetimle görüşmeler yaparak bisikletli ulaşımı geliştirmek için talepler ve projeler sunulması, yönetimlerle ortak projeler yürütülmesi, var olan bisiklet yolu ve rotaların korunması ve geliştirilmesi, gerekli bisiklet yolları için yerel yönetim ile ortak çalışmalar yürütülmesi.
BASKI GÖRÜYORUZ
Kantık, projeyi oluştururken yaşadıkları zorlukları, Sivil toplum girişimi olarak yatay hiyerarşiye sahip bir yapı oluşturmak Türkiye alışkanlıkları içerisinde bizi en çok zorlayan kısım oldu. Yanlış anlaşılmasın yatay hiyerarşiyi birbirimize değil topluma kabul ettirmek konusundaki zorluklardan bahsediyorum. İsmimizin altında BUGEP Gönüllüsü ifadesini görmek bize iyi geliyor. Bu derece geniş ve zor bir alanda başkan ya da lider olmak yerine gönüllü olmanın daha zor bir görev olduğunu söyleyebilirim. Biz buna talibiz ve hayalimiz bu. Daha sonra resmi kurumların karşısında dernek, vakıf vb. bir yapı görme isteğimiz var. Bisiklet gibi dinamik bir yapıya sahip alanın, dernekler yasası ve yapısı içinde işleyişinin zorlukları var diyelim. Aynı zamanda bilinen bisiklet topluluklarının reflekslerine sahip olmayan, yani forması, periyodik turları etkinlikleri olmayan, sadece bisikletli ulaşım odaklı bir çerçevede kalmayı başarmak da kolay bir durum değil; çünkü zaman zaman bu çizdiğimiz çerçevenin dışına çıkmamız için baskı görüyoruz diyerek anlattı.
BİSİKLET GELECEĞİMİZ
Bisiklether mevsim şartında kullanılabilecek bir araçtır diyen Kantık, Bisiklet sürerken ıslanan, üşüyen, terleyen insan yoktur. Yanlış giyinen insan vardır. Bisiklet, uygun ekipman ile kolaylıkla kullanılabilen ulaşım aracıdır. Bisiklet size hareket özgürlüğü sağlar, park yeri için büyük alanlara ihtiyacı yoktur; aynı zamanda günlük egzersiz ihtiyacınızı karşılar, sizi daha sağlıklı kılar, kalp damar hastalıklarından tutun diyabete, obeziteye karşı en etkili ilaçtır, çevreyi kirletmez, gürültü yaratmaz, size deneyim katar ve birçok hormonunuzu harekete geçirerek sizi daha mutlu, pozitif bir insan yapar. Ulaşımın bisikletle ve diğer toplu ulaşım araçları ile yapıldığı şehirlerde trafiğe bağlı ölümler daha az olur, şehir daha yaşanılır bir hal alır. Türkiyede her yıl 0-12 yaş arası 600e yakın çocuk trafik kazalarında yaşamını kaybediyor. Bisiklet aynı zamanda geleceğimiz demek dedi.
BİSİKLET KAZALARI ÖNLENMELİ
17.03.2017 tarihinde Bornovada gerçekleşen bisiklet kazasında sürücü hayatını kaybetmişti. Yaşanan acı olay BUGEP platformunu da etkiledi. Konuya değinen Kantık, Son yıllarda İzmirde birçok bisiklet kazası yaşandı ve bunların çoğu yeni bisiklet yollarının yapılmamasından kaynaklı. Yolun karşısına geçmek isteyen bir bisiklet sürücüsüne otomobil çarpıyor. Bu hafife alınacak bir olay değil. Kişinin haklarının suiistimal edilmesidir. Onun yaşamına saygı duyulmamasıdır. Çözüm olarak şunları sunabilirim. İzmirde kıyı şeridine hapsolmuş bisiklet yollarına ilave olarak şehrin iç semtlerine bisikletli ulaşımı sağlayacak bağlantı yollarına ihtiyacımız var. Bornova, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli gibi iç kesimde kalan ilçelerimize bisikletli ulaşım yolları gerekiyor. Yolları bisiklet sürücülerine açmak kadar onlara saygı duyup onları görmek de gerekli. Haklarını ihlal etmemeliyiz. Bunun içinde vatandaşlara sosyal sorumluluk projeleri hakkında dersler verilmeli dedi. Kantık, toplu taşıma araçları ile bisikletlerin entegre edilmesi konusunda bir ilerleme yaşandığını da belirtti.
EYLEMLER ENGELLERİ AŞTI
Kantık, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: Metroya bisiklet ile binebilme önündeki engelleri bisikletçilerin eylemleri ve baskıları kaldırmıştır. Aynı şekilde Tekerim İZBANa girsin eylemleri ile aynı engeller İZBAN hizmete girdikten sonra da aşılmıştır. Henüz yeni deneme aşamasında olan bisiklet taşıma aparatlı belediye otobüsleri de yine bizlerin çeşitli zamanlarda dile getirmemiz sonucu ortaya çıktı. Geçmişten bugüne bisikleti metroya, İZBANa ve otobüslere hep birlikte bir şekilde entegre ettik diyebiliriz. BUGEP bu anlamda bu misyonun adını konmuş ve çerçevesini belirlenmiş, güncel yürütücü olarak ortaya çıkmış bir oluşum.
Platform, bisiklet alanında kazanılan her başarıyı bir bütün olarak İzmirli bisiklet kullanıcılarının başarısı olarak nitelendiriyor. Onlara göre, Siz çok olmadıkça, ısrarla istemedikçe, hak ve özgürlükler kendiliğinden gelmez.
Haber Merkezi