- Gündem
- 15.05.2025 23:32
Bornova Belediyesi 17 Ağustos Depreminin yıldönümü nedeniyle Bornova Depreme Hazırlanıyor paneli düzenledi. Panele katılan uzmanlar deprem gerçeğini katılımcılara anlattı
TANER UYANIKER
Bornova Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde Bornova Depreme Hazırlanıyor paneli düzenledi.
Panele, Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Rahmi Pınar, İnşaat Mühendisi Fevzi Tavus, Jeoloji Mühendisi Okşan Mersin, Jeoloji Mühendisi Tümay Işık ve Afet Uzmanı Ömer Karaca konuşmacı olarak katıldı. İnşaat Mühendisi Abdullah İncirin yönetimindeki panelde deprem gerçeği ve depreme karşı alınabilecek önlemler ele alındı. Uzmanlar, Bornovanın durumu ve yapılması gereken düzenlemeleri de katılımcılarla paylaştı.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, 17 Ağustos Marmara Depreminin Türkiye için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, Gerek meslek kuruluşları gerekse yerel ve genel yönetimler bu acı olaydan gerekli dersleri çıkardı. Biz de Bornova Belediyesi olarak denetimlerimizi ve ruhsat uygulamalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Ayrıca Deprem Parkı projemizi de çok yakında hayata geçiriyoruz. Depremi unutmayacağız. Unutturmayacağız. 17 Ağustos Depremi ve tüm doğal felaketlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Böyle acıların bir daha yaşanmamasını diliyoruz dedi.
DEPREM KONUSUNDA GELİŞMİŞ TEKNİKLER HAYATA GEÇİRİLMELİ
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Gürkan Erdoğan, depreme karşı alınabilecek önlemlerle on binlerce kaybın önlenebileceğinin mümkün olduğunu vurguladı. Vatandaşların kullandıkları yapıları iyi bilmeleri gerektiğini de belirten Erdoğan, her binanın durumunu gösteren bir kimlik kartının olması ve yapılacak çalışmaların buna göre şekillenmesi gerektiğini söyledi.
Bornova Belediyesi Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Pınar Uslu da 17 Ağustos Depreminde yakınlarını kaybettiğini ifade etti. Uslu, Deprem Profesörü merhum Ahmet Mete Işıkaranın Deprem Değil Bina Öldürür sözünü hatırlatarak Japonya depremlere karşı gelişmiş önlemler alıyor. Japonyada yaşanan depremlerde kayıplar deprem nedeniyle değil, tsunami nedeniyle gerçekleşti. Bugün Türkiyede pek çok alanda teknolojiyi kullanırken deprem konusunda da gelişmiş tekniklerin hayata geçirilmesi gerekiyor ve yasaların buna göre düzenlenmesi gerekiyor dedi.
DEPREM TİYATROSUNU HAYATA GEÇİRİYORUZ
Bornova Belediyesinin depreme konusunda birçok çalışma yaptığını ifade eden Uslu Bornova Belediyesi, geleceğimiz olan çocuklarımıza yönelik Bornovadaki bütün okullarımızda temel afet bilinci eğitimi veriyor. Ayrıca deprem simülasyon aracıyla yine okullarımızda çocuklarımıza depremi ve deprem sırasında yapılması gerekenleri anlatıyoruz. Her yaştan Bornovalı için düzenlemeye devam edeceğimiz seminerlerimizin yanı sıra ayrıca Deprem Tiyatrosunu hayata geçiriyoruz. Mühendislik kaidelerine göre yapılmayan binaların araştırılmasıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca özellikle zemin etütlerinin doğru değerlendirilmesi anlamında özel bir ekip kurduk. Hem binaları hem de zeminleri değerlendiriyoruz dedi.
Meclis Üyesi Uslu Deprem Park projesinin de Bornova Belediyesinde önümüzdeki aylarda hayata geçeceğini de söyledi. Açılış konuşmalarının ardından söz alan uzmanlar ise depremin oluşumundan verebileceği zararlara, deprem öncesi alınabilecek önlemlerden olay anında yapılması gerekenlere kadar birçok konuda katılımcıları bilgilendirdi.