- Gündem
- 20.04.2025 00:38
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Kırlangıç, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü ile ilgili basın açıklaması düzenledi
EMİNE YALÇIN
Tütün ürünü kullanımının yol açtığı ciddi sağlık sorunları nedeniyle dünya genelinde her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Kırlangıç, Türkiyede sigara içmenin yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Kırlangıçın 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü ile ilgili yaptığı basın açıklamasına müdür yardımcıları da katıldı.
YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Kırlangıç, sigaranın zararlarını saymakla bitmeyeceğine dikkat çekerek, Her yıl dünyada 6 milyon kişi sigara ve sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıklardan hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her yıl 100 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Sigara insan hayatını olumsuz etkiliyor. Yaşam kalitesini düşürüyor. Sigara kansere sebep olduğu gibi KOAH hastalığına da davetiye çıkartıyor. KOAH hastalığı da yaşam konforunu olumsuz yönde etkiliyor dedi.
PASİF İÇİCİLER DİKKAT
Sigara içenlerin yanında bulunan kişilerin pasif içici oldukları yönünde açıklamalarda bulunan Kırlangıç, pasif içicilerinde sigara içenler kadar olumsuz etkilendiğini ifade etti. Eskiden kapalı her ortamda sigara içildiğini hatırlatan Kırlangıç, o dönemlerde kapalı ortamlarda bulunmak zorunda kalan kalp hastalarının ve bebeklerin hayatlarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Kırlangıç, Günümüzde artık kapalı alanlarda sigara içilmiyor. Hatta sigara içme alanları git gide azaltılıyor diye konuştu.
BU BİR SAĞLIK SORUNUDUR
Kırlangıç, elektronik sigaranın da sağlığı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, sigara için hayata geçirilen uygulamaların nargile için de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kırlangıç, Tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin üçte ikisi düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kişilerdir. Tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde yaşadığımız yüzyıl boyunca 1 milyar kişinin tütün kullanımına bağlı olarak yaşamını yitireceği hesaplanmaktadır. Ülkemizde de sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü sırada, dünya ülkeleri arasında da onuncu sırada yer almaktadır. Türkiyede 2020de kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesinin önemi her geçen gün artmaktadır şeklinde konuştu.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ İLE HİZMET VERİYORUZ
Tütün kullanımının, tedavisi mümkün ama öldürücü bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kırlangıç, bunun bir nikotin bağımlılığı sorunu olduğunu söyledi. Kırlangıç, sözlerini şu şekilde bitirdi: İzmirde bugün itibarıyla birinci basamakta 12 ve ikinci/üçüncü basamakta 18 sağlık kurumlarında toplam 30 sigara bırakma polikliniği ile hizmet vermekteyiz. Ayrıca tüm işyerleri ve kurum kuruluşların talepleri halinde tütün kullanımının sosyo-ekonomik yönü ve sağlık zararları konularında eğitimler verilmektedir. Sigara bırakma polikliniklerine başvuran tüm halkımız önce sigara kullanımı ve zararları hakkında bilgilendirilmektedir. Fuarlarda ve büyük toplantılarda sigara bırakma konusunda danışmanlık verilip, karbonmonoksit ölçümleri yapılarak, broşürler dağıtılarak halk sigara bırakmaya yönlendirilmektedir.