Sayfa Yükleniyor...
BORTAR Yemek Fabrikası muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Ressam Meral Koraltan Vuran’ın, ‘Cenneti Gördüm, Herkes Çocuktu’ temalı sergisi, adeta ‘Dünya nasıl cennet olur?’ sorusuna yanıt veriyor
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
‘Cenneti Gördüm, Herkes Çocuktu’ temasıyla tüm dikkatleri üzerine toplayan sergi, Ressam Meral Koraltan Vuran’a ait. Resimlerinde ‘çocukları’ ve onlara hakim olan ‘masumiyeti’ merkeze alan Vuran, her yeni yaşıyla beraber büyürken dünyanın hırslarını, şiddetini anlayan ve hayat kaosunu daha da fazla yaşayan masum yüzlü, çıplak ayaklı çocukların, doğuştan var olan mutlu, umutlu, neşeli masumiyetini kaybetmesini veya korumasını öğrenmelerini resmediyor. Vuran’ın bu muhteşem eserleri, Bortar Etkinlik ve Sanat Alanı’nda görülebilir.
“Farkındalıklardan çıktım yola… Bakmak, görmek, yakalamak…” anlayışıyla hareket eden ressam Meral Koraltan Vuran’ın, ‘Cenneti Gördüm, Herkes Çocuktu’ adlı sergisi, BORTAR Etkinlik ve Sanat Alanı’nda düzenlenen kokteyl ile sanatseverlerin beğenisine sunulmuştu. Ardından tüm sanatseverleri ağırlamaya devam etti. Serginin önümüzdeki hafta içerisinde de faaliyet göstereceği belirtiliyor.
YİTİP GİDEN MASUMİYET
İnsanoğlunun, büyüdükçe masumiyetini yitirdiğini ve dünyayı mutsuzluğa sürüklediğini belirten Ressam Vuran, “İnsanoğlu egosundan sıyrılıp, istekler ve hırslar hapishanesine tıktığı içindeki çocuğu azat etmeyi başarırsa dünyayı da cennete çevirebilir” diye konuştu. Serginin; pek çok coğrafyada savaşların, huzursuzluğun ve mutsuzluğun hüküm sürdüğü bugünlerde çok anlamlı olduğunu vurgulayan Vuran, “İçimizdeki çocuğu öldürmeyelim. Ona her daim kulak verelim. Dünya, tüm çocuklara kendi öz çocuklarımız gözüyle bakmaya başladığımız gün düzelecek. Biz yetişkinler dün ve bugünüz, çocuklar ise bugün ve yarın” mesajını verdi.
BİR ÇOCUĞUN KAHKAHASINDA…
“Sonsuz yaşam inancı olan insanın en büyük arzusu, Cennet’e varabilmektir” cümlelerini kullanan Vuran, “Benim inancıma göre cennet salt öteki alem ile bağdaştırılan bir tanım değil. Bence yaratıcı, içinde yaşadığımız dünyayı, tüm doğayı, kutsal kitaplarda bahsi geçen, sonsuz huzurun yaşanacağı cennetinin bir yansıması olarak yarattı” dedi. Sözlerine devam eden Vuran şöyle ekledi: “Maalesef insanoğlu, kendisine bahşedilen bu hediyenin değerini bilmeye pek yatkın değil. Büyüdükçe masumiyetini yitiriyor. Gün be gün dünyamız dediğimiz hediyeden daha fazla almak istiyor. Yozlaşma dediğimiz şey de tam bu noktada başlıyor. O noktadan sonra bize hediye olunan dünyamız, her birimiz için cehenneme dönüyor. İnsanın içindeki masum ve sevgi dolu çocuklukta insanın karanlık derinliklerinde hapsolmaya, hırsları, egoları arasında kaybolmaya, sesini duyuramamaya başlıyor. O yüzden ben cenneti bir çocuğun kahkahasında görürüm. Ben cenneti bir çocuğun kalbindeki masumiyette görürüm. Ben cenneti burada görürüm, bu cennette herkes çocuk…”
SOKAK ÇOCUKLARINA DEĞİNDİ
Ressam Meral Koraltan Vuran, dördüncü kişisel resim sergisi olan ‘Büyümek ve Öğrenmek’ i de İzmir Üniversitesi Necdet Doğanata Sanat Galerisinde sanatseverlerin beğenisine sunmuştu ve bir nevi yine aynı temaya vurgu yapmıştı… ‘Çocuklar.’ Resimlerinin ana temasını, çocuk ve çocuk dünyası üzerine oluşturan Vuran’ın, güncel yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen sokak çocuklarının sorunlarını da irdelediği görülüyor. Sokak çocuklarından çocukluk hatıralarını canlandıran oyuncaklara ve küçük yaşta evlendirilerek çocukluklarını yaşamaları engellenen çocuklara kadar pek çok konunun işlendiği sergi, tıpkı şu an görücüye çıkan ‘Cenneti Gördüm, Herkes Çocuktu’ temalı sergi kadar büyük beğeni görmüştü. Ayrıca Vuran’ın teması sadece çocuklar değil elbet. Eserlerinde ‘Kadınlar’ da başta olmak üzere farkındalık yaratmak amaçlı tüm alanlara eğilim gösteriyor.
MASUMİYETİ KORUMAK
İç dünyasını çocuklardan ilham alarak coşkulu teknik ve renkli çalışmalarla dışa vuran sanatçı, ‘Büyümek ve Öğrenmek’ sergisinde, ilhamının temeline dönüp konu olarak çocuk imgesini irdeliyor. Sanatçı, her yeni yaşıyla beraber büyürken dünyanın hırslarını, şiddetini anlayan ve hayat kaosunu daha da fazla yaşayan masum yüzlü, çıplak ayaklı çocukların, doğuştan var olan mutlu, umutlu, neşeli masumiyetini kaybetmesini veya korumasını öğrenmelerini resmediyor.
GELİRİN YARISI TEV’E
2010 yılından bu yana çalışmalarını İzmir’deki atölyesinde sürdüren Ressam Meral Koraltan Vuran, 2003 yılından bu yana verdiği resim eğitimlerinin yanı sıra kişisel ve karma sergilerde eserlerini sergilemeyi sürdürüyor. ‘İzmir’in Renkleri Ulusal Resim Yarışması’ gibi yarışmalarda dereceye giren ve eserleri sergilenmeye değer bulunan sanatçı tuvalle yarattığı dünyayı izole etmeye çalışıyor. Tuval üzerine akrilik ve karışık teknik kullanılarak yapılan ‘çocuk’ temalı tabloların satışından elde edilecek gelirin yarısı Türk Eğitim Vakfı (TEV) İzmir Şubesi’ne bağışlanacak.
Haber Merkezi