- Gündem
- 17.05.2025 16:41
Türkiye’de iç pazarda kullanılan ve yurt dışına ihraç edilen el yapımı cam nazar boncuklarının tamamına yakını, Nazarköy’de üretiliyor. Hurda camlarını sanata dönüştüren üretici, Çin’den gelen ucuz plastik cama savaş açmış durumda
SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
Kemalpaşa’nın eski Kaymakamı Yüksel Topuz’un desteğini alan boncuk üreticileri, köyde üretilen cam objeleri daha iyi tanıtmak amacıyla, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu yeni köy meydanı projelerini yıllar önce hayata geçirince, Nazarköy, yerli ve yabancı turistlerin özellikle hafta sonları temiz havada gezmek, alışveriş yapmak ve köy kadınlarının hazırladığı yemeklerden tatmak için uğradıkları bir cazibe merkezi haline geldi. Köye gelen konuklar, her bir ocağın başında beş kişinin çalıştığı, odun ateşinin ısısı nedeniyle oldukça zor koşullarda çalışılan cam ocaklarını gezme ve satın aldıkları boncuk ile objelerin nasıl üretildiğini görme olanağı da buluyor. Ağaçların, yolların bile boncuklarla süslendiği Nazarköy, konuklarına kiraz ve ceviz ağaçlarının serinliğinde, yöresel yemekler ve el sanatlarıyla renklenen farklı bir gün vaat ediyor. Temel geçim kaynağı yaklaşık 89 yıldır cam boncuk üretimi olan Nazarköy sakinleri şimdilerde ise zor günler geçiriyor. Çünkü özellikle Çin’den gelen ucuz plastik boncuklar piyasada geniş yer bulmaya başladı; üretici boncuk ocaklarının sayısını yükselterek mücadele yoluna girdi.
“HAK ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ”
Boncuk ocağında yer alan bir üretici, köyde 89 yıldan uzun bir süredir üretim yapıldığını, Çin boncuklarının piyasaya girmesiyle, bu geleneksel sanatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Zamanında köyde 16 olan ocak sayısının 4’e kadar düştüğünü ve çeşitli çareler aradıklarını ifade eden üretici, “Atalarımızdan miras kalan bu sanatın ölmemesi için çalışıyoruz, her yolu denedik. Köyde yapılan düzenlemelerle daha tanınır hale geldik, böylece ocak sayısını 8’e yükseltmeyi başardık ama hala hak ettiğimiz yerde değiliz” dedi.
“TÜM DÜNYAYA TANITMALI”
Nazar boncuğu olarak tanımlanan boncuk türünün mutlaka cam olması gerektiğini, bu boncuğun sadece odun ateşinde ve 900 dereceye yaklaşan ısıda üretilebildiğini anlatan bir diğer üretici ise vatandaşlardan Anadolu kültürünün bu önemli simgesini alırken, plastik olmamasına özen göstermelerini istedi. Ürünlerini daha iyi tanıtabilmek için kendilerine de görevler düştüğünü, iletişim çağında ürünlerini ve kültürlerini tanıtmak isteyenlerin daha organize hareket etmeleri gerektiğini ifade eden üretici, “Türkiye, sahip olduğu bu güzel ve kendine özgü kültürü tüm dünyaya tanıtmalı. Biz de burada insanların işimizi daha iyi tanımaları için, daha sık ziyaret etmeleri için uygun bir ortam oluşturmaya çalıştık. İyi, hatasız üretim, temiz ve doğru bir çevre düzenlemesinin bizi daha iyi yerlere götüreceğini düşünüyoruz” cümlelerini kullandı.