Bu kurs hayatı kolaylaştırıyor

Karabağlar Refet Bele Mahallesi Muhtarı Hatice Akar, muhtarlığında halk eğitimle ortaklaşa okuma yazma kursu açarak örnek bir davranışa imza attı. Yaşları 28 ile 65 arası değişen ve çoğunlukla ev hanımlarından oluşan öğrenciler üç haftadır yoğun bir şekilde derslerine devam ediyor


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2015 07:17
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2015 07:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bu kurs hayatı kolaylaştırıyor

TANER UYANIKER

İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan Refet Bele Mahalle Muhtarlığı’nda okuma yazma kursu açıldı. Mahalle Muhtarı Hatice Akar’ın ön ayak olduğu ve halk eğitimle ortaklaşa açılan kurs yoğun bir ilgiyle karşılandı. 27 Temmuz’da açılan kurs ilk mezunlarını 4 Eylül’de verecek. Yaşları 28 ile 65 arası değişen öğrenciler tek istediklerinin otobüslerin nereye gittiklerini okuyabilmek ve hastaneye gittiklerinde hiç bir zorluk yaşamadan tedavi olabilmek olduğunu söylediler.

“KOCALAR EŞLERİNİ GÖNDERMİYOR”

Okuma yazma bilmeyen ve boncuk işleyen bir kadınla tanışması sonrasında böyle bir kurs fikrinin ortaya çıktığını söyleyen muhtar Akar, “Bu arkadaşımıza niçin boncuk işlediğimi sorduğumda bana ‘bulaşık makinası almak için çalıştığını’ söyledi. Bende ‘okuma yazmayı öğren sana bulaşık makinası alacağım’ dedim. Bundan sonra benim desteğimle bu arkadaşımız okuma yazmayı öğrendi. Kaymakamlığa çıktım ve durumu izah ettim. ‘Ben sizin adınıza bu vatandaşa söz verdim ve ona bir bulaşık makinası alalım’ dedim.  Kaymakam başvurumu olumlu karşıladı vatandaşımıza bir bulaşık makinası alındı. Kaymakam ‘başka okuma yazma bilmeyenler varsa mahallede onlar için bir kurs açalım’ dedi. Bende bunu çok iyi olabileceğini kendilerine ilettim. Yer olmadığı için benim muhtarlığımda halk eğitimin katkısıyla bu kurs açıldı” dedi.

EŞLER İKNA EDİLDİ

Kursun açılma kararından sonra okuma yazma bilmeyen kadınların eşlerini ikna etmek için büyük mücadele verdiklerini belirten Akar, hala ikna çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Akar, “Muhtarlığa gelen herkese böyle bir kursumuz olduğunu belirttim. Okuma yazma bilmeyen kişilerin evlerine gittim ve kocalarını ikna etmeye çalıştım. Bazıları ikna oldu ama hala bazıları eşlerini göndermiyor. ‘Bu saatten sonra okuma yazma öğrense ne olacak’ diyorlar. İlk olarak kursumuza 27 Temmuz’da 4 kişi ile başladık ve zamanla bu sayımız 15 kişiye çıktı. Bu arkadaşlarımız daha sağlıklı öğrenim görebilsinler diye 5’er kişi olmak üzere 3 gruba ayırdık. Bu arkadaşlarımızın kırtasiye giderlerini ben karşılamaya çalışıyorum. Hasan Tahsin Ortaokulu Müdürü de bize bu konuda yardımda bulundu. Kursumuz 4 Eylül’de bitecek ve arkadaşlar 2. sınıf düzeyinde olacaklar. Burada bitirmeyeceğiz kurslarımızı devam edeceğiz. Şu an için mahallemizde 150’ye yakın okuma yazma bilmeyen vatandaşımız var. Onlara da ulaşıp okuma yazma öğrenmelerini istiyoruz. Belediye muhtarlığın üstüne bir kat daha çıkmaya söz verdi. Eğer bu da gerçekleşirse mahalleli için yapmak istediğimiz sosyal aktiviteleri hayata geçirebileceğiz” şeklinde konuştu.

İKİ ÇOCUĞUYLA DERSTE

Sınıfın en genç üyesi ise 28 yaşındaki Hülya Aydoğan. İki çocuğuyla derslere gelen Aydoğan’ın çocukları annelerini ders bitimine kadar muhtarlığın önüne serilen kilimin üstünde oynayarak bekliyor. Çocuklarının okula gittiklerini ve onlara derslerinde yardımcı olmak istediğini belirten Aydoğan, şunları söyledi: “Çocuklarım okula gidiyor benim hiçbir şey bilmemem olmuyor. Bir de çalışıp kendi paramı kazanmak istiyorum. Okuma yazma bilmeyen birisini kim işe alır? Bir hastaneye gittiğimde ona buna bakıyorum ne yapacağımı bilemiyorum. Bir dışarıya çıktığımızda otobüslerin yazılarını okuyamadığımız için başkalarına soruyoruz onların bazıları da ‘otobüsün üstünde yazıyor görmüyor musunuz?’ diye cevap veriyor. Burada üç haftadır derslere geliyorum yavaş yavaş okumaya başladım. Hocamıza ve muhtarımıza çok teşekkür ederim.”

ARTIK ZORLUK YAŞAMAYACAK

Sınıf öğrencilerinden 64 yaşındaki Leyla Alak ise, “Okuma yazma öğrenerek en azından otobüslere binerken zorluk yaşamayız. Bir yere gitmek istediğimizde yanımızda kimse olmadan çıkamıyoruz. Ya da bir doktora çıktığımızda zorluk yaşıyoruz. Bunları gidermek için buraya geldim” dedi. Muhtardan ve hocamızdan Allah razı olsun diyen öğrencilerden İlknur Çalaşyer, bunun ikinci kursu olduğunu ve okuma yazmayı yavaş yavaş sökmeye başladığını belirtti.

Haber Merkezi