Bu sene yok yılı olacak

Sıcak havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin bu yıl zaten düşük olan zeytinin üretimine ciddi olumsuz etkilerinin olacağını belirten Çakıcı, “Bu sene bizim için adeta yok yılı olacak” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.08.2023 03:49
  • Güncelleme Tarihi : 01.08.2023 04:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bu sene yok yılı olacak haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER

Sıcak havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi en çok da tarım sektörünü vurdu. Sıcak havalardan etkilenen ve verimi düşen zeytinde ise durum kötüye gidiyor. İklim krizi Akdeniz ülkelerinde daha etkili olsa da bu durumdan Türkiye’de oldukça etkilenecek. Türkiye’de üretilen zeytinlerin büyük bir kısmı ise ihracata gideceği için bu yıl zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının bir hayli artması bekleniyor. Yaşan iklim krizinin zeytin hasadı üzerindeki etkileri hakkında konuşan TMMOB İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı, “İklim krizinin etkilerini sadece zeytinde değil bütün ürünlerde görüyoruz. Zeytinde iklim krizi haricinde ciddi bir düşüş vardı fakat sıcakların etkisiyle birlikte bu durum daha da arttı. Şu anda tarladaki yaş sebze ve meyve ürünleri de bu krizden etkileniyor. Bu sene bizim için adeta yok yılı olacak” ifadelerini kullandı.

zeytin hasadı_ilkses (2)

BİTKİLERİN KALİTESİNİ DÜŞÜRDÜ

Bu yıl iklim krizinin yanı sıra zeytinde zaten ciddi bir düşüş olduğuna dikkat çeken Çakıcı, “İklim krizinin etkilerini sadece zeytinde değil bütün ürünlerde görüyoruz. Zeytinde iklim krizi haricinde ciddi bir düşüş vardı fakat sıcakların etkisiyle birlikte bu durum daha da arttı. Şu anda tarladaki yaş sebze ve meyve ürünleri de bu krizden etkileniyor. Bu sene bizim için adeta yok yılı olacak. Haziran ayında yaşanan yağışların ardından nemli bir dönem geçirdik. Sonrasında ise havalar bir anda ısındı ve bitkiler hem nem hem de kuru bir sürece girdi. Bu durum bitkilerde hastalığı ve zararlı böcek sayısını arttırdı. Bunun yanı sıra yaşanan aşırı sıcaklar sebebiyle çok fazla su kaybeden bitkinin zamanında önce olgunlaşmasına sebep oldu. Olgunlaşan bu bitkilerin hasat edilmesiyle birlikte bitkide çökmeler ve yanmalar yaşandı. Bu durum da bitkilerin kalitesini düşürdü. Öte yandan, çabuk su kaybettiği için hasat edilen ürünlerin raf ömrü de azalıyor ve nakliye sırasına kayıplar çok fazla oluyor.” diye konuştu. 

zeytin hasadı_ilkses (1)-1

ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA 

İklim değişikliğinin etkilerini derinden yaşadıklarını belirterek, çiftçinin zor günler geçirdiğini ifade eden Başkan Çakıcı, “Zeytin çoğunlukla sulanan bir bitki değil. Diğer bitkilere göre daha toleranslı fakat sıcaklıkların etkisiyle topraktaki nem azaldığı için bitkinin olgunlaşmasını sağlayan su ve yağ oranı karşılanamıyor. Bu durum da zeytinin küçük ve buruşuk kalmasına sebep oluyor. Geçtiğimiz aylarda yaşanan nem ve sıcaklıklar zeytinin üzerinde olumsuz bir durum oluşturmuştu. Ağustosun ortalarında da yine nem ve sıcak geçişi olmasını bekliyoruz. Zeytin hasadına yaklaşmışken bunu yaşarsak eğer kayıp ciddi boyutlarda olacak. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Ödemiş ve Tire’de aşırı yağışların ürüne kalite veya verim zararı haricinde ciddi fiziki zararları oldu. Ayrıca, barajlarda su seviyelerinin düşmesi ve su kuyularının kurumuş olması, toprağını sulamak isteyen çiftçiyi oldukça zor duruma sokuyor. Bu yıl sonunda yapılacak hasatta zeytinde bayağı düşük verimlerle karşılaşacağız” dedi. 

zeytin hasadı_ilkses (1)

ZEYTİNYAĞINI PAHALIYA YİYECEĞİZ

Zeytinde yaşanan bu verim kaybının gelecek aylarda zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında artışa sebep olacağını belirten Çakıcı, sözlerine şu şekilde devam etti: "Zeytinyağını bu yıl pahalıya yiyeceğiz gibi gözüküyor. Umudumuz zeytinin şişme döneminde havaların biraz yağışlı olması ve zeytinin biraz olsun kendisini toparlaması yönünde. Fakat havalar beklediğimiz gibi olsa bile bu yol tarladaki ürünün verimi neredeyse yarı yarıya düşük. Ayrıca, artan akaryakıt fiyatları ve işçi maaliyetleri de fiyatların artmasında ekili olacak. Bu sebeplerden dolayı zeytin ve zeytinyağı fiyatları yukarıya doğru seyredecek.”

zeytin hasadı_ilkses (1)-2