- Gündem
- 19.04.2025 12:51
Buğday Derneği, ‘Atalık Tohumlar için Yetiştirici Rehberi’ni kamuoyu ile paylaştı. Dernek, rehberin tüm tohum severlerin tohumla muhabbetlerinde yol gösterici olmasını temenni ediyor
1990 yılında, yaşamını sürdürürken diğer yaşamlarla uyum içerisinde ve ekolojik bütüne saygılı bir toplum hayaliyle başlayan Buğday hareketi, 2002 yılında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’ne dönüştü.
Söz konusu hayale ulaşabilmek için ‘bu yönde örnekler oluşturmak, var olana destek olmak ve bilginin dolaşımını sağlamak’ misyonunu üstlenen dernek, ‘Atalık Tohumlar için Yetiştirici Rehberi’ni yayımladı.
Tek tek bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek amacıyla kurulan dernek, rehberin önsözünde şu ifadelere yer verdi:
“Bu rehber içinde sunulan bilgiler, kendi tohumlarını üretmek, tohum konusunda kendine yeterli bir düzen kurmak ve okullarda eğitim programları içinde tohum konusunu işlemek isteyen herkesin kullanabileceği şekilde hazırlandı. Doğa üzerindeki en büyük ayak izimizi tarım sistemimiz ile yaratıyoruz. Tarımın ilk halkası olan tohumlarımıza sahip çıkmak ve devamlılığını sağlamak, sürdürülebilir bir tarım sistemine, bu yolla da sürdürülebilir bir topluma ulaşmak için önemli bir kapı açıyor bizlere. Bir sivil toplum kuruluşu için tohumlarla uğraşmak, sofradaki lezzetin geri kazanımı, sağlıklı gıdanın üretimi, biyolojik çeşitliliği koruma ve sürdürülebilir bir toplum yaratmanın olmazsa olmazı… Bir bilim adamı için sonsuz bir deneyim alanı. Çiftçiler için sadece tarımın sürdürülebilirliği değil, bunun yanında geleneksel bilginin de paylaşımı. Bazılarımız için kendi tohumlarımızı yetiştirme hakkımızın kullanılması. Her bir birey için ise ister büyük bir tarlada ister küçük bir bahçede, isterse de bir saksıda tohumlar ile uğraşmanın yaşamın kuralları ve mekanizması hakkında çok eğitici ve sağaltıcı etkileri olduğu apaçık. Tohumlarla bilinçli şekilde ilgilenen ve kazandığı deneyimi paylaşan insanların sayısı arttıkça, bu ‘vatandaş bilimi’ sayesinde bilimsel alanda bu konularda toplanan verilere de katkı sağlayabilir, daha yaşama odaklı bilgi üretilmesine destek olabiliriz. Umuyoruz, bu rehber tüm tohum severlerin tohumla muhabbetlerinde yol gösterici olur.”