Sayfa Yükleniyor...
Artan girdi maliyetlerinin çiftçinin elini kolunu bağladığını söyleyen İTB Hububat Mamulleri Meslek Komitesi Başkanı Sağır, “Türkiye yeni sezonda da 8-10 milyon ton buğday ithal etmek zorunda” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Tarım ve Orman Bakanlığının geçtiğimiz günlerde Rusya-Ukrayna arasındaki savaşını gerekçe göstererek dökme zeytinyağı, fasulye ve kırmızı mercimek ihracatını kısıtlaması, unda da kısıtlama ihtimalini gündeme getirdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Hububat Mamulleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Nihat Sağır, “Rusya’dan buğday gelebildiği, Türkiye buğday ithal edebildiği sürece un ihracatında kısıtlama yapılmasını doğru bulmuyorum. Türkiye’nin hasat sezonuna kadar yetecek buğday stoku da var. Bu sene iklim beklediğimiz gibi güzel geçti ancak girdi maliyetleri arttığı için geçen seneyle aynı bir rekolte bekliyoruz” dedi.
UN SANAYİCİSİ İÇİN ZOR BİR KARAR
Türkiye’nin un ihracatının kapanmasının un sanayicisi için zor bir karar olacağını ön gördüğünü söyleyen Sağır, “Türkiye buğday ithal edebildiği, Rusya’dan da buğday gelebildiği sürece ihracatta kısıtlama yapılmasını doğru bulmuyorum. Türkiye’nin hasat sezonuna kadar yetecek buğday stoku da var. İthalatta yaşanacak sıkıntılara karşı önlem amaçlı olarak ihracat kısıtlanırsa da yanlış bir adım olmaz” diye konuştu.
SON 14 YILIN EN YÜKSEK FİYATLARI
Buğday fiyatlarının son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını hatırlatan Sağır, “Türkiye’de buğdayın ekim dönemi bölgelere göre değişmekle beraber kasım ayında yapılıyor. Türkiye buğday ekim dönemine en yüksek gübre fiyatlarıyla girdi. Yüksek gübre fiyatlarıyla buğday eken çiftçiler gübreyi bir önceki sene attığı kadar atamadı. Kimisi ya yarısını attı ya hiç atamadı. Ancak bu yıl yağışlar da iklim de istediğimiz gibi gitti. Yağışları gübreyle besleyebilseydik Türkiye bu sene buğdayda iyi bir rekolte yakalardı. Buğday rekoltesi geçtiğimiz sene gibi 13-14 milyon ton üzerine çıkarsa rahat nefes alırız. Un ihracatı dursa bile Türkiye kendi kendine yetebilir” ifadelerinde bulundu.
10 MİLYON TON İTHALATIMIZ OLUR
Buğday rekoltesinin geçen seneyle aynı kalabileceğini söyleyen Sağır, girdi maliyetlerinin artması çiftçinin elini kolunu bağladığına vurgu yaparak, şunları söyledi: “Geçen sene buğday rekoltesi iklimsel sebeplerden ötürü ciddi şekilde düştü. Bu sene iklim buğday ekimi için müsait olsa da yukarıda bahsettiğim gibi başta gübre fiyatları olmak üzere girdi maliyetlerinin artması çiftçinin elini kolunu bağladı. O yüzden bu sene yine geçen seneki gibi bir rekolte bekliyoruz. Bu da yine yurt dışından 8-10 milyon ton buğday ithalatının olmasını zorunlu kılıyor. Buğday çok stratejik bir ürün. Devletimizin çiftçiyi çok iyi bir şekilde direkt desteklemesi gerekiyor ki çiftçi buğday ekimi için hevesli olsun.”
HUBUBAT FİYATLARI İÇ PİYASADA DA ARTTI
Rusya Ukrayna arasındaki savaş, Karadeniz’den yapılan hububat sevkiyatını riske atarken, Chicago buğday vadelileri tarihi seviyeyi test etti. Chicago buğday vadelileri bushel başına 13,63 dolarla rekor seviyeye yükseldi. Fiyatlarda rekor kaydedilmesinin ardından kâr satışlarıyla 12,02 dolar seviyesine geri çekilme yaşandı.Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi, hububatta yurt dışı fiyatlarını artırırken, iç piyasada da fiyatları artırdı. Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) ortalama fiyatlarında, ticaret borsalarına göre daha yüksek fiyat artışlarının olduğu görülüyor. TÜRİB’de geçen hafta ekmeklik buğday 4 bin 164 TL/tondan 4 bin 866 TL/tona, makarnalık buğday 4 bin 736 TL/tondan 5 bin 261 TL/tona, arpa 3 bin 685 TL/tondan 4 bin 137 TL/tona, mısır 3 bin 947 TL/tondan 4 bin 584 TL/tona ve yulaf 3 bin 250 TL/tondan 3 bin 504 TL/tona çıktı.
Haber Merkezi