Bugün Dünya Hepatit Günü

İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, Dünya Hepatit Günü olması sebebi ile gazetemize özel açıklamalarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 28.07.2015 06:43
  • Güncelleme Tarihi : 28.07.2015 06:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bugün Dünya Hepatit Günü

EMİNE YALÇIN

Dünya Hepatit Günü olması sebebi ile İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, Hepatiti tanımlayarak, virüslerin bulaşma yollarını hepatitin iyileşme süreçlerini ve tedavisini anlattı.

“HEPATİT HEM AKUT HEM DE KRONİK OLABİLİR”

İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, Hepatitin (Sarılık), herhangi bir nedenle meydana gelen karaciğer iltihabı olduğunu söyleyerek, ilaçların, alkol, uyuşturucuların, bazı toksik maddelerin ve virüslerin hepatite neden olabileceğini ifade etti. Hepatite neden olan virüslerin; hepatit A, B, C, D, E ve G virüsleri olduğuna da dikkat çeken Gündüz, “Akut viral hepatit, altı hepatit virüsünden biri ile oluşan enfeksiyonun neden olduğu karaciğer iltihaplanmasıdır; çoğunlukla iltihap aniden başlar ve birkaç hafta sürer. Belirtiler; halsizlik iştahsızlık, kusma, mide bulantısı ve ateştir. Cilt renginin sararması ve idrar renginin koyulaşması her zaman görülmeyebilir. Bazen kişide eklem ağrıları oluşur ve vücutta döküntü ve kızarıklıklar meydana gelir. Renksiz dışkı ve kaşıntı görülebilir. Akut viral hepatit, kişide oluşan semptomlar ve karaciğer fonksiyonlarının ölçüldüğü kan testi sonuçları esas alınarak teşhis edilir. Hepatit hem akut (en az 6 ay içinde sona eren) hem de kronik olabilir. Hepatit virüslerinin hepsi aynı klinik tabloya neden olurlar ancak kan tahlilleri ile etkenin hangisi olduğu kesin olarak söylenebilir. Hastalığı oluşturma süreleri, virüslerin bulaşma yolları ve iyileşme süreçleri değişik olduğu gibi hastalıkların sonlanmaları da farklıdır” dedi.

“SALGINLAR ÇIKABİLİR”

Virüslerin bulaşma yollarını da şu şekilde açıklayan Gündüz, “Oral-fekal bulaşım; hastaların virüsleri dışkı ile çıkarmaları ve virüslerin besinler ya da su ile karışması, hijyen şartlarının iyi olmadığı koşullarda insanların bu gıda maddelerini tüketmeleri ile olmaktadır. Büyük insan topluluklarında özellikle suyun kanalizasyon ile kirlenmesi durumlarında salgınlar çıkabilir. Kan yolu ile bulaşta; kan ve kan ürünlerinin nakli, her türlü operasyon, damar içi uyuşturucu kullananların ortak enjektör kullanmaları, anneden bebeğe gebelik ya da doğum sırasında geçiş ve cinsel ilişki yolu ile olmaktadır.”

“HEPATİT C, D, E VE G VİRÜSÜNE KARŞI AŞI BULUNMAMAKTA”

Gündüz, Hepatit A gibi bazı hepatit tiplerinin tamamen iyileşebileceğinin altını çizerek, hepatit B ve C gibi bazı tiplerinde kronikleşip siroz ve karaciğer kanserine neden olabileceğini söyledi. Gündüz, Hepatit A’ya ve E’ye karşı korunmada alınacak önlemleri ise şu şekilde aktardı: “Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat edilmesi ve genel hijyenik önlemlerdir. Hepatit A aşısı Sağlık Bakanlığı’nın aşılama takvimindedir. Hepatit B virüsüne karşı aşılama programı yürütülmektedir. Aşı yapılması, vücudun bağışıklık sistemini uyarır ve olası karşılaşmada virüsün hastalık oluşturmasını engeller. Aşı en etkin ve güvenilir korunma şeklidir. Hastalığı geçirmemiş olanların hepatit A ve Hepatit B virüsüne karşı aşılanması önerilmektedir. Hepatit C, D, E ve G virüsüne karşı aşı bulunmamaktadır.”

“İŞTAH AÇILIR HASTA TABURCU OLUR”

Şiddetli akut hepatit durumunda, hastanın hastaneye yatması gerekebileceğine dikkat çeken Gündüz, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İlk birkaç günden sonra, iştah çoğunlukla açılır ve hasta taburcu olabilir. Diyet ve aktivitelerde katı sınırlamalar gereksizdir ve vitamin desteğine ihtiyaç yoktur. Çoğu kimse, sarılık geçtikten sonra, karaciğer fonksiyonu testleri tamamen normal sonuçlar vermese dahi, güvenle işlerine geri dönebilmektedir.”

Viral Hepatitlerden korunma önlemleri

* Kendinizi ve çevrenizi korumak için yaraları ve kesikleri kapatın.

* Diş fırçası, tıraş bıçağı ve tırnak makasını başkaları ile paylaşmayın.

* Başka kişilere ait kan ve vücut sıvılarıyla temas etmeyin

* Korunmasız cinsel ilişkiden kaçının

* Ellerinizi sık sık yıkayın.

* Gıda ve suların temiz olmasına dikkat gösterin. Kontrolsüz su ve gıdaları tüketmeyin.

Haber Merkezi