Bugün solunan tozun etkisi 10 yıllara yayılacak!

30 gün boyunca kesintisiz yapılan toz ölçümlerinde Hatay halkının hâlâ limitlerin çok üzerinde toz soluduğu ortaya çıktı


  • Oluşturulma Tarihi : 12.02.2024 14:18
  • Güncelleme Tarihi : 12.02.2024 11:18
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Bugün solunan tozun etkisi 10 yıllara yayılacak!

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Hatay Tabip Odası işbirliği ile 17 Ekim-15 Kasım 2023 tarihleri arasında Hatay Antakya’da hava kalitesi izleme çalışması yürütüldü. 30 gün boyunca kesintisiz yapılan toz ölçümlerinde Hatay halkının hâlâ limitlerin çok üzerinde toz soluduğu ortaya çıktı.

“Depremden bir yıl sonra Hatay hâlâ sağlık limit değerinin dört katı toz soluyor” başlıklı yazılı bir açıklama yayımlayan sivil toplum kuruluşları, “Uzun vadede toz solunması pnömokonyoz, mezotelyoma ve akciğer kanseri gibi çok ciddi hastalıklara yol açar. Bugün solunan bu tozun etkisi 10 yıllara yayılacak ve bölge halkının gelecekteki sağlığını da derinden etkileyecektir. PM2.5 için hiç vakit kaybetmeden ulusal limit değerler belirlenmeli ve uygulamaya konmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

RİSK GRUBU: BEBEK, ÇOCUK, GEBE KADIN VE YAŞLILAR!

Yapılan açıklamada, “DSÖ tarafından akciğer kanserine sebep olan birinci grup etmen olarak sınıflandırılan PM2.5'in 30 günlük ortalama ölçüm sonuçları 20 µg/m3 olarak belirlendi. Bu, DSÖ’nün insan sağlığı için tanımladığı 5 µg/m3 yıllık kılavuz değerin tam dört katı. Günlük değerlere bakıldığında, toz kirliliğinin 30 günün 20’sinde DSÖ’nün 24 saatlik kılavuz değeri olan 15 µg/m3 ’ün üzerinde olduğu saptandı. DSÖ, bu 24 saatlik kılavuz değerin bir yılda 3-4 defadan fazla aşılmaması gerektiğini belirtiyor. Toz en çok bebek, çocuk, gebe kadın ya da yaşlı, kronik hastalığı olan yurttaşları etkilemektedir. Her yaştan bireylerde akut solunum yolu enfeksiyonlarındaki belirgin artış dışında, astım, bronşit gibi kronik hava yolu hastalığı olanların acillere başvurularının ve hastanede yatış sürelerinin uzadığı gözlemlenmektedir” denildi.

TOZ KİRLİLİĞİ KAYGI YARATACAK BOYUTTA

Son olarak ise “Toz kirliliği kaygı yaratacak boyuttadır çünkü sorun sadece bugünün sorunu değildir. Uzun vadede toz solunması pnömokonyoz, mezotelyoma ve akciğer kanseri gibi çok ciddi hastalıklara yol açar. Bugün solunan bu tozun etkisi 10 yıllara yayılacak ve bölge halkının gelecekteki sağlığını da derinden etkileyecektir. PM2.5 için hiç vakit kaybetmeden ulusal limit değerler belirlenmeli ve uygulamaya konmalıdır. ‘Sanayiden Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne inşaat ve enkaz kaldırma sektörleri için de partikül madde sınır değerleri getirilmeli ve bu sınır değerler istisnasız olarak uygulanmalıdır” çağrısı yapıldı.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA