- Gündem
- 22.04.2025 10:11
Ekonomik koşullar nedeniyle uygulanan tasarruf tedbirleri kapsamında mağduriyet yaşayan kamu çalışanlarından tepkiler gelmeye devam ediyor. Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi uygulanan tasarruf tedbirlerine tepki göstererek, tasarrufu ekonomiyi bu hale getirenlerin yapması gerektiğini belirtti
Muhabir-Berkay Erden / İktidarın ekonomik krizden çıkış reçetesi olarak uyguladığı tasarruf tedbirleri kapsamında edinilmiş haklarından olan memurlar hak arayışlarını sürdürüyor. Sürdürdükleri hak arayışlarının yanında açıkladığı enflasyon değerleriyle hedef haline gelen Türkiye İstatistik Kurumu’na(TÜİK)da tepkiler gösteren memur sendikaları; açıklanan düşük enflasyon nedeniyle maaşlarına yeterli zam alamadıklarını belirtiyor. Hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirlerine ve TÜİK’e eleştirilerini yönelten sendikalar arasında yer alan Büro Emekçileri(BES) İzmir Şubesi bugün düzenlediği basın toplantısıyla konuyu tekrar gündeme getirdi. BES İzmir Şubesi adına basın açıklamasında Deniz Çetin konuşmasında enflasyon farkının zam olmadığını belirterek şu ifadelerde bulundu; “Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklinin alım gücünde yaşanan kayıplar; TÜİK’in Haziran ayı enflasyonunu 1,64 açıklanmasının ardından 6 aylık birikimli enflasyon oranı resmi olarak yüzde 24,73 olarak belirlendi. Buna göre 2024 Ocak ayında yapılan yüzde 15 Toplu Sözleşme zammı düşüldüğünde yüzde 9,73 enflasyon farkı ve yüzde 10 Toplu Sözleşme zammı ile maaşa yansıyacak oran yüzde 19,3 olarak hesaplanmaktadır. Kamu emekçilerinin 2024 yılı toplam zam oranı kümülatif olarak 20,75 6 aylık resmi enflasyonun 24,73 dahi altında kalmıştır. Kamu Emekçileri Temmuz ayından itibaren hızla reel alım gücünde düşme yaşayacağı ve Eylül ayında artan eğitim maliyetleri, kiralardaki fahiş artış ile karşılaşacaklardır. Sendikamız Araştırma Merkezi BES-AR hesaplamalarına göre ise 2024 yılı ilk altı ayında (2024 yılı Ocak-Haziran birikimli altı aylık) emekçilerin enflasyonu %30,98 olmuştur. Yani Kamu Emekçileri 2024 yılının ilk altı ayında ücretlerinde 15,98 puanlık enflasyon kaybına uğramıştır. Hükümetin Kamu Emekçilerine reva gördüğü ikinci altı ay (2024 Temmuz-Aralık) için (TİS) maaş zammı bile şimdiden erimiştir.”
Yapılan zamlar nedeniyle vatandaşların kendi ülkesinde tatil yapamadığı belirten Deniz Çetin maaliyetlerin çok arttığını dile getirerek; “Çarşıda yaşanan enflasyon ise emekçilerin en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirmiştir. Ülkemiz kendi vatandaşları için artık bir tatil cehennemine dönüşmüştür. 4 Kişilik bir ailenin tatil maliyeti yaklaşık 100 bin TL’yi bulurken, Türkiye’de emekçilerin yarısından fazlası artan yaşam maliyetleri nedeniyle tatil planı yapamamaktadır.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Tasarruf tedbirleri kapsamında faturanın kendilerine kesilmesine tepki gösteren BES Şube Başkanı Çetin bu duruma tepki göstererek şu cümleleri kullandı; “Üstelik kötü yönetilen ekonominin, seçim ekonomisinin faturası da söz de kamu tasarruf genelgesi ve yeni vergiler ile biz emekçilere çıkarılmaktadır. Kamuda personel servisleri kaldırılırken, birçok kamu kuruluşunda yemek, su, çay vb. giderlere ait bütçe kalemleri sınırlanmaktadır. İşyerlerin emekçiler temizlik ve hijyen malzemelerini neredeyse kendileri temin eder hale gelmiştir. Kamu emekçilerinin işe gelişlerinden tasarruf etmek yerine onların özlük haklarını, ekonomik koşullarını iyileştirici çalışmaların yapılması gerekmektedir. 80 milyon yurttaşa hizmet veren ve EYT’nin yarattığı aşırı iş yükü artında ezilen Sosyal Güvenlik Emekçileri kazanılmış haklarından vazgeçmeyecektir. Bu koşullarda kamu emekçilerinin en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacakları açıktır. Gerçekten tasarruf yapılacaksa hiç üretmeden ülkenin bütçesini hortumlayanlardan, rant çetelerinden yapılmalıdır.”
Deniz Çetin yaptığı açıklamada kazanılmış haklarını tekrar geri alabilmek adına tüm sendikaları birlikte mücadele etmeye çağırarak; kamu emekçileri olarak yetkililerden isteklerini şu şekilde sıraladı; “İptal edilen personel servis hizmeti ihaleleri yeniden açılmalı, tüm büyük şehirlerde personel servis hizmeti sağlanmalıdır. Acilen 3600 Ek gösterge adaletsizliğine son verilmeli ve tüm SGK emekçileri için yasal çalışma yapılmalıdır. Tüm SGK Emekçileri için Sosyal Güvenlik Hizmet Sınıfı-Uzmanlık kadrosu oluşturulmalıdır. Ek ödemeler 20 puan artırılmalı ve tüm ek ödemeler seyyanen ödeme dahil taban maaşa eklenmelidir. 12 yıldır Anayasa Mahkemesi kararına rağmen ödenmeyen ikramiyeler toplu olarak ödenmelidir. Enflasyon oranında artırılmak üzere 10 bin TL. kira yardımı yapılmalıdır. İhale yapılmadan uzatılan banka promosyon anlaşması derhal güncellenmelidir.”