Büyükekşi’den katma değerli ürün uyarısı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gelişmiş ülkelerin inovasyonu kullanıp yüksek katma değerli ürünler meydana getirdiğini belirterek, “Yani onlar domatesi dalından koparıp satmak yerine işleyip yeni bir ürün haline getirip öyle satıyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.05.2016 07:54
  • Güncelleme Tarihi : 25.05.2016 07:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Büyükekşi’den katma değerli ürün uyarısı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) koordinatörlüğünde düzenlenen 4.Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda teknolojinin ve yazılımın geleceğe yön vereceği vurgulandı. Swissotel’de düzenlenen ve sunuculuğunu ünlü program yapımcısı Saba Tümer’in yaptığı 4. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğine Ekonomi eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile çeşitli oda ve borsa başkanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasına teknolojiden örnek vererek başladı. Büyükekşi, “Teknoloji o kadar önemli bir ekonomiye sahip ki, cep telefonlarında oynanan Candy Crush isimli oyunun piyasa değeri 5 milyar dolara ulaştı. Ama bizdeki tüm şeker fabrikalarını satsanız bir Candy Crush etmiyoruz” diye konuştu.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER İNOVASYONU KULLANIYOR”

TİM Başkanı Büyükekşi gençlerin en büyük motivasyon kaynağının üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulabilmek olduğunu söyledi. Teknolojinin ve buna bağlı yeni ürünlerin çok daha fazla döviz kazandırdığını sözlerine ekleyen Büyükekşi, “Bizim ihracattaki kilogram başına döviz kazancımız 1.5 dolar. Bu sayı Avrupa ülkelerinde ise 4.5 doları buluyor. Çünkü gelişmiş ülkeler inovasyonu kullanıp yüksek katma değerli ürünler meydana getiriyor. Yani domatesi dalından koparıp satmak yerine onu işleyip yeni bir ürün haline getirip öyle satıyor. Bizim de bunu yapmamız gerek” şeklinde konuştu.

“BİR ‘CANDY CRUSH’ ETMİYORUZ”       

Teknolojinin ve buna bağlı inovatif ürünlerin gelişmesinde gençlere önemli görevler düştüğünü kaydeden Başkan Büyükekşi, gençlerin inovasyona destek olacak şekilde yazılım alanına yönelmesi ve buna uygun destekler verilmesi gerektiğini aktardı. Büyükekşi, “Konumuz gıda olunca size gıda ve teknolojiyi birleştiren bir örnek vermek istiyorum. Bugün dünyanın dört bir yanında fenomen haline gelen ve şekerlerin bir araya getirilmesini hedefleyen; cep telefonları ve tablet bilgisayarların vazgeçilmez oyunu Candy Crush bugün toplam 5 milyar dolarlık (15 milyar TL) bir piyasa değerine sahip. Ama bizim Türkiye’deki şeker fabrikalarının tümünü satsanız bir Candy Crush ürününü değeri kadar etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İZMİR VE EGE GIDA ÜSSܔ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise İzmir’den 3 saatlik uçuşla dünyanın bir çok ülkesine ulaşılabildiğini söyledi. Aydoğan, İzmir ve Ege’nin çok önemli bir gıda üssü olduğunu belirterek, “Ege’de her türlü ürün yetişiyor. Biz tarımsız ve gıdasız bir ülkenin kalkınmayacağına inanıyoruz . O nedenle organik tarımla, süte, peynire destek veriyoruz. Bir de bunlara ambalaj yapabilirsek ihracatımız ile çok daha fazla gelir kazanırız” dedi.

POZİTİF AYRIMCILIK VURGUSU

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birol Celep de proje pazarını bir kültür ve moda haline getirmek istediklerini söyledi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise öncelikli hedeflerinin ihracatın arttırılması olduğunu bunun için de inovasyon ve yeniliğin önem verilmesi gerektiğini açıkladı. Hükümetin 2023 hedeflerine ulaşması için gıdada katma değerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Ünlütürk, “Bir gıda ürünleri merkezi olan Ege’de bu alanda çok elverişli. Ama gıda konusunda Ar-Ge ve inovasyon desteklerine pozitif ayrımcılık bekliyorum” diye konuştu.

Haber Merkezi